Ankara Life Dergisi

Diş Eti Çekilmesine Dikkat!

Tedavi edilmediği takdirde, dişlerin ciddi şekilde hasar gördüğü ve diş kaybının gerçekleştiği diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Bu problemin tedavisi altta yatan etmene bağlı olduğundan diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız, vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmanız gerektiğini söyleyen Dr. Zekeriya Taşdemir, diş eti çekilmesi hakkında en çok merak edilen soruları Ankara Life Dergisi okuyucuları için yanıtladı.

Diş eti çekilmesi nedir?
Diş eti çekilmesi; diş eti hastalığı, kas ataçmanları, bazı cerrahi tedaviler, travma gibi birçok sebeplerden meydana gelen ve diş eti seviyesinin olması gereken konumundan daha aşağıya inmesi şeklinde tanımlanabilir.

Diş eti çekilmelerinin, tedavisi var mı?
Bu probleme dair uyguladığımız tedavilerimiz mevcut. Günümüzde, diş etleri çekilme şikâyeti ile gelenlerin sayısı çoğunlukta. Estetik problemler, sızlama şikayetleri gibi istenmeyen durumlara neden olduğundan bizlere sıklıkla başvurulan bir problem haline gelmiştir. Diş eti probleminin örnekleri çok olduğu gibi, farklı tedavi uygulamaları da mevcut. Ancak, problemlerinin çok büyük bir bölümü cerrahi tedaviler gerektirmektedir. Bu noktada önemli olan hastalarımızın şikayetleri artmadan diş eti uzmanlarına başvurmalarıdır. Geç olmadan uygulanan tedaviler hasta açısından da bizler açısından da büyük kolaylık sağlamaktadır.

Diş eti çekilmesi ameliyatları zor mudur?
Hayır, kesinlikle zor değil. Bu cerrahi işlemler; cerrahi açıdan tecrübe gerektiren lakin lokal anestezi ile gerçekleştirilebilen işlemlerdir. Ortalama tek diş için, 30-40 dakikalık zaman diliminde sonuçlanan bir operasyon. Bu tarz ameliyatlar, genel anestezi gerektirmediği için hastalarımız çok zorlanmıyor.

Ameliyat sonrası iyileşme süreciyle ilgili bilgi verir misiniz?
Diş eti ameliyatları sonrası hastalarımız, ameliyat bölgelerini korumak şartıyla günlük hayatlarına devam edebilmektedirler. Hastanede kalma, 1 gece gözetim altında tutulma gibi bir duruma ihtiyaç yoktur. Gerekli ilaçlar reçete edilip, öneriler verilerek hastalarımızı işlem sonrası hemen taburcu ediyoruz.

Hastalarınıza bu konuyla ilgili önerileriniz nedir?
En önemli önerim; problem büyümeden, diş eti uzmanıyla görüşmeleri. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı diş eti kanamaz. Kanıyorsa bir problem vardır ve kendi kendine bu problem geçmeyecektir.

Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Diş eti çekilmeleri, tedavi edilmezse çekilme akut seviyelerinde bir sorun haline gelecektir. Dişlerde sallanma, yer değiştirme gibi durumlar ortaya çıkarabilir. En sonunda da dişin kaybıyla sonuçlanabilir. O sebeple hastalarımıza tavsiyem kendilerinde böyle bir durumdan şüphelendikleri an, emin olmayı beklemeden hekimlerine başvurmalarıdır.

Diş eti çekilmesi olan hastaların en büyük korkuları; damak bölgesinden diş eti alınacak olması, bu duruma alternatif yöntemler var mı?
Bazı yapay malzemeler, diş eti çekilmesi tedavisinde oldukça umut verici. Altın standart olarak uygulanan tedavi tarzı hastanın damak bölgesinde bulunan diş etinden alınarak eksik olan bölgeye eklenerek uygulanmasıdır. Bildiğimiz tedavilere ek olarak, kliniğimizde uygun vakalarda kullandığımız ve olumlu sonuçlar aldığımız alternatif çözümlerimiz de var. Kliniğimizde bu işlemleri, uygun gördüğümüz vakalara yapmaya da devam ediyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar