Ankara Life Dergisi

Diş Sağlığımızla İlgili Neler Biliyoruz Bilgilerimizi Test Edelim!

Halk arasında ağızdan ağıza dolaşan bazı bilgiler her alanda olduğu gibi diş hekimliğinde de bizi yanıltabilir. Gelin bu yanlışları ve doğruları birlikte irdeyelim.
1) Gecenin bir yarısı dişiniz çok ağrıyor ve o saatte ulaşabileceğiniz kimse yok. Ne yaparsınız?
a) Dişim ağrıdığında ağrıyan bölgeye alkol, aspirin, kolonya, tütün veya tuz basarım. (Yanlış. Bu davranış o bölgede ciddi yaralara sebep olabilecektir.)
b) Karanfil çiğnerim. Ağrı kesici alır, sabaha kadar bekler ve hemen diş hekimime giderim. (Doğru)
2)Diş macununu fırçaya çok miktarda kullanırsam, dişlerim çok daha beyaz olur?
a) Evet olur. (Yanlış. Fırçada macunu çok kullanmak, ağızda çok tükürük birikmesine ve fırçalamanın çabuk bitirilmesine sebep olacaktır.)
b) Önemli olan çok miktarda macun kullanmak değil, etkili diş fırçalamaktır. (Doğru)
3) Dişleri sert fırçalamak ve sert diş fırçası kullanmak dişlerin daha temiz olmasını sağlar mı?
a) Evet sağlar. (Yanlış. Sert fırçalamak ve çok sert diş fırçası kullanmak, dişlerde aşınmaya sebep olabilecektir.)
b) Dişlerimizi orta sert fırçayla ve dişetlerinden dişlere doğru dairesel hareketlerle ve çok bastırmadan, dişlerde bakteri plağı ve gıda artığı bırakmayacak şekilde fırçalamak esastır.
4) Çocuklarınızın dişleri çürüdüğünde, ne yaparsınız?
a) Çocukluktaki dişler nasıl olsa değişeceğinden bir şey yapmam, çok ağrırsa çektirir yeni dişin gelmesini beklerim. (Yanlış. Çocuk dişleri hem gelecek daimî dişler için yer tutucu hem estetik ve konuşmaya yardımcı hem de yemek yeme fonksiyonu için gereklidir.)
b) Çürük görüldüğünde hemen dolgu yapılmalıdır. Dolgu yapılamayacak kadar çürüdüyse, çekilmesi gerekiyorsa bir yer tutucu yapılarak, alttan gelecek diş sürünceye kadar yerinin korunması önemlidir. (Doğru)
5) Dişinizde ağrı oldu ve bütün gece uyutmadı. Bu durumda kanal tedavisi yapılabileceğini bir yerlerden duydunuz. Ne düşünürsünüz?
a) Kanal tedavisi uzun süre dayanmaz. Hemen çektirir, yerine protez ya da implant yaptırırım. (Yanlış. Hiçbir protez ya da implant doğal dişin yerini tutmaz ancak mecbur kalındığında en doğru alternatif hekiminiz tarafından seçilecektir.)
b) Diş hekimim dişim için en doğru tedaviyi bana söyleyecektir. Ona güvenir, kontrollerimi aksatmam.
6) Her hamilelikte en az bir diş kaybedilir mi?
a) Evet kaybedilir. Annemden duymuştum her hamilelikte bir dişini kaybetmiş. (Yanlış)
b) Hamilelik öncesi diş hekimi muayenesi ve gerekli tedaviler yapıldığında ve dişeti sağlığının iyi olduğu durumlarda, hamilelikte de dikkatli bir bakım ve iyi bir ağız hijyeni sürdürüldüğünde, hamilelikte diş kaybedilmez. (Doğru)
7) Kadınlar güçlü değildir. Diş çekimi kuvvet işidir. Bu yüzden diş çekiminde erkek diş hekimleri daha başarılıdır.
a) Evet erkek diş hekimleri daha iyi diş çeker. (Yanlış)
b) Diş çekimi kuvvet işi değil. Teknik bir iştir. Çekimin kolay ya da zor olması çeken diş hekimin cinsiyetine değil, çekilecek olan dişin kök formu, kemik yoğunluğu ve dişteki harabiyete bağlı olarak değişebilir. (Doğru)
8) Arkadaşlarınız, diş taşlarımızı bir kez temizlettik mi, sürekli temizletmek gerekir ve dişleri temizlerken, diş hekimleri dişlerin minesine zarar verip çizebilirler diyor. Dişleriniz sarardı ve diş taşlarınız birikti ne yaparsınız?
a) Diş taşlarımı temizletmem, hem temizletince daha çabuk sararıyor. (Yanlış)
b) Diş taşları temizlenirken dişlere ve dişetlerine zarar verilmez, bilakis sağlıklı diş ve dişetleri için 6 ayda bir varsa diş taşlarının temizletilip, dişlerin parlatılması, dişeti hastalıklarının oluşmasına engel olur. Bir daha taşın birikmesi yapılan diş taşı temizliğine değil, dişlere iyi bakılamamasına bağlıdır. (Doğru)
9) Dişlerinizde çapraşıklık var. Görüntünüzden rahatsızsınız. Ne yaparsınız?
a) Dişlerim çok çapraşık, keşke çocukken dişlerime tel taktırsaydım. Şimdi tek çarem dişlerimi düzelttirmek için kaplama yaptırmak. (Yanlış)
b) Dişlerde konum bozuklukları ve çapraşıklıkların tedavisini yapan ortodonti dalı, sadece çocukları tedavi etmez, erişkin yaşta da ortodontik tedavi yapılabilir. Son yıllarda metal braketlerden rahatsız olan erişkin hastalar için, porselen braketler ve tel takılmadan şeffaf plaklar takılarak yapılan ortodontik tedaviler oldukça tercih edilmektedir. (Doğru)
10) Diş fırçasını ne kadar zamanda değiştirmek gerekir?
a) Çok önemli değildir. Yılda bir kez değiştirilebilir. (Yanlış)
b) 3 ayda bir kez değiştirmek gerekir. (Doğru)
11) Günde kaç kez diş fırçalanmalıdır?
a) Günde bir kez fırçalamak yeterlidir. (Yanlış)
b) Günde en az 2 kez, mümkünse her yemekten sonra 3 kez fırçalamak yeterlidir. (Doğru)
12) Dişinizde apse var. Çekilmesi gerekiyor. Ne yaparsınız?
a) İltihaplı diş çekilmez. İltihap geçsin diye beklerim. Antibiyotik kullanırım. Daha sonra diş hekimine giderim. (Yanlış)
b) Diş hekimim diş iltihaplı olsa bile bana hangi ilaçları kullanacağımı ve ne zaman çektirmemin doğru olacağını söyler. Kulaktan dolma bilgilerle değil. Hekimimin bana söyledikleri ile hareket ederim. (Doğru)
13) Ağız ve diş sağlığını korumak için diş fırçalamak yeterli midir?
a) Dişleri ara sıra fırçalamak yeterlidir. (Yanlış)
b) Dişleri günde en az iki kez fırçalamak çok önemlidir ama yeterli değildir. Dil de fırçalanmalı ve arayüz temizliği için diş ipi kullanılmalıdır. (Doğru)

Sağlıklı, mutlu, güzel dişlerle bol bol gülümsemeniz dileğiyle.

Yorumlar

0 yorumlar