Akıl Fikir Sanat; ‘Reklam Harcamalarınızı Maksimize Ediyoruz!’
“Markanın hangi alanda, hangi anahtar kelimede, hangi reklam modelinde, hangi üründe en yüksek sonuca ulaşabileceğini inceleyip onun üzerine yaratıcı kampanyalar inşa ediyoruz.”
“Yaratıcılığa göre reklam yerine, “veriye dayalı bir yaratıcılıkla” reklam çözümleri sunuyoruz.”
Akıl Fikir Sanat Reklam Ajansı’ndan Sosyal Medya Reklam Uzmanı Fatih Kulakoğlu, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu. Yeni nesil reklamcılığa dair görüşlerini sizler adına paylaştı. İyi okumalar dileriz.
Büyük markaların çözüm ortağısınız, neden sizi tercih ediyorlar?
Dijital reklamlarla ilgili “bilinirlik artacak, markalaşma başlayacak” gibi somut gerçeklerden uzak sözleri çok duyarsınız. Bunlar elbette işimizin bir parçası ancak yeni değerler de var artık. Yıllar evvel bu konuda net bir çizgi çekerek sonuç odaklı, veri analizine dayalı, tamamen ölçülebilir ve yapay zeka destekli bir reklam yönetim modeline geçtik. En düşük maliyetle en yüksek sonucu hedefleyen ve daha fazla teknolojik altyapı yatırımı gerektiren bu modelle birlikte optimum noktaları yakalamayı başardık. Öyle ki potansiyel müşterinizin ısı haritasına göre reklam görselinde hangi harfin ne boyutta nerede duracağından, hedef kitlenin tespit edilmesine kadar bütün önemli noktaları, devasa verilerin detaylı analiziyle belirleyip yapay zeka yönetimiyle işleme alıyoruz. Böylece çözüm ortaklarımıza yüksek başarılı sonuçlar ve kurum kültürüne katkıda bulunacak, yıllar sonra bile açıp bakılacak derecede detaylı raporlar sunabiliyoruz.
Peki tüm bu güçlü sistem yaratıcılığı geride bırakmıyor mu?
Aksine kavrama yepyeni bir bakış açısı getiriyoruz. Yaratıcılığa göre reklam yerine, “veriye dayalı bir yaratıcılıkla” reklam çözümleri sunuyoruz. Masa başında konuşulan “şu çok güzel olabilir” gibi kişisel tahminlerden ziyade en verimli ve en yaratıcı olanı verilerden çıkarıyoruz. Eğer A ürününde bir reklama ihtiyacınız varsa, B ürünündeki yaratıcı bir çalışma size sadece bütçe harcatır. Markanın hangi alanda, hangi anahtar kelimede, hangi reklam modelinde, hangi üründe en yüksek sonuca ulaşabileceğini inceleyip onun üzerine yaratıcı kampanyalar inşa ediyoruz. Çünkü bir kuruşun dahi boşa harcanmasına tahammülümüz yok. Yaratıcılık ve verimin birleştiği noktada başarı da kaçınılmaz oluyor, bizi farklı kılan da bu aslında.
Çok detaylı bir yeni model anlattınız. Sanki küçük ölçekli işletmelere uygun değil gibi. Tüm bu detayları oluşturmak için büyük bütçelerle mi çalışılması gerekiyor?
Tam tersine, teknolojik altyapımız ve uzmanlığımız sayesinde küçük bütçelerde bile çok büyük markalara benzer reklam modellerini oluşturma imkanı bulup herkes için fırsat eşitliği sağlıyoruz. Geneldeki işleyiş bütçeye göre reklam sayısının belirlenmesidir, biz ise bütçe faktörünü dışarıda bırakıp çok büyük markalarda olduğu gibi onlarca reklam setini ve farklı reklam modelini tüm çözüm ortaklarımız için sunabiliyoruz. Müşterilerimiz onlarca farklı reklamı görünce “hepsini bu bütçeyle mi yapıyorsunuz?” diye şaşırıyor açıkçası. Önceki deneyimlerinde böyle bir tecrübe yaşamadıkları için inanılmaz geliyor fakat artık her şey mümkün.
Peki bu süreç ne zaman sona eriyor? Reklamda başarı ne zaman sağlanıyor?
Şu ana kadar bahsettiklerim bir reklamın ortaya çıkma aşamasıydı sadece. Ancak reklam sürekli güncellenen, sıkı bir veri takibi isteyen ve sonrasında da yeni modellere doğru gelişen dinamik bir süreç. Bir reklam üzerine ne kadar çalışırsanız o kadar çok veri sağlar, sonrasındaki reklam için bu verileri kullanır, nihayetinde de re-marketing aşamasına ulaşırsınız. Özünde bu bir döngü. Bizim için bu 3 aylık bir süreci kapsıyor. 3 ay boyunca reklamlara yanıt vermeyen kişileri dışarıda bırakıp yeni bir alana geçiyoruz.
Dijital reklamcılık alanında en sık yapılan hatalar nelerdir? Siz bu hatalara karşı nasıl bir yaklaşım sergiliyorsunuz?
En sık yapılan hatalar; doğru anahtar kelimeleri seçmeme, ilgisiz veya kalitesiz içerik oluşturma, yeterince test ve ölçüm yapmama, reklam bütçesini doğru yönetememe. Akıl Fikir Sanat olarak yaklaşımımız ise; hedef kitleyi iyi tanıma, doğru anahtar kelimeleri seçme, kaliteli ve ilgi çekici içerik oluşturma, sürekli test ve ölçüm yapma, reklam bütçesini dikkatli yönetmedir.
Çok teşekkür ederiz. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Vakit ayırdığınız için ben teşekkür ederim. Biz bu yeni nesil reklamcılığı genç arkadaşlarımıza workshop’larda ve seminerlerde mümkün olduğunca anlatıyoruz. Umarım çok daha fazla insana ulaşabilir ve Türkiye’nin reklam harcamasını maksimize eden bir reklamcılık anlayışını oluşturabiliriz.
Yorumlar
0 yorumlar