Ankara Life Dergisi

Adanya Psikoloji ve Aile Rehberliği Merkezi ile Sorun Yok, Çözüm Var!

Çağımızın en temel sorunlarından biri; iletişimsizlik. İster aile ister sosyal çevrede her alanı kapsayan bu mevzu oldukça had safhada. Pek çok konunun kilit noktasında yer aldığı kadar çözümleri de elbette mevcut. Özellikle aile kavramına yönelik ortaya çıkan sorunlar yine popüler gündemimizde yer alıyor. Buna dair konunun uzmanına başvurmak ise en doğal yöntemlerden biri. ‘Sağlıklı aile nedir, evliliklerde ilişkiler kötüye giderken nasıl çözüm yolları sunulur, terapi nasıl sağlanır?’ gibi birçok şey aklımızda soru işareti bırakıyor oluşu ise kaçınılmaz bir gerçek. İşte tam da bu sebepten dolayı Adanya Psikoloji ve Aile Rehberliği Merkezi Kurucusu Uzman Psikolog Uzman Aile Danışmanı Ayşegül Özkan Uzun ile şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi bir araya geldi. Merak edilen pek çok şeyi bu sayfalara yanıtladı. İyi okumalar dileriz.
Ayşegül Hanım hem aile danışmanlığı hem de bireysel terapi üzerine çalışmalar yapıyorsunuz. Alanınıza yönelik sorularımıza geçmeden önce sizi okurlarımızla tanıştırmak istiyoruz. Ayşegül Özkan Uzun kimdir?
Merhabalar ben Uzman Psikolog Uzman Aile Danışmanı Ayşegül Özkan Uzun. Ankara Ümitköy’de kurucusu olduğum Adanya Psikoloji ve Aile Rehberliği Merkezi’nde uzun zamandır çalışmalarımı sürdürüyorum. Bireysel, ergen, aile ve çiftlerle çalışmakta olup ayrıca çocuklar için ailelere ebeveyn danışmanlığı veriyorum. Danışanlarıma eklektik bakış açısıyla en verimli hizmeti verebilmek adına birçok eğitime katıldım. Mesleğin olmazsa olmazı olan, alandaki hocalarla uzun dönem süpervizyon çalışmaları yaptım. Ve yine mesleğin olmazsa olmazı olan danışan koltuğunu deneyimlemek, danışanların ruhsal olarak hissettikleri ve bu hislerin fiziksel veya düşünsel bağlamda yansımalarını birebir deneyimlemek adına kendimde terapi sürecinden geçtim. Aynı zamanda alanımla ilgili makale ve yayınları takip ederek danışanlarıma en günceli sunuyorum. Bunun yanında kendi kurumumda da birtakım eğitim çalışmaları yapıyorum. Zaman içerisinde birtakım dernek ve gönüllülük çalışmalarına katıldım. İşini severek yapmaktan öte öncelikle insanı sonra işini severek yapan biriyim. Tüm bunlarla birlikte mental, ruhsal, fiziksel sağlık adına açık hava yürüyüşleri, yüzme, pilates, masa tenisi gibi aktiviteler yapmakta olup ve bir dönem de dağcılık, rafting, dans ve yoga faaliyetlerinde bulundum. Kitap okumak hobim olmayıp birincil önceliklerimden biri olarak hayatımda yer alıyor. Son olarak çok sevdiğim, çok değer verip saygı duyduğum 27 yaşında bir oğlan ve 21 yaşında bir kız çocuk annesiyim. Bir de ailemizin dünya tatlısı, evimizin neşesi, pozitif enerjisi Bozo adlı köpeğimiz var.

Aile ve ilişki danışmanlığı üzerine süreç nasıl geçmekte merak ediyoruz. Bize anlatır mısınız?
Sistem ve alt sistemlerden oluşan ailenin dinamiklerini doğru değerlendirebilmek için öncelikle çiftlerle birlikte görüşme yapılıp eşlerin öncelikleri, sorun alanları ve ulaşmak istedikleri hedef belirlendikten sonra bir süre ayrı ayrı bireysel görüşmelere devam edilmektedir. Birleşme noktasında karşılıklı gelinen durum değerlendirilmesine göre süreç tekrar yapılandırılmaktadır. Burada en önemli nokta danışmanlığın belli periyotlarda ve belirli bir düzen içerisinde devamlılık sağlanmasıdır. Bu süreç içerisinde danışanlardan; bibliyoterapi veya dizi, film, video izlemesi gibi beklenen yükümlülükler vardır. Bunlarla birlikte seanslarda uygulanan terapötik müdahaleler ve verilen psikoeğitim ile kazanılan becerilerin davranışsal olarak bireylerin yaşamlarına aktarması gerekmektedir. Bunların yapılmış olması kadar neden yapılmadığı da süreç için kıymetli bir bilgi olmasıyla birlikte danışman pencere açar, danışanın o pencereden bakıp bakmaması ya da bakmayı istememesi ve bunun için bir şey yapmaması ya da yapıyor olması sonucu belirler.

Sağlıklı aile nasıl olmalıdır?
Öncelikle sağlıklı evlilikte eşler birbirlerine bağlı ve sadıktır. Eşler gelişimleri için birbirlerini destekler, birbirlerinin iyi olma halini önemserler ve birbirlerine sevgi gösterip takdir ederler. Etkili iletişim için birbirlerine empati, anlayış ve destek gösterirler. Kriz durumlarında eşler olaylara iyimser bir şekilde yaklaşıp birbirlerine karşı anlayışlı ve sabırlı olurlar. Birlikte zaman geçirmekten keyif alırlar. Birbirlerinin aile içi rollerine esneklik gösterirler. En önemlisi de bireyler aile olmanın bilinci ve sorumluluğuyla hareket ederler. Sağlıklı ailede mutluluk; tatmin, başarı ve bağlılık duygularıyla ifade edilir. Bu da büyük bir emek ve bilinçli bir çaba gerektirir.

