Ankara Life Dergisi

Doğru ve Nitelikli Bir Danışmanlık Nasıl Yapılır?

“Gayrimenkul danışmanlığı bir yan meslek dalı değil, içeriğinde çok kapsamlı bilinmesi gereken bilgilerin olduğu, tecrübe isteyen ve çok çalışmayı gerektiren profesyonel bir meslektir!”
Emlak sektöründeki başarılarından dolayı adından sıkça söz ettiren Seda Fulya Yakut, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu. Gayrimenkul alanında yaşanan sorunlara ve danışman odaklı ilerlemenin avantajlarına yönelik sektörel değerlendirmelerde bulundu. Keyifli geçen röportajımız sizlerle, iyi okumalar dileriz.
Röportaj: Hatice Şeyma Basut
Seda Hanım emlak sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteriyorsunuz, ancak öncelikle sizi tanımak istiyoruz. Seda Fulya Yakut kimdir? Mesleğe giriş hikayeniz nasıl ve ne zaman başladı?
1985 Ankara doğumluyum. Tüm eğitim öğretim sürecimi Ankara’da tamamladım. Kariyerimi satış ve pazarlama üzerine inşa ettim. Gayrimenkul sektörüne girmeden önce eğitim alanında büyük markaların birinde üst düzey yöneticilik yaptım. Ardından kendi eğitim kurumumu açarak 7 yıl faaliyetimi sürdürdüm. Güzel başarılara ulaştıktan sonra satış alanında daha aktif olmak istediğimi fark ettiğim için devrettim. Eğitim sektöründe edinmiş olduğum yöneticilik deneyimlerimi satış becerilerimle birleştirerek, gayrimenkul alanında ilerlemeye karar verdim. Yaklaşık 2 yıldır vizyonunu kendime çok yakın gördüğüm; deneyimi, donanımı ve kalitesiyle sektörde isim yapmış olan RE/MAX Tecrübe ailesiyle güzel bir iş ortaklığım bulunuyor. 16 yıllık satış/yöneticilik tecrübem ile hâkim olduğum bu süreçte; ‘Doğru ve nitelikli bir danışmanlık nasıl yapılır?’ sorusuna sorunsuz işlemler ve mutlu müşteriler yaratarak cevap verme arzusundayım.
Alıcı ve satıcılar neden bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmalılar?
Gayrimenkul danışmanı baştan sona tüm süreci teslim edeceğiniz biridir. Size piyasa raporlarını sunarak bilinçlenmenize yardımcı olur. İyi bir gayrimenkul danışmanı en uygun yatırımı yapmanız konusunda sizi bilgilendirir, çeşitli alternatifler sunarak size içlerinden birini tercih etme imkânı verir. Piyasayı iyi bildiği için uygun fiyat belirler, amacı satış değil satın almayı sağlamaktır. Bunun yanı sıra zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredi almanız konusunda size destek olmasının yanında tapu mevzuatları işlemlerinizde de yanınızda olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek ilerleyen zamanlarda meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır. Satın alım sürecinin başından sonuna kadar yasal prosedürlerin takibini sağlayarak hata yapılmasını önler. Tüm alış- satış işlemlerini takip ederek sürecin güvenli şekilde tamamlanmasını sağlar.
Kira ilişkisinde doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Yeni kiracı ile ev sahibi arasındaki sorunlardan da bahseder misiniz?
Öncelikle kira sahibi sözleşme süresinin sona erdiğini iddia ederek kiracıyı tahliye edemez. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak için kiracının ihtarname alması gerekir. Ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilmesi için kiracıya önceden ihtarname yollaması zorunlu değildir. Belirli süreli olarak yapılan konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmeleri, sözleşme bitiminde belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. TBK’da yer alan hüküm genel hüküm olup, konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde TBK uyarınca aynı şartlarla bir yıl uzar. Boş olarak imzalatılan tahliye taahhütnamesinin imzası hukuken geçerli değildir. Ev sahibinin kiracıya boş olarak imzalattığı tahliye taahhütnamesi, Yargıtay’a göre açık imza olarak kabul edilir ve hukuken sonuç doğurur. Kira sözleşmesinin taraflarının belirledikleri zam oranları hukuken geçerlidir. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, TÜFE oranını geçmemek kaydıyla geçerlidir. Yeni sahip aldığı taşınmazda bulunan kiracı ile yeni bir sözleşme yapar. İkinci sorunuza gelecek olursak; ev sahibi evin yeni alıcılar veya kiracılar tarafından gezilip görüleceğini, uygun bir zaman önce kiracıya haber vermek zorundadır. Evin gezilip görüleceği saatler; kiracının uygun olduğu zaman dilimlerine göre belirlenmelidir. Fakat bu durum, ev sahibinin konutu başkalarına gösterme hakkına zarar vermemelidir. Aynı şekilde kiracılı evin satılması durumunda da kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu yoktur. Evin satılmasından sonra da haklı bir gerekçe olmadıkça kiracı evde oturmaya devam edebilir. Var olan kira sözleşmesi aynı şekilde devam eder, ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki 1 ay içinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekir.
Artan inşaat maliyetleri, arsa üretimi konusundaki sıkıntılar ve enflasyonist ortam yeni proje üretimi ve doğru fiyatlandırma noktasında sizi nasıl etkiliyor? Bu sorunları aşmak için neler yapıyorsunuz?
Maliyet artışı piyasanın tüm dinamiğini değiştiren en büyük etkendir. Öncelikle yatırımcının almak istediği mülkün sürekli artışta olması, sektörün tıkanmasına hatta işlerin durma noktasına gelmesine sebep oluyor. Maliyet artışlarının yanı sıra piyasayı yükseltmek isteyen bazı sahte hesaplar, gerçekten satmak istemeyen ancak mülkünün değerini yükseltmek isteyen gayrimenkul sahiplerini de sebepler arasında söylemek mümkün. Kasım 2023 itibari ile yürürlüğe giren yeni yönetmelikler ve kanunlar ile emlak piyasasının olumsuz tablosuna çözümler üretilmeye başlandı. Ancak bu düzenlemeler de denetleme olmaması durumumda atılan bu adımların da bir çare olması beklenemez. Bizler bu sorunları aşmak için bu işi mesleki olarak ve nitelikli bir şekilde yapmalıyız! Gayrimenkul danışmanlığı bir yan meslek dalı değil, içeriğinde çok kapsamlı bilinmesi gereken bilgilerin olduğu, tecrübe isteyen ve çok çalışmayı gerektiren profesyonel bir meslektir!
Son olarak sektörel bir değerlendirme yapmanızı istiyoruz. Gelecek 5 yıl içerisindeki öngörülerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Yakın gelecek zamanı yani önümüzdeki 1-2 yılı düşünecek olursak; piyasaların bekleme süreci devam edecek gibi duruyor. Önümüzdeki aylarda piyasayı hareketlendirecek bir kredi çıkması durumunda bu durağanlık belli bir süre yerine hareketliliği bırakabilir. Ancak bu süreçte bir süre sonra yeniden rölantiye girecektir. Sektöründeki 5 yıl içerisinde daha bilinçli bir sürece girecek. Alıcı ve satıcı dengesi oluşarak piyasayı dalgalandıran birçok olumsuzluk ortadan kalkacak diye düşünüyorum. Bu süreci daha rahat atlatacak olan danışmanlar, geçmişte ektiklerini biçerek, güvenilir ilişkiler kurmuş ve çözüm odaklı olanlardır.

Yorumlar

0 yorumlar