Ankara Life Dergisi

ARAMIZDAKİ SİNERJİ MÜZİĞİMİZE DE YANSIYOR

Piyanist, eğitimci Doç. Dr Selin Şekeranber ve Piyanist, Müzik Pedagogu Yudum Çetiner’in oluşturduğu Duo Blanc & Noir’nın tüm dijital müzik platformlarında yer alan IMAGINE albümü, sanatçıların kendi kaleminden her bir ninni için yazılan hikayeler ve notalar ile kitap olarak da okurlarla buluştu.  Kolay dinlenen, zengin müzikal alt yapılı ninnilerin notalarını içeren kitap, tüm çocuklara müziğin iyileştirici ve hayal gücünü geliştirici etkisiyle ulaşabilmesinin yanı sıra içinde her ninniye özel hazırlanmış hikayeler ve görseller ile sanatta birden çok disiplini birleştirme ve yeni yaratılara yol açma bakımında da örnek oluşturuyor.  Hikayelerin muhteşem görsellere dönüşmesini sağlayan illüstrasyonlar ise Brooklyn’de yaşayan sanatçı Kristiana Pärn’ın imzasını taşıyor. Müziğe ilgisi olan veya piyanoya yeni başlamış aile bireylerinin solo piyano için yazılmış notaları çalarak dahil olabilecekleri bu ninniler kitap içerisindeki hikayeler ve illüstrasyonlarla eşsiz bir deneyime dönüşüyor. Kitaptaki son ninni ise küçükken rüyalara dalmamızı sağlayan, büyüklerimizin bizlere söylediği unutulmaz “Dandini Dandini Dastana”. Piyanoda dört elle çalınabilen bu ninni ise aile bireyleri ile müzik yapmak için bir fırsat sunuyor.

Röportaj: Sertaç Darcan

Birlikte müzik yapmaya ne zaman karar verdiniz?

Y.Ç: Biz son on üç yıldır kendimizi adadığımız bu yolda, düzenli olarak konserler ve projeler üretmeye devam etmekteyiz. Bizim müzikal yolculuğumuz 12 yaşımızdayken Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde sevgili hocamız Prof. Dr. Namık Sultanov’un sınıfında başladı. Şimdiye kadar ‘The Essence of Piano Duo’, ‘Hands’, ‘Outside’, ‘Imagine’ ve ‘It’s Electric’ adlı beş albüm çıkardık, bu albümlerimizi tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.

S.Ş: Müzik yapmak ve ikili olmak için önemli olan birlikte hissedebilmek ve birlikte nefes alabilmek. Çocukluğumuzun birlikte geçtiği arkadaşlık ve okul dönemi, aynı hocada eğitimimize başlamamız ve ortak müzikal zevklere sahip olmak bizi yılların eşliğinde daha da yakın ve uyumlu hale getirdi. İki meslektaş olmanın dışında birlikte çok severek vakit geçiren iki dostuz. Sanırım aramızdaki bu enerji müziğimize de yansıyor.

Imagine Projesi çocuklara klasik müziği sevdirme misyonu da taşıyor ve birçok konser veriyorsunuz. Sizce Klasik Müziğin çocuklar üzerinde sakinleştirici bir etkisi de mi var?

Y.Ç: Frekanslar ve etkileri, başta tıp ve müzik olmak üzere pek çok alanda araştırılmış ve çeşitli terapi biçimlerinde şifa amacıyla kullanılmıştır. Bebeğin 10. haftadan itibaren gelişen beyni de aynı şekilde duyduklarından etkilenir, beynimiz her zaman belirli bir frekansta titreşir. Örneğin beynimiz müzik yoluyla frekanslarla uyarılırsa, müzikle sahip olduğu rezonans nedeniyle titreşimini buna göre ayarlayabilir. İşte bu noktada klasik müziğin frekansı 432 ile 442 Herz olarak ayarlıdır ve enstrümanlar bu sayıya göre akort edilir, bu da vücudumuzun, ruhumuzun ve organlarımızın rahatlamasını, dinlenmesini ve iyileşmesini sağlamaktadır. Aslında sadece bebekken değil tüm yaşamımız boyunca sağlığımız için klasik müzik dinlemeliyiz.

Bu albümün serüveni kitap ile devam etti. Bir albüm nasıl oldu da basılı bir kitaba dönüştü? Kitap ne anlatıyor?

S.Ş: Hikayeleri biz kendimiz yazdık, anlattıklarımız da bizim kendi anılarımız; müzikle, doğayla, arkadaşlarımızla ve hayvan dostlarımızla olan hatıralarımız da diyebiliriz. Nota, hikâye ve görsel üçlemesiyle her yaştaki çocuğa eşlik edeceğini düşündüğümüz IMAGINE kitabımız kaliteli ve kolay dinlenen müzikal alt yapısıyla farklı ve zengin bir nota kitabı alternatifi sunmaktadır.

Y: Ç: Kitabımızda her ay için bestelediğimiz ninnilerin notaları ve kendi çocukluğumuza bir gönderme yaptığımız her ninniye özel olarak yazdığımız hikayeleri yer almakta. Hikayelerimizin muhteşem renklere dönüşmesini sağlayan illüstrasyonlarını ise Brooklyn’de yaşayan sanatçı Kristiana Pärn hazırladı.

Bizim müzikal yolculuğumuz 12 yaşımızdayken Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde sevgili hocamız Prof. Dr. Namık Sultanov’ un sınıfında başladı…

Kayıt aşaması nasıl geçti? Albümde sizin çocukluğunuzdan hatırladığınız ve albümde yer alan ninniler var mı?

Y.Ç: Her aya ait bir ninni besteledik, sadece son ay Aralık ninnisi atalarımızdan bize miras kalan hepimizin bildiği ‘Dandini Dandini Dastana’ eseri oldu.

S.Ş: Albümümüz IMAGINE ile çocukluğumuzdaki hayallere yolculuk ediyoruz. Albümün beste aşamaları Stuttgart ve Eskişehir’de, kayıtları İstanbul’da gerçekleşti. Düşlerimizde bambaşka dünyalarda gidebilmeyi bize anımsatan albüm kapağımız & tüm görseller ise Brooklyn, New York’tan değerli illüstratör Kristiana Pärn’ın kaleminden.

Albümümüz IMAGINE ile çocukluğumuzdaki hayallere yolculuk ediyoruz. Albümün beste aşamaları Stuttgart ve Eskişehir’de, kayıtları İstanbul’da gerçekleşti…

 Bu ara başka neler yapıyorsunuz? Yeni albüm ya da proje var mı yakın zamanda?

Y.Ç: Yeni yılda bir teklimiz çıkacak. Ayrıca planladığımız birkaç farklı sanatçıyla sürpriz projelerimiz var. Konserlerimiz devam etmekte, yeni yılda bizim için Cem Esen tarafından bestelenen bir piyano dört el ve oda orkestrası için konçerto prömiyerimiz olacak. Sonbaharda ise Almanya Bayern eyaletinde 15. Carl Orff Festivali de dahil olan üç haftalık bir turnemiz olacak.

 S.Ş: Öncelikle IMAGINE Live projemizle ulaşabildiğimiz kadar çok çocuğa ve aileye ulaşmak istiyoruz. En son Antalya Piyano Festivali kapsamında harika bir konser verdik. 4 Şubat’ta CRR’de müzikseverlerle buluşacağız.

 

Yorumlar

0 yorumlar