Ankara Life Dergisi

Demet Korkmaz

Doğru ticari anlayış ve sıkı bir çalışmanın başarıyı getirdiğini kendi kariyer yolculuğumda gördüm.

Kariyer yolculuğundaki azim ve kararlılığı ile başarıyı yakalamış genç girişimci Demet Korkmaz ile yazılım sektörü üzerine sohbet ettik.

Hacettepe Üniversitesi Turizm Otelcilik bölümünden mezun olduğunuzu biliyoruz. Kariyer süreciniz nasıl başladı?

Turizm mezunuyum. 5 yıl kadar yurt dışında turizm sektöründe çalıştım fakat kariyerimin başlangıcı Likom Yazılım firmasında oldu. Okul devam ederken partime yazılım firmalarında çalışmaya devam ettim. Amerika’dan döndüğümde yine kendimi yazılım sektöründe buldum. Çok uzun yıllardır bu sektörde hem yazılım proje analisti, hem de satış yöneticisi olarak görev yapmaktayım.

Sorte Bilişim firmasının kurucusu olduğunu biliyoruz. Yaptığınız işten bahseder misiniz?

Sorte Bilişim olarak teknolojik gelişmeyi yakalamanın en önemli değer olduğunu biliyoruz. 20 yılı aşkın süredir birçok farklı sektörde farklı yazılım projelerini devreye aldık. Gerçekleştirdiğimiz yazılım projelerindeki deneyimlerimiz, sahada firmaların doğru yazılım danışmanlığı alamadığı için varolan yazılımsal sorunlarına kalıcı çözümler bulamadıklarını görmemizi sağladı. İşleyişte küçük görünen fakat firma açısından hayati önem taşıyan süreçlerde, işlevselliği düşük  çözüm önerileri nedeniyle yazılım projelerinin sonuca ulaşamadığını, uçtan uca başarılı dijital dönüşüm projelerinin yapılamadığını gözlemledik. Standart programların cevap veremediği tüm süreçleri yeni yazılım teknolojleri ile farklı bir bakış açısı ile buluşturarak, insan iş gücünü daha da değerli hale getirmek istiyoruz. Tamamen yerli yazılım çözümleriyle hem işletmelere hem ülkemize değer katıyoruz.

Hangi sektörlere ne tarz çözümler sunmaktasınız?

Sektör ayrımı yapmak doğru bir tespit olmaz diye düşünüyorum. Her sektörün kendi içinde farklı dinamikleri bulunmakta. Bu dinamikleri doğru değerlendirmek ve firmaların dijital dönüşüm yolculuğunda yazılım danışmanlığı yapmak ana hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Her firmanın bir mali danışmanı, hukuk danışmanı, reklam pazarlama danışmanı bulunmakta fakat yazılım danışmanlığı konusunda işletmeler doğru adrese ulaşmakta oldukça zorlanıyor. Hatta birçok firma yanlış ürünler üzerinde maliyet, emek ve en önemlisi zaman harcayarak istedikleri noktaya gelme konusunda oldukça zorlu bir yolculuğa çıkıyor fakat ne yazık ki doğru konumlandırılmayan ürünler, yönetime yetersiz bilgi akışı vb. sebepler nedeniyle projelerin büyük bir bölümü başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Bunun yanı sıra paket programların sektörlere ve firmaların iç işleyişlerine uyarlanması konusu da oldukça zorlu bir süreç. Sahada büyük referanslara sahip kendi kanıtlamış paket programlarda bile uçtan uca dijital dönüşüm konusunda hala açıklar bulunmaktadır. Hedefimiz bu noktalara temas ederek yara bandı yapıştırılarak geçiştirilen fakat firma işleyişinde hayati öneme sahip olan süreçleri nokta atışı yazılımlarla çözmektedir. 

Sağladığınız yazılım hizmetlerini detaylandırır mısınız?

