Ankara Life Dergisi

7’den 70’e Herkese Uygulanabilen Şeffaf Plak Tedavisi

Ortodonti Uzmanı Dr. Büşra Özdemiray, başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne şeffaf plak tedavisinin aşamaları, kullanım süreleri ve bakımları gibi pek çok konuyu ilgilendiren sorularımızı yanıtladı. Keyifili okumalar dileriz.

Öncelikle dişlerimizde ortodontik bir problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
Hastalarımız genellikle dişlerinde çapraşıklık ya da gülüşlerinde asimetrik görünüm olduğunda, yani daha çok estetik kaygılarla, ortodonti kliniklerine başvuruyor. Ancak çene kaslarında ağrı, diş sıkma, baş-boyun ağrısı, dişlerde hassasiyet, diş eti çekilmeleri gibi şikayetlerin ana kaynağı da çoğu zaman ortodontik problemler olabiliyor. Günümüz ortodontistleri olarak hastalarımızı, estetik problemlerinin yanında çene ağrısı, konuşma, çiğneme, diş eti ve diş hassasiyeti gibi problemleri olduğunda da kliniğimizde ağırlamak adına farkındalık oluşturmak için ciddi çaba sarf ediyoruz.

Şeffaf plak tedavisi nedir ve kimlere uygulanabilir? Bir yaş sınırlaması var mı?
Şeffaf plak tedavileri, dişsel ve çeneler arası bozuklukları düzeltmede kullandığımız teller ve apareylere alternatif olarak geliştirilmiş, dijital teknolojinin de iş akışımıza dahil edildiği, tellerin oluşturduğu estetik kaygının, yeme içme kısıtlamalarının ortadan kalktığı bir tedavi yöntemidir. Tüm bunlara ek olarak şeffaf plak tedavilerine hekimin klasik yöntemlere olan hakimiyeti ile dahil ettiği mekanik çözümlerle, klasik yöntemlere göre çok daha hızlı ve birçok problemin tek tedavi sistemi içinde çözüldüğü tedavi planlamaları yapılabiliyor. Bunların yanı sıra özellikle son yıllarda hızla gelişen 3 boyutlu dijital teknolojiler de ortodontik tedavi ihtiyacını tespit etmemizde büyük rol oynuyor. Şeffaf plak tedavilerinde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur; bu tedaviler çocuk ya da erişkin, hafif ya da ağır her vakaya uygulanabilir.

Şeffaf plak tedavilerinin avantajlarından bahseder misiniz?
Bu tedavi yönteminin hastalara sunduğu estetik avantaj çok önemli. Hastalarımız tedavileri devam ederken neredeyse hiç görünmeyen plaklarıyla istedikleri etkinliklere rahatça katılabiliyor ya da çok gerekli durumlarda birkaç saatliğine plaklarını çıkarabiliyor. Bununla birlikte hastalarımızın istedikleri yiyecekleri yiyebilmeleri, tel tedavisinde hijyen kontrolü konusunda ortaya çıkan zorlukları yaşamamaları, şeffaf plak tedavilerini çok konforlu bir sürece dönüştürüyor. Ayrıca şahsen bu tedavi yöntemini hastalarıma anlatırken mekanik avantajını da özellikle vurguluyorum. Bütün dişleri çok iyi bir şekilde kavrayan, dişlere istediğimiz yönde hareket vermemizi kolaylaştıran 3 boyutlu elemanlar; sekanslama ve hareket istemediğimiz bölgeleri sabitleme gibi özelliklerle birlikte biz uygulayıcı hekimler için öngörülebilir tedavi planlamalarını oldukça kolaylaştırıyor. Bu sayede kısalan tedavi süreleri de hastalarımızın memnuniyetini artıyor.

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren nasıl bir süreç başlıyor? Tedavinin aşamaları nelerdir?
Bir hasta tedaviye karar verdiğinde öncelikle ağız içi dijital kaydını alıyoruz. Daha sonra ağız içi, ağız dışı, profil ve cephe fotoğrafları, çene filmlerini çekiyoruz. Aldığımız bütün kayıtları bilgisayar ortamına aktarıyor ve tedavi planlaması sürecine başlıyoruz. Hastamız için uygun tedavi planını oluşturulduktan sonra plakların üretim ve nakliye süreci başlıyor. Tüm bu süreç ortalama 20 – 25 günde tamamlanıyor. Plakları teslim ettiğimiz randevumuzda hastamızın dişlerinde diş hareketlerinin daha kontrollü yapılmasını sağlayan ataşman uygulamasını ve ara yüz düzenlemelerini yapıyor, plak kullanımı ve hijyen ile ilgili gerekli bilgilendirmelerde bulunuyor, ardından bir ay sonra görüşmek üzere hastamızı uğurluyoruz. Daha sonraki kontrolleri ise kooperasyon durumuna ve ek mekanik uygulanması gerekliliğine göre daha uzun aralıklarla yapmamız mümkün olabiliyor. Şehir dışı ya da yurt dışından gelen hastalarda ise ilk randevuda dişler üzerinde gerekli düzenlemeleri yapıp plakları teslim ettikten sonra online görüşmelerle tedavinin başından sonuna kadar süreci yönetebiliyoruz.

Şeffaf plakların kullanım süreleri ve bakımları nasıl oluyor?
Bu tedavi sürecinde hastalarımızın kooperasyonu tedavi başarısında çok önemli. Plakların ağızda kalması gereken süre günde ortalama 20 – 22 saat. Yani hastalarımızdan yemek yeme ve diş fırçalama dışında plaklarını sürekli takmalarını istiyoruz. Her plak tedavi planının gerekliliğine göre 7 – 10 gün takılıyor. Şeffaf plakların rutin temizliği, soğuk suyun altında sabun ya da diş macunu ile nazikçe fırçalanarak yapılabiliyor. Plaklardaki lekelenme fazla ise plak temizleme tabletleri ile rahatlıkla temizlik sağlanabiliyor.

Ağız içi ölçümleri için hangi dijital teknolojileri kullanıyorsunuz? Faydaları neler?
Dijital kayıtlarımızı iTero üç boyutlu ağız içi tarayıcı ile alıyoruz. Tedavi başında aldığımız kayıtlarla elde ettiğimiz 3 boyutlu modeli cihazın ekranında hastamız ile değerlendirebiliyor ve mevcut problemleri, tedavi hedeflerimizi karşı tarafa çok daha detaylı şekilde aktarabiliyoruz. Tedavi sonucunda dişlerin nasıl pozisyonlandırılacağını görmemizi sağlayan Sonuç Simülatörü özelliği hastalarımız için çok güzel bir motivasyon kaynağı oluyor. Ayrıca sistemdeki İlerleme Değerlendirme özelliği de iTero tarayıcı ile tedavi seyrinde aldığımız kayıtların tedavi planı ile uyumunu değerlendirmemizi sağlıyor.

Yorumlar

0 yorumlar