Bülent Aktürk ile Futbol Menajerliği Üzerine
Sporun; bireye ve topluma birlikteliği, uyumu öğreten toplumsal bir olgu olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Türkiye’de futbol da bu genelleme içine giren bir dal. Pek çok başarılara imza attığımız bu sporun, oyuncu için hayalden gerçeğe dönüşme yolculuğunda ise menajerlik firmalarının hakkı yenilemez. Kutay Menajerlik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aktürk ise geçmişten günümüze kadar hayatını bu yolda geçiren isimlerden. Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi ekibi olarak bir araya geldik ve merak ettiklerimizi yönelttik.
Bülent Bey futbol hayatınız nasıl başladı? O yaşlarda hayran olduğunuz futbolcular kimlerdi?
Her erkek çocuk gibi 8 yaşlarımda mahalle aralarında başladı, daha sonra 14 yaşımda İncirli Spor Kulübü’nde 20’li yaşlara kadar devam ettim. O yaşlarımda hayran olduklarım arasında Türkiye’de Rıdvan Dilmen ve Tanju Çolak dünyada ise Maradona idi.
Türk sporlarımız farklı branşlarda kazandığı başarılarla son dönemde altın çağını yaşamakta. Futbol camiası ise bunlardan biri. Hayalden başlayıp, futbola tutkuyla hizmet veren Kutay Menajerlik firması ise profesyonel futbolcu olmak isteyen çocuklarımızın hayatlarında başarılara imza atarak yol haritalarını belirlemek üzere sizin tarafınızdan kurulan bir yer. Buradan yola çıkarsak Türkiye’de genç oyuncuların önlerinin yeterince açık olduğunu düşünüyor musunuz?
Bu sorunuza evet demeyi çok isterdim, ama maalesef değil. Mevcut eğitim sistemimiz sporcu yetiştirme adına engel oluşturmakta, ayrıca ‘Spor ve eğitim aynı anda olmaz.’ zihniyetinin değişmesi gerekiyor.
Genç oyuncular zaman zaman sert eleştiriler alabiliyor. Büyük camialardan gelen bu eleştiri ve tepkilere karşı baş etmeleri ise kolay değil. Siz bu konuda nasıl bir yöntem izleyip, destek oluyorsunuz?
Evet bu durum futbolumuzun içinde var, biz bunun için çok küçük yaşlardan başlayarak mental olgunluğa erişmesi için aillelerle de iş birliği yapıyoruz ve ileriki yaşlarda fiziksel anlamda iyi olduğu kadar, düşünsel anlamda da sağlam, sorunlarla baş edebilen bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz.
Futbolcularınızın yurt dışına transferliği hangi şartlar altında gerçekleşiyor? Bunların hukuki süreçleri nasıl ilerlemekte? Baz aldığınız kriterlerden kısaca bahseder misiniz?
Futbolcularımızın yurt dışına transferleri genellikle kuüplerin uzun süre takiplerinden sonra gerçekleşmektedir. Burada hukuki süreç anlamındaki etken, sporcumuzun yetiştiği ve son oynadığı kulübe yetiştiricilik bedeli ve transfer bedelini karşılıklı anlaşarak ödemesi şeklindedir.
Menajerlik firması olarak Türkiye’nin bu sektör için genel bir değerlendirmesini sizden alabilir miyiz?
Futboldaki yerimiz maalesef istenmeyen ve çokta sevilmeyen kısmıyız, ancak ben bu görüşe katılmıyorum her meslek gurubunda olduğu gibi bizim içimizde de çürük elmalar olabilir. Bugün Türkiye’de birçok kariyerli yabancı futbolcuyu izliyorsak ve yine aynı şekilde birçok futbolcunuz yurt dışında top oynuyor ise bunlar menajerlik başarısıdır.
Yorumlar
0 yorumlar