Ankara Life Dergisi

Beslenme ve Sporculukta Lider İsim: Diyetisyen Dilara Göze!

Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life dergisi bu sayısında sağlık ve beslenme alanında önemli bir isim olan Dilara Göze’yi ağırladı. Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin kurucusu ve lideri olan Dilara Göze, sadece bireysel danışmanlık hizmeti sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sporcu beslenmesi ve çocuklar üzerine beslenme alanında da uzmanlaşmış bir isim olarak öne çıkıyor. Beslenme alanındaki tutkusuyla üniversite yıllarında sporcu beslenmesi üzerine aldığı derslerle yolculuğa çıkan Dilara Göze, Amerika’da prestijli kurumlardan aldığı eğitimlerle kendini geliştirerek, şu anda Ankara’da önde gelen spor kulüplerinden biri olan Gordion Spor Kulübü’yle birlikte genç sporcuların beslenme programlarını yönetiyor. Nixus Catering firmasında proje müdürü olarak da çalışarak gıda ve beslenme sektörlerini bir arada deneyimleyen Dilara Göze, gelecekte mesleğinde güvenilir bir uzman olmayı hedeflerken, toplumun her kesiminden insanın beslenmeyle ilgili danışabilecekleri bir kaynak olma amacını taşıyor. Dilara Göze’nin beslenme danışmanlığı yaklaşımı ise kişiselleştirilmiş ve bütünsel bir bakış açısına dayanıyor. Hedefleri arasında aynı zamanda sadece danışanlarının sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmalarını sağlamakla kalmayıp, toplum genelinde sürdürülebilir bir beslenme bilinci oluşturarak daha sağlıklı bir gelecek için çaba sarf etmek de yer alıyor. Dilara Göze, beslenme alanındaki uzmanlığı ve tutkusuyla geleceğin sağlıklı ve başarılı bireylerini yetiştirmeye devam ederken, Ankara Life dergisi okurlarına beslenme konusunda değerli bilgiler sundu. İyi okumalar dileriz. Formun Üstü

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Dilara Hanım sağlıklı yaşam merkeziniz hakkında bize biraz bilgi verir misiniz? Diyetisyen Dilara Göze Sağlıklı Yaşam Merkezi olarak hangi hizmetleri sunuyorsunuz ve misyonunuz nedir?

Merkezimizde yüz yüze beslenme danışmanlığı, online beslenme danışmanlığı, kurumsal beslenme danışmanlığı, sporcu beslenme danışmanlığı, restoran-cafe-okullara özel menü danışmanlığı hizmetlerini sunuyoruz. Bunlarla birlikte okul, üniversite ve kurumsal firmalardan gelen talepler doğrultusunda seminer, söyleşi ve konferanslara katılım sağlayarak tecrübelerimi ve bilgilerimi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Toplumun her kesiminden danışanlarıma ulaşarak bedenen ve ruhen olabilecekleri en iyi hallerine ulaşmalarında yardımcı oluyorum.

Sporcu beslenmesi ve çocuklar üzerine beslenme konularında uzmanlaşmanızın hikayesi nedir? Bu alanlarda çalışmaya nasıl başladınız?

Üniversite 4. sınıfta sporcu beslenmesi dersi alırken bu alanın ilgimi çektiğini fark ettim. Mezun olduktan sonra sporcu beslenmesi ile ilgili makaleleri, kitapları daha çok okumaya başladım ve Amerika’da bulunan National Academy of Sports Medicine (NASM) akademisinden sporcu beslenmesi eğitimi, Spor Endüstrisi kurumundan Sport Nutrition Specialist eğitimi alarak kendimi geliştirdim. Aynı dönemde fitness alanında beslenme danışmanlığı vermeye başladım.  Şu anda Ankara’da bulunan Gordion Spor Kulübüyle antrenörlerimizle birlikte 4-18 yaş arasındaki sporcularımızla 14 branşta (yüzme, triatlon, modern pentatlon, basketbol, voleybol vs.) çalışıyoruz. Sporcularımız özellikle yüzme alanında milli takımlara hazırlanırken aynı zamanda yarışlara da katılıyorlar. Hayatlarının en önemli büyüme ve gelişme dönemlerindeyken yoğun bir tempoda antrenman yapıyorlar. Her bir sporcumuzun detaylı ölçümlerini yaparak büyüme ve gelişme süreçlerine katkı sağlıyor ve antrenmandan maximum performans göstermelerini hedefliyoruz. Çocuklar sporla birlikte hayatlarına disiplin katıyorlar ve bu da yaşamlarının her alanını etkiliyor. Beslenmeleriyle ilgili düzenli olarak görüşmeler yapıyorum ve süreçlerini takip ediyorum. Ailelerin de ilgisi ve desteğiyle geleceğin şampiyonlarını yetiştiriyoruz.