Ailede sorun çözümüyle ilgili neler söylersiniz?
Sorunlarımızı onu yaratmış olan düşünce sistemi içerisinde çözemeyiz. Dolayısıyla o düşünce sistemini yenilemek, güncellemek ve o düşünce sistemine nasıl ve nereden sahip olduğumuzun, kimin sorun çözme becerilerini rol model aldığımızın farkına varmamız gerekmektedir. Sonrasında seçim bireylerde. İster yollarına aynı şekilde devam ederler ister kendiliklerinin oluşturduğu düşünce sistemi ve sorun çözme becerileriyle devam ederler. Ve kendi sonuçlarını kendileri belirlerler. Şunu unutmayalım ki nasıl ve ne düşünürsek öyle hisseder ve ona göre eylemde bulunuruz. Bu da bizim yaşam kalitemizi belirler. Hayat akışının hiçbir alanında sıfır sorun gerçekçi bir düşünce yapısına ait değil. Bizim bakış açımız ‘’Sorun yok, çözüm var.’’ şeklinde olup, çözüm için neler yapabiliriz ona bakmalıyız.

Evlilikleri kötü giden bireyler nasıl bir yol izlemeli, bu aşamada destek almalılar mı?
Evlilik, bireylerin yaşam kalitesini, iyi olma hallerini ve yaşam doyumlarını direkt etkilemektedir. Evlilikleri kötü giden bireylerin bir profesyonelden destek almaları bugün ve gelecekteki olası sorunların çözümü için gerekli becerilerin kazanılmasını, bugünün sorunlarının belki de bugüne ait olmadığının hatta o kişiye bile ait olmadığının farkına varılması ile birlikte eşlerin evliliklerini sağlıklı bir şekilde yürütmesini sağlar. Araştırmalarda gösteriyor ki evlilik terapisi alan çiftlerin ilişkilerini iyileştirme ihtimallerinin, almayanlara kıyasla çok daha yüksek olduğu yönündedir. Evliliklerimizi geliştirip güçlendirecek tutum ve eylemleri bizim seçebileceğimiz unutulmamalıdır. Ayrıca evlilik terapilerinin, sağlıklı bir boşanma sürecinin gelişmesine zemin hazırlama gibi amaçlarla da faydalı olabileceği unutulmamalıdır.

Danışanlar size en çok hangi konuda başvuruyor?
Danışanlar ilişki ve iletişim sorunları, evlilik dışı ilişki, geniş aile etkileşim sorunları, boşanma kararı, ikinci evlilik, cinsel sorunlar gibi konularda başvuruyorlar. Son dönemde ise sevgili ilişkileri ve evlilik öncesi danışmanlık alanlarında ciddi bir artış görmekteyim.

Huzurlu bir aile var olması adına topluma ne gibi tavsiyeleriniz var?
Bireylerin huzur içerisinde yaşaması, bulundukları yaşam koşullarının etkisi ve bu yaşam koşullarını değerlendirme biçimlerinden ve baş etme becerilerinden kaynaklanmaktadır. Huzurlu bir aile yapısının olması için öncelikle o ailede esneklik ve hoşgörü olması gerekmektedir. Eşler birbirleriyle arkadaş olabilmeli, ben’leri koruyarak biz olabilmeyi başarabilmeleri, birbirlerinin farklılıklarına saygı ve anlayış göstermeleri, birbirleri arasında şeffaf ve açık olabilmeleri, aile mahremiyetine önem göstermeleri, gerekli alanlarda sağlıklı sınırlar çizebilmeleri ve bireyler arasındaki adalet duygusunun varlığı huzurlu aile için öncelikli alanlardır. Her eş kendi huzurunun sorumluluğunu alıp ona göre seçimler yapıp, ona göre eylemlerde bulunurlarsa huzursuz aile kalmaz.

Neden terapi?
Terapide, bugünkü bilinçli yaşantının, bilinçdışı süreçlere dayalı olması ve terapi aracılığıyla bilinç düzeyinde olmayanı bilinç düzeyine getirip, ifade edilmeyeni ifade edip duygu, düşünce ve eylem bütünlüğünün sağlanması hedeflenmektedir. Terapi bireylere erken çocukluk deneyim ve öğrenmelerini, çarpıtılmış inanç ve hatalı düşünce yapılarını güvenli bir şekilde keşfedebilmesine, bireylerin kendi içlerindeki kaynakları çıkarıp gerekli becerilerin kazanımıyla yaşam doyumlarının artmasına olanak tanır.

Boşanmayı düşünen çiftlere öneriniz var mı ne yapmalılar?
Boşanmalara neden olan çok sayıda sosyal, kültürel, ekonomik ve psikolojik faktörler bulunmaktadır. Boşanma fikri tohumunu attığı andan itibaren hiç kimseyle paylaşmadan bir profesyonelden danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir. Çünkü diğerleriyle paylaşmak ve diğerlerinden karşı dönüşler bireyin istemeden, sonuçlarını tam değerlendirmeden fevri kararlar almasını ve kendi yaşamlarının sonraki evresinde pişmanlıklar yaşamalarını sağlayabilmektedir. Mesleki deneyimle sabit olarak koşullar, dinamikler, beklentiler, gelinen durum, bireylerin ayrı ayrı evlilik tasarımları ve bugüne yansımaları, bireylerin baş etme beceri ve yöntemleri, boşanma sonrası yaşam, çocuklar gibi konular çok iyi değerlendirilmelidir.

Yorumlar

0 yorumlar