Çıkış noktamız işletmelerde sorunlu süreçlerin tespiti ve katma değerli çözüm önerileri ile firmalara yazılım danışmanlığı yapmaktır. Bu amaçla;

Tüm iş süreçlerinin sanal robotlarla otomatize edilmesinden, insan kaynakları evraklarının, bordro, izin formu vb. ıslak imzalı olması zorunlu formların  yasal geçerli imzalanmasına, veri tabanı yönetimi, güvenliği, big data danışmanlığından,  firmanın en kıymetli hazinesi olan veri havuzundan anlamlı ve sonuç odaklı BI raporlarma hizmetine, güvenli veri depolama, kriptolama ve veri sızıntılarına karşı koruma işine kadar bir çok farklı noktada yazılım danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu başıklardan ikisini detaylandırmak isterim.

Robotik Süreç Otomasyon (RPA) teknolojisi son yıllarda Türkiye’de hem kamu hem orta ve üzeri ölçekli firmalarda etkin kullanımı olan bir teknoloji.

Çalışanlar, rutin bir ofis çalışmasında, çoğunlukla veri girişi, bilgi işleme, bir sistemden diğer sisteme veri kopyalama gibi işlemler için zaman harcıyorlar. Çalışanların 90%’ı sürekli tekrar eden, yaratıcılığa ve kişisel gelişime katkı sağlamayan görevler yapıyor. Bu görevler çalışanların mutsuz olmasına ve
motivasyon düşüklüğüne neden oluyor.

Robotik süreç otomasyonu, uygulamaları tıpkı bir insan gibi kullanarak, tekrar eden, kuralları belli işleri otomatize etmemizi sağlıyor. Sadece çalıştığı kadar ödeme yaptığınız, hiç hata yapmayan, hastalanmayan veya bir kahve molası vermeye ihtiyaç duymayan akıllı çalışanlarınız olduğunu düşünün. Oldukça cazip bir fikir değil mi?

RPA teknolojisi rutin, tekrarlayan tüm işleri insanlardan daha hızlı ve daha tutarlı yapabilecek bir sistem kurmanızı sağlıyor.

Diğer önemli yazılım çözümümüz ise;

Yasal geçerli dijital insan kaynakları, süreç ve belge yönetimi çözümüdür. Farklı lokasyonlarda işletmeleri bulunan ya da yüksek çalışan sayısına sahip firmaların yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri çalışanlarından bordro, izin formu gibi evrakları ıslak imzalı olarak almak ve saklamak konularıdır. Hukuki sürece girildiğinde özlük evraklarının eksikliği ya da bordroların imzalı olmayışı işverenlerin maddi yaptırımlara maruz kaldığı en sıkıntılı konudur. Bu süreci yönetebilmek adına firmalara yararlı geçerli dijital imzalama yazılımımız ile çözüm sağlamaktayız. Bu sayede   tüm evrak işlemlerini dijital ortamda ve yasal geçerli olarak yapılması, kağıt evrakların dijital olarak saklanması ile  fiziki olarak saklama zorunluluğu ve saklama maliyetlerinin sıfırlanmasını gibi faydalar sağlamaktayız.

Birçok sektör özellikle son yıllarda dijitalleşme ile dönüşüme uğradı. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Aslında dijitalleşme artık hayatımızın her noktasına temas etmiş durumda. Dijital dönüşüm yolculuğunda geride kalan firmalar bu konuya önem veren rakipleri karşısında daha sahaya çıkamadan maça mağlup başlıyorlar. Günümüzde, yeni teknolojileri takip etmek ve bu değişime ayak uydurmak firmaları bir adım öne çıkartıyor.

Bir kadın olarak kariyer yolculuğunuz size neler öğretti? Kadın yönetici adaylarına neler söylemek istersiniz?

Yazılım sektöründe ilk firmamı kurduğumda çok küçük bir sermaye ile işe başladım. Çalışan insanın her zaman başarılı olacağı fikri ile yoluma devam ettim. Doğru ticari anlayış ve sıkı bir çalışmanın başarıyı getirdiğini kendi kariyer yolculuğumda gördüm. Bu yol oldukça zor bir yoldu inanın. Masanın diğer tarafında oturmak çok başka sorumluluk ve kaygıları beraberinde getirdi. İlk şirketimi ortaklarımla beraber kurduğumda, ilk işimiz kendimize babet ayakkabılar almak oldu. Arabamız yoktu ve biliyorduk ki çok yüreyecektik J  Bu bağlamda ana fikrin çalışmak, tüm zorluklara rağmen yılmadan yoluna devam etmek olduğunu söylemek isterim.

Yorumlar

0 yorumlar