Ankara Life Dergisi

Mutlu Personel, Mutlu Misafir!

The Wings Hotel bünyesindeki Neva Palas Ankara Genel Müdürü Çelebi Aslan, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi iş dünyası sayfalarına hizmet sektöründeki dinamiklerini anlatan muhteşem bir röportaj verdi. Merak ettiğimiz sorularımızı yanıtlayan Çelebi Aslan’ın çok özel röportajı sizlerle, iyi okumalar dileriz.

Öncelikle sizi tanıyalım, Çelebi Aslan kimdir? Ardından Neva Palas’ın tarihinden bahsetmenizi istesek neler söylersiniz?
Baba mesleği olan turizm sektöründe yaklaşık 35 yıldır yer alıyorum. Bu süre zarfında Ankara’nın pek çok yerinde yöneticilik yaptım. Bilgi ve tecrübelerimi okul ile beraber yürüterek, bir nevi işin mutfağından yetişerek geldim. Son 4 yıldır ise Neva Palas’ta Genel Müdür olarak hizmet vermekteyim.

Genel olarak baktığımızda hizmet sektöründe müşterilerin en çok tercih ettiği lokasyon Neva Palas. Sizce neden tercih sebebi oluyorsunuz?
En önemli tercih sebeplerimizden bir tanesi başkentin kalbi olan Çankaya bölgesinde yer alıyor olmamız. Gerek büyük kurum ve kuruluşlara gerekse hastane, okul gibi yerlere ulaşım imkanı bulunması hasebiyle misafirlerimizin en iyi şekilde ulaşabilecekleri yerlere gitmeleri açısından tercih ediliyoruz. Ayrıca Neva Palas’a gelenlerin sadece lokasyon açısından gideceklere yere yakınlığının yanı sıra aynı zamanda otelimizdeki tüm personellerimizin güler yüzle ve temiz bir hizmet anlayışıyla karşılamasından da kaynaklanıyor.

Çelebi Bey müşteri portföyünüze baktığımızda yabancı misafirlerinizin ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Sizce bu durumun başlıca etkeni dijitalleşmeden dolayı mı?
Kesinlikle katılıyorum. Biz bu tür konularda reklama çok büyük önem veriyoruz. Bünyemiz açısından yaklaşık olarak 12 otel bulunduruyoruz, bundan dolayı büyük bir grubuz. Şehir bazında Ankara, İstanbul ve İzmir’de faaliyet gösteriyoruz. Bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası reklamlara da çok büyük önem veriyoruz. Dolayısıyla yurt dışından bu konuda çok ciddi segmentlerde misafir portföyümüz bulunuyor. Totalde baktığınız zaman son bir yıl içerisinde 200 milletten misafir ağırladık, bunda dijitalleşmenin büyük bir katkı payı olduğunu düşünüyorum. En çok inandığım şeylerden biri; en iyi reklam, içeride yapılandır. Otelimizin ve tüm personellerimizin şahsına münhasır oluşu, farklı bir ruhu olması da bizi tercih nedenlerinden biri yapıyor.

Peki insanlar en çok neyi tercih ederek buraya geliyor?
Ankara, başkent olmasının yanı sıra aynı zamanda bir geçiş noktası konumunda. Özellikle bu durum İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz bölgeleri Ankara için önemli bir yer. Ortadoğu, Avrupa gibi yerlerden gelenler için ise ortak noktada buluşulan bir özelliği bulunuyor. Bunlar arasında büyükelçiliklerin olması ise yine en büyük etken. Ayrıca sağlık turizmin başkentte çok gelişmiş olması, Cumhuriyet öncesi ve sonrası olmak üzere tarihten süregelen kendine has bir mutfak kültürü bulunması başlıca tercih sebepleri içerisinde değerlendiriliyor. Bu etkenler dahilinde Neva Palas olarak kendi bünyemizde yaşatıyoruz. Mesela otelimizde modernizmle harmanlanmış bir mutfak anlayışımız mevcut. Yine sağlık turizminde Ankara’nın olmazsa olmazlarından bir tanesi; gerek çevre ilçeleri gerekse merkez konumdaki hastanelerin yer alması ve bu konuda yetişmiş olan tıp unsurlarının bulunması var. Aynı zamanda bürokrasi şehri olması da önemli.

Çelebi Bey bir de personelinizden çok memnun kalan müşterileriniz var. Personel dediğimiz zaman sizde oluşan profil nedir diye sorsak, neler söylersiniz?
Bu sektörde uzun yıllarını vermiş biri olarak ben hep şuna inanıyorum; ‘Mutlu personel, mutlu misafir!’ demek. Dolayısıyla mutlu misafir de mutlu yatırımcı demek. Hal böyle olunca yatırımlarınızı da ona göre planlıyorsunuz. İnsan gücüyle hizmet sunuyor olmamızda en büyük önceliğimiz yüzlerin gülüyor olmasıdır. Bunun için ekip arkadaşlarımızın güler yüzlü olması bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Genel olarak baktığımda ise aile olduğumuzu düşünüyorum. Gerek oryantasyon süreçlerimiz gerek kendi aramızdaki iletişimimizdeki güler yüzümüz gelen misafirlerimize de yansıyor.

