Ankara Life Dergisi

Dt. Ali Karaağaç

Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Ali Karaağaç, kanal tedavisi ile merak edilenleri Ankara Life Dergisi’nde okuyucuları ile paylaştı.
Öncelikle “kanal tedavisi” nedir?

Kanal tedavisi, dişin merkezindeki diş özünün (pulpa) çıkarılmasıdır. Hasar gören, hasta veya ölü pulpa çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işlemle kök kanalı kapatılır.

Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Kanal tedavisi; çürük, travma ya da farklı bir sebepten ötürü oluşan apse ve enfeksiyonların giderilmesi için yapılmaktadır. Bunun yanı sıra dişlerin sinir bölgesine kadar uzanan diş çürüklerinin tedavisinde de bu işlemi yapmaktayız.  

Kanal tedavisi ağrılı mıdır?

Kanal tedavisi işlemi lokal anestezi altında uygulandığı için ağrısız bir işlemdir. Bazı dişlerin iltihabı ileri seviyede olduğunda uyuşmada problemler olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Antibiyotik tedavisini takiben kanal tedavisi uygulanır.

Peki, kanal tedavisi ne kadar sürede yapılmakta?

Dişin durumuna bağlı olmakla beraber genellikle bir ya da iki seansta yapılabilir. İleri derecede iltihaplı dişlerin kanallarının içine ilk seansta yerleştirilen bir ilaç ve geçici dolgu ile bir hafta bekletilir, ardından kanal tedavisi bitirilir. Dişin iltihabının seviyesine göre seans sayısı üç veya dördü bulabilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisinden önce lokal anestezi uygulanır. Anesteziden sonra dişin çürüğü temizlenip köklere ulaşılır. Kök kanallarındaki enfekte yani iltihaplı dokular temizlenir. Kanalların içi antibakteriyel solüsyonlarla yıkanır. Kanalların içi sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Dişin dolgusu yapılır.  

Kanal tedavisi öncesi ve sonrası hastalar nelere dikkat etmelidir?

Kanal tedavisi öncesi hastalarımızın genel bir hazırlık yapmasına gerek yok. Çok zor ya da uğraştırıcı bir tedavi olarak görülse de zorlanmadan yapılan bir yöntemdir. Yalnızca işlem sonrası ağız uyuşturulduğu için hastalara yeme içme esnasında yanaklarını ısırmamaları için daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. 

Pandemi döneminde kanal tedavisi yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Pandemi döneminde verdiğimiz doğru ve etkili kararlar ile hastalarımızı ve ekiplerimizi en üst seviyede koruma altına aldık. Bu yüksek önlemler sayesinde  hastalığın bulaş riskini minimuma indirerek, hastalarımızın zor günlerinde ağız ve diş problemlerini giderdik. Normalleşme döneminin başlaması ile hem hastalarımızı hem de çalışanlarımızı maksimum seviyede korumak için aldığımız ekstra önlemler ile birlikte; teknik altyapımızı, yeni cihazlarımızı, sosyal mesafe  düzenlemelerimizi tamamlamış olmanın rahatlığı ve güveni ile tüm tedavilerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Son olarak ağız ve diş sağlığımızı korumak için neler tavsiye edersiniz?

  • Dişler mutlaka günde iki defa doğru bir şekilde fırçalanmalıdır.
  • Diş çürüklerinin oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri olan yapay gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Düzenli olarak diş kontrolleri yaptırılmalıdır. Bu sayede henüz başlangıç evresinde olan çürük tespit edilerek dişte oluşabilecek hasarlar da önlenebilir. 

Yorumlar

0 yorumlar