Ankara Life Dergisi

Dental Fobi Nedir?

Biliyoruz ki birçoğumuz ‘dişçi koltuklarından’ korkuyoruz. Belki de bunun için tedavileriniz erteliyorsunuz. Ancak bunun psikolojik bir problem olduğunu ve aşmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz ? Dental fobi yani diş hekimi korkusunu Diş Hekimi Zekeriya Taşdemir, Ankara Life okuyucuları için kaleme aldı.

Diş hekimi Zekeriya Taşdemir kimdir ?
1985 yılında Bartın’da doğdum. 2010 yılında Ege Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi’nden 6. olarak mezun oldum. Aynı yıl, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde doktora yapmaya hak kazandım. 2015 yılında doktoramı başarıyla tamamladım ve üniversitemde ‘Yardımcı Doçent’ olarak görev almaya başladım. 2020 yılında ise doçentliğimi aldım. Yılda ortalama 1200-1400 arası Dental İmplant uygulaması yapıyorum. İlgi alanlarım; kemik eksikliklerinde kemik artırım işlemleri ,sinüs cerrahileri ve dişeti çekilmelerinin cerrahi tedavisidir. ITI, AIM Academy ve Türk Periodontoloji Derneği üyesiyim. Birçok kongre ve sempozyumda davetli konuşmacı olarak bulundum ve bulunmaya devam ediyorum. Uluslararası literatürde 15’e yakın makalem yayınlandı ve yayın aşamasında olan çalışmalarım bulunmakta.

Dental fobi ( diş hekimi korkusu) nedir?
Diş hekimi fobisi yani diş hekimi korkusu, hastaların çoğunu etkileyen yaygın bir durumdur. Bu problemler hastaların ciddi ağrıları dahi olsa diş hekimlerimi ziyaret etmekten kaçınmasına neden olan psikolojik sorunlardır. ‘Çok sık mıdır? ‘sorusuna şu şekilde yanıt vereyim; benim diş hekimi olma nedenim bile diş hekimi korkum. Çocuklukta yaşadığım bir travma lise çağlarıma kadar devam etti ve diş hekimi korkumu ancak diş hekimi olarak yenebilirim diye düşündüğümden ve aslında birazda bu problemi insanlarında yaşadığını ve onlara yardımcı olabileceğimi düşündüğümden diş hekimi oldum diyebilirim. Meslek hayatımın ilerleyen dönemlerinde de bu durum hep karşımda oldu ve gerçekten korkuları olan hatta odaya dahi giremeyen hastaları koltuktan sedasyon dahi uygulamadan kaldırabildim. Çünkü aslında onların yaşadıklarının aynısını yaşamış olmak bana onlar gibi düşünme şansı verdi ve bunu anladıklarında çoğu hastam kendisini bana rahatlıkta teslim edebildi. Bunun faydasını fazlasıyla gördüm diyebilirim.

Diş hekimliği işlemleri çok ağrılı mıdır?
Eskisi gibi asla değil. Artık anestezilerin uçları o kadar ince ve anestezi öncesi lokal uyuşturucularımız o kadar iyi ki hastalarımız iğnenin girdiğini bile hissetmiyor çoğu zaman. Anestezik malzemelerinde yeni nesil ve ciddi uyuşukluk verecek şekilde üretildiklerini düşündüğümüzde, aslında korkacak kadar bir sorun yok diyebilirim.

Hastaların yaptırmaktan en çok çekindikleri işlem nedir?
Tabii ki anestezi. Yani iğne kısmı. Fakat bu sorun iğnenin uzunluğundan kaynaklı bence ama iğnenin uzun olma sebebi; ağzın en arka kısımlarına dahi kolaylıkla ulaşabilmesi. İğnenin ağrı yapan kısmı aslında kalınlığı ve günümüz dental enjektörleri (iğneleri) oldukça ince.

Dental korku konusunda kendinizi nasıl geliştirdiniz?
Uzmanlık dönemimde bu konuda birçok araştırma ve tez çalışmasında bulundum. Dolayısıyla birçok bu tip hastayla iç içe bulundum. Kendi yaşadıklarımdan da tecrübelerimi bu öğrendiklerimle birleştirince açıkçası çok da zor olmadı.

En ağır diş hekimi korkusuna sahip hastalara bile çözüm var mı?
Evet var. Kliniğimizde bu durumlar için sedasyon işlemi yapabiliyoruz. Sedasyon işlemi; hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü ayarlanabilen uyku halidir. Hasta sedasyon işlemi sonrası herhangi bir şey hatırlamaz.

Dental korkusu olan hastalara öneriniz nedir?
Önerim aslında şu, problem büyümeden görmemiz ve çözmemiz hem onlar için hem bizim için çok daha iyi olur. Çünkü geciktirdiklerinde problem ortadan kalkmıyor, aksine daha da büyüyor. Bir dönem geçmiş gibi görünse de sonrasında işlemleri de zorlaştıracağından çok daha büyük problem yaratıyor. Hem bize hem hastalarımıza. Problem büyüdükçe koltukta oturma süremiz, işlem sırasında ve sonrasında ağrı riski ve tabii ki maliyet artıyor. Ben bu tip hastalarla yaptığım görüşmelerde hep şu geri dönüşü alıyorum; “hocam zaten geç kaldım!” evet geç kalmışsınız, ama şöyle bir durum var; bugün yarından erken, dolayısıyla korkabilirler evet onları anlayabilecek , korkularına saygı duyan bir hekim bulup, onunla en basit tedaviden başlanarak tedavi süreçlerine başlasınlar. Her şeyi geçtim ağız problemleri diğer sistemik hastalıklarımızla ciddi ilişkileri kanıtlanmış bir sağlık sorunudur. Sorunlarınızı büyütmeden hekimlerinize güvenin ve yarını beklemeden bu problemden kurtulun.

Yorumlar

0 yorumlar