Ankara Life Dergisi

Bir İnsanın Olaylara Karşı Bakış Açısı, Nasıl Bir Ruha Sahip Olduğunu Gösterir!

Türkiye ve dünya tarafından büyük ilgiyle takip edilen Vogue, Versace ve Elle’yi bilmeyenimiz yoktur. Burada fotoğrafçılık yapan bir isimden bahsetmek istiyorum sizlere. Adı; Aliabbas Hasanli. Kendisi Azerbaycan kökenli başarılı bir fotoğraf sanatçısı. Çektiği görsellerle adından çokça söz ettiren Aliabbas Hasanli için mesleği adeta tutkudan oluşuyor. Çalışmalarının temelinde ‘Sevgi’ unsurunun yattığını ifade eden Aliabbas Hasanli aynı zamanda bakış açısını hem işine hem de özel hayatına entegre eden inanılmaz bir özelliğe sahip. Yeteneğinin ve mesleğinin sırlarını öğrenmek adına şehrin marka yayını Ankara Life Dergisi olarak Aliabbas Hasanli ile buluştuk. Merak ettiğimiz sorularımızı yanıtlayan Aliabbas Hasanli ile keyifli geçen röportajımız sizlerle, iyi okumalar dileriz.

Aliabbas Bey, Elle, Vogue, Versace gibi oldukça tanınan dergilerin fotoğrafçılığını yapıyorsunuz. Pek çok çalışmanızın yer aldığı bu alan hakkında sorularımızı yöneltmeden önce sizi tanımak istiyoruz. Aliabbas Hasanli kimdir?
Aliabbas Hasanli, işini sanat için tutkuyla yapan bir bireydir. Kendim hakkında övgülü konuşmayı sevmem, pek de beceremem. Her zaman yaptığım çalışmalarda bunu az da olsa yansıtmaya çalışıyorum, çünkü bir insanın bir olaya bakış açısı onun nasıl bir ruha sahip olduğunu gösterir.

Peki fotoğrafa olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı? Sizi fotoğraf sanatına ilerlemeye yönelten etkenler nelerdi? Alaylı mısınız yoksa herhangi bir sanat okulundan mı mezunsunuz?
Fotoğrafa olan bakış açım; yıllar önce 2011’de başlamış olsa da, tam olarak 2017 yılında yaptığım yurt dışı eğitimlerim ve çalışmalarım bu sanata olan ilgimi daha da artırdı diyebilirim. Yani eğitimim ve orada gördüklerim beni güzel bir şekilde yönlendirdi. Hem alaylıyım hem de Londra, Moskova ve Yunanistan’da eğitimler aldım, bunların güzel etkisi oldu.

Fotoğraf sizce nedir? Çektiğiniz fotoğraflarda belli bir teknik var mı?
Fotoğraf bana göre sözle ifade etmesi zor, görsel olarak daha iyi anlatabileceğim, gözle görüp dokunamayacağım bir yıldızdır. Benim için; ulaşamadığımız her şey çekiciliğini daima korur. Tekniğinde ise bu işi yapan insanın bakış açısında saklı olduğunu düşünüyorum.
Teknik harikalar, insanın keşfedici dehasına meydan okuyor âdeta.

Objektifteki gelişmeler gözle farkedemediğimiz ayrıntıları yakalıyor, hattâ bir ölçüde fotoğrafa zaman boyutunu da kazandırıyor. Bu durumda ortaya çıkan eserde fotoğraf sanatçısının rolü nedir?
Günümüz dijital çağında fotoğraf makinelerinin geldiği son nokta bu işi yapan sanatçıyla bütünleşerek tamamen olağanüstü bir çalışma ortaya çıkarıyor. Bununla ilgili söyleyebileceğim çok bir şey yok, sadece şunu belirtmek istiyorum her sanat fotoğrafçısının bir bakış açısı olduğu gibi elbette onun işinde kullandığı araç makinesidir.

Fotoğraf projelerinizin üretim sürecini anlatır mısınız? Nelerden ilham alırsınız? Hangi kaynakları kullanırsınız? Nelere dikkat edersiniz?
Bu çalıştığımız projelere göre değişiyor, daha çok moda, marka, dergi üzerine yoğunlukta faaliyet gösteriyorum. İlham alma konusunda ise makinemin benim için bütünleşmesi yeterli oluyor. Özellikle perspektif ve mekân konularına dikkat etmekteyim.

Son olarak ilerleyen teknoloji sayesinde artık hemen herkes fotoğraf çekmeye başladı. Sizce ‘Fotoğraf Sanatçısı’ nasıl olunur?
Elinizde olan cihazın bana göre pek de önemi yok. Oluşturduğumuz kompozisyon bize kendiliğinden bir şey katarak konuyu daha farklı ilerletmemize olanak sağlıyor. Sadece bu işe sevgiyle yaklaşmamız önemli. Çünkü yapacağınız çalışmada bu kompozisyonun ortaya çıkmasının ana kaynağı göstermiş olduğunuz sevgide saklıdır.

Yorumlar

0 yorumlar