Beslenme danışmanlığına yönelik ne tür yaklaşımlar benimsiyorsunuz?  Müşterilerinizle nasıl bir ilişki kurmayı tercih ediyorsunuz?

Beslenme danışmanlığı almaya karar veren danışanlarımda öncelikli hedefim onların yaşam tarzını, varsa hastalıklarını, sevdiği sevmediği besinler gibi bilgileri detaylı bir şekilde öğrendikten sonra hedefimizi belirleyip süreci en rahat ve verimli şekilde geçirmelerini sağlayacak programı hazırlıyoruz. Bu süreçte sıkılmamaları da çok önemli. Programı hazırladıktan sonra danışanımın ihtiyacına göre hangi konuda beslenme eğitimi alması gerektiğini planlıyor ve ona uygun beslenme eğitimi veriyorum. Bu eğitim sonrasında biz süreci tamamlasak dahi artık danışanım nasıl beslenmesi gerektiğini öğrenmiş oluyor ve aslında en önemlisini beslenme tarzını ona en uygun ve sağlıklı şekilde değiştirmiş oluyoruz.

Nixus Catering firmasında proje müdürü olarak çalışıyorsunuz. Catering endüstrisindeki deneyiminizden bahseder misiniz? Beslenme odaklı bir catering şirketinin zorlukları ve fırsatları nelerdir?

Catering gıda sektöründeki en zor işlerden bir tanesidir. Her bir süreci özenle takip etmek ve kontrol etmek gerekiyor. Daha öncesinde Adana’da bulunan Sante01 Natural&Wellness firmasında glutensiz, ketojenik ve vegan artizan üretim yapan bir şirkette deneyimim oldu. Dolayısıyla bu işe başlarken neler yapılması gerektiğine dair bilgiye sahiptim. Süreç öncelikli olarak üretilecek olan ürünün hedef kitlesini belirleyerek başlıyor ve ürünün içeriğinin planlanması, besin değerlerine bakılması, hangi malzemeden ne kadar gerektiği, bu malzemelerin siparişlerinin oluşturulması şeklinde ilerliyor. Bir adımı eksiksiz yapmadan diğer adıma geçemiyorsunuz ve küçük bir hata bile aslında tüm süreci etkiliyor. Catering alanında çalışırken hem gıda sektörü hem de beslenme sektöründe çalışmış oluyorsunuz. Gıda güvenliğinden besin içeriklerine dikkat ederek menü oluşturulmasında her iki sektöre dair de bilginizin olması gerekiyor, bu da meslekte daha da ilerlemenizi sağlıyor.

Okulda proje müdürlüğü yapmak bana çok keyif veriyor. Anaokulundan liseye kadar çocuklara kahvaltı, öğle ve ikindi yemeği veriyoruz. Her bir çocuğun ihtiyacı da birbirinden farklı oluyor. Menüleri planlarken her grubun seveceği, büyüme ve gelişmelerine katkı sağlayacak, gerekli makro ve mikro besin öğelerini içeren, temiz içerikli ürünlerin kullanılması gibi birçok detaya dikkat ediyoruz.

Sağlıklı yaşam ve beslenme konularında toplumda hangi yanlış inanışlarla sıkça karşılaşıyorsunuz? Bu yanlış inanışları düzeltmek için nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz?

Toplum ve beslenme birbirini tamamlayan ve herkesin bir fikri olduğu bir alan. Sosyal medyayla birlikte bir konu hakkında herkes doğru veya yanlış olduğunu sorgulamadan fikrini söylüyor. Danışanlarım da çevrelerinden veya sosyal medyadan duydukları inanışları sıkça soruyorlar. Öncelikle onları dinleyip sorularını nedenleriyle ve bilimsel yaklaşımla cevaplandırıyorum. Beslenme biliminde kabul ettiğimiz doğrular olsa dahi kişiye yönelik yaklaşım benimsenerek bütüncül bakış açısıyla kişinin ihtiyaçlarına odaklanılmalıdır.

Gelecekteki hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir? Beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda topluma nasıl katkı sağlamayı planlıyorsunuz?

Diyetisyenlik mesleğinde güvenilir birisi olmak öncelikli hedeflerim arasında. Toplumun her kesiminden insanın beslenmeyle ilgili danışabileceklerini bilerek gelmelerini istiyorum. Hem birebir beslenme hem de toplu beslenme sistemleriyle ilgili edindiğim bilgi ve tecrübeleri toplumla paylaşarak sürdürülebilir bir beslenme biçimi sağlamayı amaçlıyorum.

Yorumlar

0 yorumlar