Ankara Life Dergisi

Diş Kliniklerinde Pandemi Önlemi

Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi
Diş Hekimi Ali Karaağaç,pandemi sürecinde kliniklerinde aldıkları ek tedbirleri, yeni dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemleriniAnkara Life Dergisi okuyucuları ile paylaştı.

Ali Karaağaç’ı tanıyalım
1967 yılında Ankara’da doğdum. 1994 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Türk Dişhekimleri Birliği Komisyon üyeliklerim bulunmakta. 16. Dönem Ankara Dişhekimleri Odası Disiplin Kurulu Üyeliği görevini üstlendim. 2018- 2020 yılları arasında 17. Dönem Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Şu an da serbest Diş Hekimi olarak çalışmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Öte yandan Ali Karaağaç, 18. Olağan Genel Kurulunun 29 – 30 Ağustos 2020 tahinde toplanmasının ardından 6 Eylül tarihinde de 18. Dönem seçimlerinde adaylar arasında.

Pandemi döneminde diş kliniklerinde hali hazırda alınan tedbirlere ek olarak yeni dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemleri oluşturuldu. Diş hekimi olarak bizi bekleyen zorluklar; bulaşıcılığı yüksek ve ölüm riski olan bir salgın ortamında hem kendimizi hem çalışanlarımızı hem de hasta ve hasta yakınlarını koruyacak, bulaşma riskini en aza indirecek tedbirleri alarak bu zorlu süreci geçirmek olacak.
Kliniklerimizde bu dönemde bizler de tedbirleri elden bırakmadık ve birtakım önlemler aldık. Hasta kabulünde yeni randevu aşamasında 14 gün içerisinde şehirler arası ve ülkeler arası bir seyahati olup olmadığı veya bu tür seyahati olanlarla birincil temasta bulunup bulunmadığının bilgisine ulaşarak gerekli işlemleri gerçekleştiriyoruz.
Gerçekleştireceğimiz randevuları da belirli periyotlara ayırarak riski en aza indiriyoruz. Randevu günleri ve saatlerimiz ise şu şekildedir; Salı ve Perşembe günleri iki saat ara ile acil vakaları tedavi edip; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günlerine ise normal randevularımızı oluşturmaktayız.
Kliniğimizin ortamı Halamid adlı dezenfektan ile düzenli olarak sisleme yapılarak steril hale getiriliyor. Bunun yanı sıra kliniğin havası, havadaki patojen ve ajanlara karşı etkili negatif iyon jenaratör içeren cihazlar kullanılarak temizleniyor ve belli aralıklarda yine kapalı devre ultraviyole cihazlarla hava sirkülasyonunu sağlıyoruz. Hastalar, girişte ateşleri ölçülüp iki haftalık geçmişleri sorgulandıktan sonra önceden sterilize edilmiş ve hazırlanmış salona geçiyorlar. Mümkün olan en kısa sürede acil tedavileri yapılıp, klinikten ayrılmaları sağlanıyor. Klinikte damlacık enfeksiyon bulaşını önlemek amacıyla ekstra oral emiciler kullanılıyor ve çalışan aletler de oral dezenfektanlı sularla dezenfekte ediliyor. Bütün bunların yanında, Sağlık Bakanlığı’nın ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin yayınladığı acil hasta bakımı ilkelerine uymaya özen gösteriyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar