Ankara Life Dergisi

Diş Tedavisinde Genel Anestezi ve Sedasyon: Uzm. Dt. Oğuzcan Karaer, İmplant Sürecini Anlatıyor!


Karaer Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin Kurucusu Uzm. Dt. Oğuzcan Karaer, Ankara Life dergisine özel bir röportaj vererek diş hekimliğinde genel anestezi uygulamaları hakkında detaylı bilgi verdi. Genel anestezinin diş tedavilerindeki avantajlarını ve dikkat edilmesi gereken noktalarını anlatan Karaer, bu yöntemin hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiğini ve hastaları nelerin beklediğini de aktardı. İmplant tedavilerinde de kullanılan genel anestezi ve sedasyon yöntemleri hakkında da bilgiler veren Karaer, güvenli ve konforlu bir tedavi süreci için önemli ipuçları sundu. İyi okumalar dileriz.
Röportaj : Hatice Şeyma Basut
Diş hekimliğinde genel anestezi nedir ve nasıl bir süreç izlenir? Bu yöntemle yapılan tedavilerde hastaları neler bekliyor?
Diş hekimliğinde genel anestezi, hastaların derin bir uykuda olup yapılan işlemleri hissetmediği ve hatırlamadığı bir tedavi yöntemidir. İşlem öncesi anestezi profesörümüzün gerekli gördüğü kan ve röntgen tetkikleri ile hastaların işleme uygunlukları değerlendirilir. Bu yöntemle hastalarımızı tamamen konforlu, ağrısız ve hatırlamayacakları bir işlem süreci beklemektedir.
Genel anestezinin diş hekimliğinde kullanımının sağladığı avantajlar ve olası dezavantajlar nelerdir?
Genel anestezi altında gerçekleştirilen tedavilerin en büyük avantajı hastaların işlem öncesi ve esnasında gerçekleşen hiçbir olayı hatırlamamalarıdır. Bununla birlikte uzun ve birkaç seans sürebilecek tedaviler tek bir seansla tamamlanabilmektedir. Genel anestezi ile tedavinin diş hekimliğine özgü ek bir dezavantajı bulunmamaktadır.
Genel anestezi hangi durumlarda ve hangi hastalar için tercih edilir? Özellikle kimler bu yöntemi seçmeli?
Genel anestezi özellikle çocuk hastalarda, dental anksiyetesi olan yetişkinlerde, ağır ve yoğun cerrahi işlemler geçirecek hastalarda veya bedensel-zihinsel engelli hastalarda güvenle kullanılabilen ve tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.
Genel anestezi altında diş tedavisi nerelerde ve nasıl gerçekleştiriliyor? Bu süreçte nelere dikkat ediliyor?
Diş hekimliğinde genel anestezi tam teşekküllü hastanelerle birlikte genel ameliyathane şartlarına sahip ve A tipi ADSM ruhsatı bulunan özel merkezlerde yaptırılabilir. Merkezimiz Ankara’da A tipi ADSM ruhsata sahip nadir merkezlerden olup tüm bu işlemler anestezi profesörümüzün gözetimi altında gerçekleştirilmektedir.
Sedasyon ve genel anestezi arasında nasıl bir fark var? Hangi durumlarda hangisi tercih edilmeli?
Genel anestezi kabaca tam baygınlık durumu gibi ifade edilebilirken sedasyon ise yarı baygınlık durumu olarak ifade edilebilir. Sedasyon ortalama işlem süresi 30-45 dakikayı aşmayacak daha basit işlemlerde tercih edilirken genel anestezi daha uzun süreli ve kapsamlı tedavilerde tercih edilmektedir.
İmplant tedavisi hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu tedavi yöntemi hangi durumlarda uygulanır?
İmplantlar diş eksikliklerinde kullanılan titanyum içerikli diş kökü görevi gören materyallerdir. Gelişen ileri implantoloji teknikleriyle sağlıklı ancak diş eksikliği bulunan neredeyse her hastaya implant tedavisi başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
İmplant tedavisinde genel anestezi veya sedasyon kullanımı nasıl gerçekleşir? Hangi durumlarda bu yöntemler tercih edilir?
Yukarıda anlatılanla benzer bir prensiple yapılacak implant sayısı azsa ve işlem süresi kısaysa sedasyon altında tedavi tercih edilebilirken çok sayıda ve kemik arttırımı planlanan implant cerrahilerinde ise genel anestezi ile tedavi tercih edilebilir.
Genel anestezi uygulaması sonrası hastaların dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir? İyileşme süreci nasıl ilerler? Bu konuda hastaları bilgilendirmek için neler söylemek istersiniz?
Genel anestezi veya sedasyon ile tedavi edilen hastaların iyileşme süreçleri normal hastalardan farklılık göstermemektedir. İlgili hastalara işlem günü sıvı ve yumuşak ağırlıklı bir diyet önerilirken hastanın işlem günü yalnız kalmaması ve araç kullanmaması önerilir.

Yorumlar

0 yorumlar