Ankara Life Dergisi

Dt Mehmet Derici

TEKNOLOJİNİN
DİŞ SAĞLIĞIMIZA
KATKILARI

Ağız ve diş sağlığı insan hayatının her döneminde büyük öneme sahiptir. Ağız ve diş sağlığı problemleri ve dişlerden kaynaklanan estetik sorunlar kişilerin hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Ağız ve diş sağlığı problemleri genel sağlık üzerinde de etkili olabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı konusunda tam donanımlı sağlık kurumlarına ve alanında tecrübe sahibi profesyonel diş hekimlerine güvenmek gerekir. İşte bu hekimlerden birisi olan Diş Hastalıkları ve Tedavisi Uzmanı Dt. Mehmet Derici ile sağlık dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar…

Ağız ve diş sağlığı insan hayatının her döneminde büyük öneme sahiptir. Ağız ve diş sağlığı problemleri ve dişlerden kaynaklanan estetik sorunlar kişilerin hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Ağız ve diş sağlığı problemleri genel sağlık üzerinde de etkili olabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı konusunda tam donanımlı sağlık kurumlarına ve alanında tecrübe sahibi profesyonel diş hekimlerine güvenmek gerekir. İşte bu hekimlerden birisi olan Diş Hastalıkları ve Tedavisi Uzmanı Dt. Mehmet Derici ile sağlık dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar…

Masseter Botoksu nedir?

Masseter botoksu, masseter isimli kasın yer aldığı yüzün alt kısmının inceltildiği estetik yöntemidir.
Özellikle aşırı kare ve yuvarlak yüz şekline sahip olan kişiler için çene çizgisinin belirsiz olması rahatsız edici olabiliyor. Ne kadar kilo verirlerse versinler yüzleri kilolu görünmeye devam eder. Masseter yani çiğneme kası olarak bilinen kas büyür ya da çok fazla gelişirse, sonuç kare, hatta aşırı erkeksi görünümlü bir çene hattı ortaya çıkabilir.

Massetter botoksu, yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavisi hedef alınır. Bir zamanlar, yüzünü daha oval ya da kalp şekli vermek isteyen hastalar için çene küçültme ameliyatı tek seçenekti. Bu çok acı verici, uzun bir iyileşme süresine sahipti ve her zaman doğal görünümlü sonuçlar vermeyen zor bir tedavi seçeneğiydi. Günümüzde ise masseter botoksu olarak bilinen basit ve nispeten ağrısız bir işlemle bugün daha belirgin bir çene hatları elde edilebilir.

Masseter Botoks ve Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi

Diş gıcırdatma yani Bruksizm sebebiyle ağızda ve çevre dokularda sorunlar oluşmaya başlar. Buna bağlı olarak ise dişlerin birbirine sürtünmesiyle yüzeylerde aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar, ön dişlerde çok daha belirgindir. Çatlaklar oluşabilir, zamanla; bu çatlakların kırılmaları söz konusu olabilir. Soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir; dişler sallanabilir ve aralanabilir. Çene botoksunun yararı sadece estetik açıdan iyileştirme değildir. Aynı zamanda çene kaslarının istemsiz kasılmasını ve kontrolsüz diş sıkmayı engeller. Bu sayede, diş gıcırdatma sorunu ve neden olduğu ağrı ve rahatsızlık tedavi edilmiş olur

Zigomatik İmplant nedir? Hangi durumlarda kullanılır?

Zigomatik implant klasik implantlardan daha farklıdır. Daha büyük bir implanttır. Zigomatik implant üst çenede hiç implant yapılmayan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Çok ileri derecede kemik
erimesi olan hastalara uygulanan bir implant yöntemidir. Normal implantlar 8-10-12
uzunluğundayken zigomatik implant 30 ile 50 mm arasında değişmektedirler.

Zigomatik yani elmacık kemiği implantları, üst çene kemiği yetersiz olan hastalar için son derece önemli. Bu yöntem, üst çene kemiği yetersiz olduğu durumlarda implant yapılamayan çaresiz hastalarda zigomatik implant ile tedavi yapılabilmesini sağlıyor.

Monolitik Zirkonyum nedir?

Estetik açıdan hoş görünmeyen gri bir alt tabakası bulunmayan, metal desteksiz kaplamalardan olan Zirkonyum kaplama doğal diş yapısına, ağız dokularına iyi uyum sağladığı için tercih edilir. Estetik görünüme önem veren hastalar için görünüm avantajının yanında sağlamlığıyla da oldukça kullanışlı bir tedavi fırsatı sunar.

Günümüzün gelişen teknolojisinin diş hekimliğine yansıması sayesinde; hiçbir altyapı tabakası olmayan tamamen preslenmiş porselenden, tam seramik kaplamalarda yapılabilmektedir.

Klasik Zirkonyumdan farkları nelerdir?

Monolitik zirkonyumun klasik zirkonyum kurondan farkı ise yekpare olması yani sonradan üzerine porselen uygulanmamasıdır. Özel üretilen monoblok zirkonyum bloklarına CAD/ CAM destekli milling ile modele edilir. Ardından 1500 dereceyi aşan sıcaklıklarda sinterlenir. Kırılması neredeyse imkansızdır. Monolitik zirkonlar yani tam zirkonyum kuronların yekpare yapısı nedeniyle ekstra sağlamlık sunmasının yanı sıra herhangi bir altyapı olmadığı için ışık geçirgenliği doğal diş ile aynıdır. Estetik ve sağlamlığı buluşturması nedeniyle her geçen gün daha çok tercih edimektedir.

Dr. Dt. Mehmet DERİCİ, 1965 yılında Adana’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1983 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 1990 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1992 – 1997 yılları arasında ise yine Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Bilim Dalı’ndan Endodonti eğitimi almıştır. Ayrıca, lisans ve lisansüstü eğitiminin yanı sıra 2013 yılında Bezm-i Alem Üniversitesi’nde Lazer Dişhekimliği Mastership Programı, 2013 – 2015 yılları arasında Rwth Achen University, Almanya – Berlin’de Laser Mastership programı ve Universa Degli Studi Gugliemo Marconi, Almanya-Versilia’da Oral İmplantology Master Program gibi pek çok eğitim programını tamamlamıştır. 

1990-1996 yılları arasında Tesaş Temel Sağlık Hizmetleri A.Ş.’de Diş Hekimi olarak görev yapmış olan Dr. Dt. Mehmet DERİCİ, mesleki çalışmalarına 1996 yılından beri  kurucusu olduğu Ankara Dentanorm Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde ve Memorial Ankara Hastanesi’nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Edad (Estetik Dişhekimliği Akademisyenleri Derneği), Endodonti Derneği ve Protez ve Impalantoloji Derneği üyesi olup pek çok ulusal ve uluslararası sertifika programı, kongre ve seminere katılmıştır.”

Yorumlar

0 yorumlar