Dr. Funda Aydın
Şeffaf Plak tedavisi nedir? Avantajları nelerdir?
Şeffaf plak tedavisi, bir ortodonti tedavi çeşididir. Son teknoloji ile üretilmiş olan, dişleri çepeçevre saran şeffaf plaklar ile diş ve çenelerdeki bozuklukların giderilmesidir. Metal braket ya da hareketli apareylere kıyasla daha konforludur. Tellerdeki batma, yaralanma gibi durumlar şeffaf plak tedavisinde görülmez. Braketlerin kopması, tel batması gibi acil durumlar söz konusu değildir. Tedavi başından tedavi sonunu görebildiğimiz için genellikle randevu aralıkları geniştir. Hastanın sık sık kliniğe başvurması gerekmez. Haftalık değiştirildiği için hijyeniktir. Yerleştirilen, “ataşman” dediğimiz tutucu unsurların çevresinde braketlerde olduğu gibi gıda artığı birikmediği için diş minelerine zarar vermez, çürük oluşumuna neden olmaz. Dışarıdan bakıldığında neredeyse belli olmadığı için oldukça estetiktir. Genellikle dişlerdeki düzelmeler diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlıdır. Şeffaf plaklar çıkarıldıktan sonra istenilen her türlü gıda tüketilebilir. Metal braketlerde olduğu gibi yiyecek içeceklerde sınırlama ve yasaklar bulunmaz, yiyeceklerin ısırılarak tüketilebilir. Sert yiyeceklerin öğütülmesi veya rendelenmesi gerekmez.
Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Ortodontik tedavi uygulanabilen her vakaya şeffaf plak tedavisi de uygulanabilmektedir. Sağlıklı diş ve kemik dokusuna sahip olunması durumunda “Ortognatik Cerrahi” diye adlandırdığımız, ameliyat edilerek tedavi edilen vakalardan diş çekimli vakalara; çene genişletmesinde, alt çene ilerletmesi gereken vakalara kadar her türlü vakalarda uygulanabilir. Klinik örnekleri de mevcuttur. Şeffaf plak tedavisi daha küçük yaşlardaki bireylere de uygulanabilmektedir. Her vaka kendine özgü olduğu için tedavi yaşına ortodonti uzmanları karar vermektedir. Bu nedenle süt dişleri tamamlandıktan sonra ve ilk daimî dişler sürdükten sonra mutlaka bir ortodonti uzmanı çocukları muayene edip ebeveynleri yönlendirmelidir.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Yeme-içme kısıtlaması, ısırma ve çiğneme yasaklarının bulunmaması tedaviyi çok daha eğlenceli bir hale getirmektedir. Tedavi başında elde edilen tedavi simülasyonu ve haftalık değişen plaklar ile oluşan değişiklikler hastaları motive etmektedir. Son zamanlarda üretilen plaklara yerleştirilen Invisalign Stickables’lar da bu tedaviyi daha eğlenceli hale getirmektedir.
Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Her hastanın ağız ve diş yapısı farklı olduğu için tedavi yöntemi ve süresi de değişmektedir. Dişlerin değişimini gösteren simülasyonda tedavi süresi aşağı yukarı belli olmaktadır. 14 haftada tamamlanan tedavinin yanında 1,5 – 2 sene süren tedaviler de bulunmaktadır.
Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?
Kemik yapısı, çapraşıklık miktarı gibi durumlarla birlikte yaş faktörü de tedavi süresini etkilemektedir. Gelişen ve büyüyen bireylerde tedavi daha hızlı ve etkili olabilmektedir.
Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme – içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?
Bazı bireylerde konuşma etkilenebilmektedir. Ancak kullanmaya bağlı olarak bu durum toparlanabilmektedir. Hastalarımız plaklarını çıkardıktan sonra istedikleri her türlü gıdayı tüketebilmektedir.
Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?
Tedaviyi gören kişilerin yemek yedikten sonra dişlerini ve plaklarını fırçalayıp kullanmaları gerekmektedir. Tedavinin başlangıcında gelen plaklar ile birlikte firma tarafından gönderilen temizleyici tozlar da kullanılabilmektedir. Bunların dışında eczanelerde satılan “Aparey Temizleyici Tabletler” de temizlikte etkili olmaktadır.
Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?
Ataşman uygulaması ya da dişler arası aşındırma gerektirmeyen durumlarda hastalarımız 6 – 8 haftalık aralıklarla kontrol edebiliyoruz. Hatta yurt dışında yaşayıp 3 – 6 ay aralıklarla kontrol ettiğimiz hastalarımız da bulunmaktadır. Hastalarımız tedavi simülasyonu ile mevcut ağız durumlarını kendileri de karşılaştırabilmektedir. Bu sayede herhangi bir aksilik olmaması durumunda kontrol aralıkları daha da uzatılabilmektedir.
Bu tedavide hastaların ağız içi ölçümlerini nasıl alıyorsunuz? Dijital teknolojiler kullanıyor musunuz?
iTero ağız içi dijital tarayıcıları bu tedavide en büyük yardımcımızdır. iTero sayesinde hastalarımızdan ölçü almak yerine dijital tarama yapabilmekteyiz. Dişlerdeki her tülü detayı ve zamanla oluşan değişimleri bu tarayıcı sayesinde görmekte ve gözlemlemekteyiz.
Teknolojinin baş döndürücü değişim hızını dikkate aldığınızda ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?
Ortodontik tedavide teknoloji çağına ayak uydurabilmek çok önemli. Tedavinin başlangıcında tedavinin sonucunu görmek oldukça motive edici. Ölçü almak yerine iTero ile dijital tarama yapmak çok daha konforlu. Tarama detaylarını anında kaydedip dünyanın herhangi bir yerindeki kişiler ile paylaşabilmek, bilgi ve bilimin yayılıp zenginleşmesi açısından oldukça kıymetli bir gelişme diye düşünüyorum.
iTero tarayıcılar teknolojinin gücünü kullanan bir çözüm. iTero tarayıcıların geleneksel yöntemlere kıyasla hastaya, hekime ve çevreye sunduğu avantajlar nelerdir?
Ölçü almak hastalarımız için rahatsız edici bir durum. Bizler için de iş yükü ve fazladan malzeme kullanımı demek. Elde edilen modelleri de saklamak için alana ihtiyaç duyulmakta. iTero dijital tarayıcı ile elde dilen kayıtlar bulut ortamında güvenle saklanmaktadır. Ne ek malzeme ne de ek depolama alanı gerekmektedir. Hastalarımız için rahatsız edici bir süreç ortadan kalkmaktadır. Dişlerini, dişlerindeki değişimi ve tedavideki ilerlemeyi gören hastalarımızın da motivasyonu artmaktadır. Bizlerin iş yükü, malzeme gideri azalmakta, kullanılan malzemelerin sterilizasyonu, artık malzemelerin bertaraf edilmesi gibi durumlar söz konusu olmamaktadır. Böylelikle ekosisteme zararlı durumların bir nebze de olsa önüne geçilebilmektedir.
Yorumlar
0 yorumlar