Turizm otelcilik dediğimizde teknolojik yenilikleri de takip etmek gerektiğini biliyoruz. Bu anlamda otelinizde uyguladığınız öne çıkan başlıklarınız var mı?
Otel, tekstil ve inşaat gibi bünyemizde pek çok sektör var. Bu noktadaki paydaşlarımız içerisinde reklama ve dijitalleşmeye, güncel çağı yakalama anlamında hiçbir şekilde yatırımdan kaçmıyoruz kendimizi daima yeniliyoruz. Az önce de bahsettiğim üzere Neva Palas’ı alalı 4,5 yıl oldu. Buraya dair bütün yenilemelerimizi genç jenerasyonun taleplerine ve misafirlerimizin yorumlarına göre değerlendirerek, onlara en iyi hizmeti verebilmek adına tüm ekipmanlarımızla ciddi derecede bir yatırım yaptık, hala da yapmaktayız.

Neva Palas’ı devraldığınızdan beri değiştirdiğiniz belli başlı konular oldu mu?
Burayı almadan önce Ankara’nın en eski butik otellerinden bir tanesi olması yönüyle zaten bir ruha sahipti. Kendine ait has dokusu vardı, biz aldıktan sonra eski tarihle şimdiki anı modernize ettik. Sıhhi ve elektrik tesisatının yanı sıra tüm odaları yeniledik, hala da devam ediyor. Bu noktada eksikliklerimizi tamamlayarak gelen misafirlerimizin konforunu artıran ciddi yatırımlar yapıyoruz. Hatta bu yenileme işlemi olmadan önce otelimizde anket dahi yaptık. Anket sonucunda yönetim kurulumuzla bir araya gelerek; ‘Nasıl bir çalışma gerçekleştiririz?’ i düşünerek toplantı gerçekleştirdik. Özellikle geleceğimizi yönetecek olan Z kuşağı olarak tabir ettiğimiz kesimin taleplerini göz önünde bulundurarak çalışmalarda bulunduk ve o ruhu yansıttığımızı düşünüyorum. Mesela oda içerisinde onlara ‘Ne rahatlık sağlayabilir?’ dedik, yine konferans salonumuzda ‘Daha nasıl bir fresh ortam yaratabiliriz?’ sorularının yanında aynı zamanda restoran bölümümüz için de bir yol haritası çizdik. Toplantı salonlarımızı dahi onların hayata bakış açısına göre dizayn ettik.

Aslında bu tasarımların gençlerin yorumlarından sonra değiştiğini görüyoruz. Koridorların tasarımları bile çok farklı. Siz bu konuda neler söylersiniz?
Evet, sonsuzlukta yalnızlık teması var. Odalardaki tablolardan tutun koridorlarda kullanılan tablolara kadar her şeyin hikayesi çok fazla. Her hikayeyle beraber içimizdekini de yansıtarak talepler doğrultusunda şekillendirdik. Bizi ziyarete gelen ve fikrini beyan edip, somut hale büründüğünü gören misafirlerin yaşadığı mutluluğu görmek, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

2023 yıl sonuyla alakalı planladığınız hedefleriniz var mı? Bu doğrultuda nerelere yatırım yapmayı düşünüyorsunuz?
Yatırım hiçbir zaman durmaz. Halihazırda İstanbul’da 6 tane aktif otelimiz varken, şu an iki tane de uluslararası zincirle büyük inşaatımız devam ediyor. Onlar bitince ise ardından yeni projelerimiz başlayacak. 2023 yılı için elbette Ankara odaklı büyük bir çalışma fikrimiz var, ancak doğru zamanı bekliyoruz.

Otellerin kaçınılmaz durumu olan açık büfe tarzı yemeklerde kalanlar illaki oluyor. Siz bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konuda hayvan dostu bir oteliz. Kalan bütün ürünlerimizi topluyoruz, hayvan besleyen birçok çalışanımız var ve çevreden yine bu doğrultuda hayvan dostu olan kişilere veriyoruz. Eğer onlardan bir talep gelmezse anlaştığımız iki tane hayvan barınağımız var, her gün oraya bırakıyoruz. Bu doğrultuda inandığım bir düşünce var; en büyük haram israftır bana göre. Dolayısıyla israftan kaçmak adına hiçbir ürünümüze zarar ve ziyan vermeden ya direkt ulaştırıyoruz ya da onlar gelip alıyorlar.

Son olarak okurlarımıza aktarmak istediğiniz bir mesajınız var mı?
Ülkemiz Şubat ayında büyük bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldı. Öncelikle can kayıplarımızın hepsine Allah’tan rahmet, geride kalanlara başsağlığı diliyorum. Yine halihazırda yaralı olanlarımız var, onlara da acil şifalar diliyorum. Depremin ilk gününden itibaren hepsinin yanında olduk, oradaki paydaşlarımızla da iletişime geçerek, otelimizde birçok depremzede misafirimizi ağırladık. Ankara Turistik Otelciler Derneği (ANTOD) Başkanı olarak bu konuda elimizden gelen tüm desteği ve önemi verdik. Hala da Gaziantep ve Şanlıurfa başta olmak üzere, otelimizde kullandığımız ürünleri organik olması açısından oralardan temin etmeye devam ediyoruz. Tüm turizm ve otelciler adına tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, milletimizin başı sağ olsun diyorum.

Yorumlar

0 yorumlar