Bruksizm Nedir?
Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne Hospitadent Çayyolu Kliniği Başhekimi Hatice Kübra Köse konuk oldu. Diş Hekimi Hatice Kübra Köse, ‘Bruksizm’ hakkında bilgilerin yer aldığı yazısını siz değerli okurlarımız adına paylaştı.
Modern kent hayatının bize getirdiklerinden birkaçı; diş sıkmaya bağlı olarak baş, boyun ve sırt ağrıları ve çenemizden gelen sesler. Bu rahatsızlıklar, stresli günlük yaşamla birlikte artık birçok kişinin karşılaştığı bir sorun haline gelmiştir. Bu sorun, alt çenenin hareketiyle ilgili olup, çevredeki tüm kasları etkileyerek ciddi ağrılara ve çene eklemi şikâyetlerine neden olur. Bu durum bazı kişilerde hafif seyrederken, bazı kişilerde günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar ileri boyutlarda olabilmektedir.
Peki, konforumuzu etkileyen bu Çene Eklem Rahatsızlıklarına sahip olduğumuzu nasıl anlayabiliriz?
– Ağzınızı açıp kapatmada çene eklemlerinizden ses geliyorsa,
– Yemek yerken veya esnemede zorluk çekiliyorsa,
– Çenenin kilitlendiği hissediliyorsa
– Sabahları uyandığınızda çene-yüz kaslarınızda ve şakaklarınzda ağrı hissediliyorsa,
– Ağzınızı kapattığınızda dişleriniz birbirine temas etmiyorsa
– Eksik dişleriniz varsa,
– Çiğneme esnasında zorluk çekiliyorsa,
– Boynun ve sırtınızda ağrılarınız oluşuyorsa,
– Kulaklarda çınlama, baş dönmesi gibi problemler yaşanılıyorsa ve eğer bu sorunlardan en az üç tanesine sahipseniz, çene eklemi rahatsızlığınızın olabileceğini göz ardı etmemelisiniz.
Sağlıklı bireylerde, yemek yeme esnasında ısırma kuvveti 27 kg gibi bir rakam iken, diş sıkma esnasında bu kuvvet 70 kg olabiliyor. ‘Bruksizm’ adını verdiğimiz, geceleri istemsiz diş sıkma ve gıcırdatma durumunda bu kuvvet 450 kilograma kadar çıkabiliyor. Stresin önemli bir faktör olmasının yanı sıra; kaza ve yaralanma sonucu eklem bölgesine gelen travmalar, gelişim ve duruş bozuklukları, tırnak yeme ve sürekli sakız çiğneme gibi alışkanlıklar, devamlı ağız solunumu yapma, sürekli tek taraflı çiğneme gibi diğer etkenlerdir. Çene eklemi hastalıklarının tedavisinde etiyolojiye yönelik tedavi planlaması öncelikli seçeneğimizdir. Çene egzersizleri, soğuk-sıcak uygulamaları ve çene dinlendirilmesi gibi yöntemlerle azaltılmaya çalışılır. Hastanın şikâyetleri geçmezse, çene eklemi tedavisi için özel bir aparat olan “splint” (gece plağı) uygulaması yapılır. Eklem içi yıkama (artrosentez )alternatif bir tedavi seçeneğidir.Tüm bu tedavilerin dışında, gün geçtikçe kullanım alanı artan botox da diğer bir tedavi seçeneği olabilir.
Sonuç olarak, birçok etken sonucunda meydana gelen çene eklem rahatsızlıklarından; Splint, botoks gibi modern tıbbın bize sunduğu tedavi yöntemleri ile kurtulabiliriz. Sağlıklı çene eklemleri için rahatsızlıkları göz aradı etmememiz ve tedavide geç kalmamak adına en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Sağlıklı, konforlu, Bol Gülüşlü yaşam hepimizin hakkı.
Yorumlar
0 yorumlar