Ankara Life Dergisi

BOŞANIYORUM

Boşanma ve sonrasında yaşananlar çocuğun gelişimini etkileyecek bir sürecin başlamasına da neden olur. Ebeveynlerin bu sürece nasıl hazırlandıkları ve boşanma sonrasındaki durumları çocukların gelişimlerini olumlu ya da olumsuz etkiler. Sorumluluk sahibi yetişkinler olarak boşanma sürecinde çocuklarımızın ihtiyaçlarına, aramızdaki güven bağının korunmasına özen göstermek gerekir. şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi olarak sizler için Karabulut’a sorduk. Çocuk, Ergen ve Evlilik Danışmanı&Cinsel Danışman Anıl Saraç Karabulut, uzamış veya ayrılık kararı almakta zorlanılmış süreçlerin çocukları olumsuz etkilediğini söylüyor ve boşanma kararını çocuklara anlatırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

İşte boşanma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler;

Sorumluluk sahibi yetişkinler olarak, boşanma sürecinde çocuklarımızın ihtiyaçlarına, aramızdaki güven bağının korunmasına özen göstermemiz gerekmektedir. Boşanma kararını açıklarken ebeveynlerin birlikte hareket etmeleri gerekir. Bulunulan durum ve bundan sonraki yaşam şekli açıklayıcı cümlelerle anlatılmalıdır. Çocukların konuşma sırasındaki sorularının ya da itirazlarının, bu süreçle ilgili hissettikleri konusunda bilgi verdiği de unutulmamalıdır. Anne ve babanın ortak dil ve tutum içerisinde olması çocuğun onlara duyduğu güvenin devamına yardımcı olacaktır. Boşanma ile birlikte anne ve baba olma görevlerinin değişmediği, bu kararın verilmesinin onlarla ilgisi olmadığı açıklanmalıdır.

EYVAH! ANNEM VE BABAM BOŞANIYOR!

Boşanmış aile sayısı günümüzde hızla artmaktadır. Birbirlerini severek bir aile kurumu oluşturan, ancak daha sonra anlaşamayınca ayrılan yetişkinlerin kendi kararlarında en çok kendisinin fikri alınmayan çocuklardır. Bu nedenle hem evlenirken, hem de boşanırken “çocuk” konusu göz ardı edilmemelidir. Boşanma çocukların kolayca anlayabilecekleri bir durum değildir. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse boşanmanın çocuğun beynindeki karmaşası da o kadar büyüktür.

Boşanma sonrası ise yeni bir durumla karşılaşılır: “Boşanma kararı vermiş anne babalar çocuklarına nasıl yaklaşmalıdır?”

Öncelikle, boşanmanın nedenin çocuk olmadığı ona anlatılmalı. Çünkü boşanmalardan çocuklar genellikle kendilerini suçlamaktadırlar. Boşanma sonrasında bile hem annenin hem de babanın onu sevmeye devam edeceği vurgulanmalı ve gösterilmelidir.Çocuğa boşanmanın ne olduğu anne ve baba kötülenmeden anlatılmalıdır. Çocuk ayrılan eşlerin barış veya savaş silahı yapılmamalıdır. Suçluluk duygusundan dolayı çocuğun her isteğini yerine getirmeye çalışılmamalıdır. Çocuğun yaptığı yaramazlıklar sonrası “seni annene gönderirim”, “seni babana gönderirim” gibi tehdit cümlelerinden kaçınılmalıdır. Senin artık annen yok, senin artık baban yok gibi karşı tarafı suçlayıcı cümlelerden uzak durulmalıdır.

BOŞANDIKTAN SONRA ESKİ EŞLE İLİŞKİLER NASIL OLMALI ?

Boşanmış çiftler bazen çocuklarının iyiliği için çok yakın ilişki içinde olmaya devam ederler. Bu anne-babalar iyi niyetli olsalar da, bu derece yakın olmaları aslında sağlıksız bir durum olabilir. Boşanan anne-baba arasındaki çok fazla yakın ilişki çocukları rahatlatmak yerine, daha fazla çelişki ve kafa karışıklığı yaşamalarına neden olabiliyor. Yakın ilişki çocukta anne-babanın yeniden bir araya gelme ümidini devam ettirir. Çocukların boşanmış anne-babalarını yakın ilişki ve temas halinde görmeleri, sadece ailelerinin yeniden bir araya gelmesine yönelik fantezilerini pekiştirir. Boşanmış çiftlerin yakın ilişkisi kötü bir evliliğin devam ettirilmesi niteliğini alabilir.

Boşanmaların bir nedeni vardır. Çoğu durumda da boşanma nedeni karı-kocanın birbiri ile geçinememesidir. Bu durumda, çocukların iyiliği için yakın ilişkinin devam ettirilmesi aynı sorunların da devam ettirilmesine yol açabilir.Bu da, çocukların anne-babalarının kavga ettiğini, birbirine hükmetmeye çalıştığını veya mantıksız davrandığını görmeye devam etmelerine yol açar.

Sonuç olarak bu çocuklar hem boşanmanın, hem de anne-babaları arasındaki geçimsizliğin devam etmesinin olumsuz etkilerini aynı anda yaşarlar.

Bu durum çocuklarda duygusal çelişkilere neden olabilir.

Tüm bunlardan dolayı, eski eşinizle nazik ve içten ancak iş ilişkisine benzer tarzda bir ilişki sürdürmeniz çocuklarınız açısından çok daha yararlı olabilir. Ziyaret saatleri ve tatil düzenlemeleri konusunda esnek davranabilir, çocuğunuzla diğer ebeveyn arasındaki bağımsız ilişkinin sağlıklı bir şekilde devamı için destek olabilirsiniz.

Bazı durumlarda ne yapacağınızdan emin olamıyorsanız, çocuklarınızla konuşabilirsiniz. Eğer çocuklarınızı gerçekten dinlerseniz, onlar için en rahat düzenlemeyi sağlamanıza yarayacak düzenlemeleri yapma şansınız da artabilir.

Yorumlar

0 yorumlar