Ankara Life Dergisi

Bilimin Gözünden Can Dostlarımızın Sağlığı

Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergsi bu ayki sayısında, Pet Hospital doktorlarından Uzman Veteriner Hekim Esra Totan ile bir araya geldi. Deri hastalığı yaşayan can dostlarımızın teşhis ve tedavi yöntemlerine dair bilgilerini Esra Totan siz değerli okurlarımız için paylaştı. Keyifli okumalar dileriz.

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Esra Hanım öncelikle sizi tanıyalım. Esra Totan kimdir?
1991 yılında Konya’da doğdum. 2015 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldum ve ardından yüksek lisans eğitimime devam ettim. 2017 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan uzman unvanını alarak mezun oldum. Akademik kariyerime yine aynı bölümde doktora yaparak devam ediyorum. Bu süreçte farmakoloji ve toksikoloji alanında bilimsel dergilerde yayınlanan birçok çalışma ve yayın gerçekleştirdim. Akademik kariyerimin yanı sıra 2015’ten beri mesleğimi klinikte aktif olarak yapıyorum. 2017 yılından itibaren Pet Hospital Hayvan Hastanesi’nde göz hastalıkları ve deri hastalıkları başta olmak üzere, dahiliye bölümünün kapsadığı hastalıklardan sorumlu hekim ve klinik şefi olarak görev yapmaktayım.

Mesleğinizi seçmeye nasıl karar verdiniz?
Açıkçası meslek seçimi yaparken hiç zorlanmadım, çünkü çocukluğumdan beri en çok istediğim şey veteriner hekim olmaktı. Hayvanları hep çok sevdim. Her yaşımda bir hayvanım olmuştur ve onlarla iletişimimin herkesten farklı olduğunu düşünüyorum. Bu meslek için yaratılmış olabilirim, kendimi bu açıdan çok şanslı buluyorum.

Kedi ve köpeklerde deri hastalıkları hakkında bilgi verebilir misiniz? Deri hastalıklarının semptomları nelerdir?
Kedi ve köpeklerde deri hastalıklarında, görünenden ziyade görünmeyene odaklanarak çözüm üretmek gerekiyor. Bu yüzden puzzle gibi parçaları birleştirerek ilerlemek gerekiyor. Hastalarımız genellikle; kaşınma, ciltte oluşan yaralar, tüy dökülmeleri, derinin pullanması, kötü koku, kendini şiddetle yalama gibi şikayetlerle getiriliyor. Bu semptomların sebepleri olabilecek birçok bakteri, mantar ve parazit türü vardır. Bunların yanı sıra deride oluşan her semptom bir mikroorganizmanın eseri olarak ortaya çıkmaz. Deri birçok hastalığın semptomunu barındırabilecek bir haberci olabiliyor. Sistemik hastalıkların göz ardı edilmesi deri hastalıklarında başarı oranını düşüren bir faktördür, bu yüzden deri hastalıkları titizlikle incelenmelidir.

Deri hastalıklarının teşhis ve tedavisinde hangi yöntemleri uygulamaktasınız?
Deri hastalıklarının teşhisinde öncelikle hastayı tanımak çok önemlidir. Hastanın nerede yaşadığı, nasıl beslendiği, sistemik bir hastalığının olup olmaması, sosyal yaşamı vb. birçok faktörü göz önünde bulundurarak ilerlemeyi tercih ediyorum. Hastanın ciltteki semptomlarının tipine göre alınan örnekler teşhisimizi güçlendiren en önemli faktörlerdendir. Kazıntı çeşitleri, sürüntü çeşitleri, biyopsi çeşitleri, kültür gibi birçok teknik kullanmaktayım. Bunların yanında biyokimyasal ve hormonal parametreler de göz ardı edilmemesi gereken teşhis yöntemlerindendir. Cilt hastalıkları tedavileri sabır ve devamlılık gerektirir. Teşhis ne olursa olsun tedavinin hastaya uygun hazırlanması ve hastanın hayat konforunu etkilememesi gerekir ve tedavi yanıtının takibi çok önemlidir.

Bu rahatsızlığı yaşayan can dostlarımız adına önerecekleriniz nelerdir?
Deri hastalıkları olan dostlarımızın semptomları her ne kadar belirgin olsa da, bu semptomların normal olduğunu düşünerek göz ardı etmemek gereklidir. Sanılanın aksine hayvanlar devamlı kaşınmaz. Saplantılı bir şekilde vücudunda bir yerini yalaması onun psikolojisinin bozuk olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu gibi yaygın düşünceler teşhisi erteleyerek, hastalığın tedavisini güçleştirmektedir. Semptomu olduğunu düşündüğünüz can dostlarımızın veteriner hekim kontrolüne getirilmesi önemlidir. Ayrıca başta anlattığım hastalık sebeplerinden parazit kaynaklı olan hastalıklardan korunmak için petlerimizin düzenli paraziter uygulamalarının yapılması gerekmektedir.

Yorumlar

0 yorumlar