Ankara Life Dergisi

Dünya’nın Suyunu Depoluyoruz!

Su hepimiz için önemi tartışılamaz bir hayat kaynağı. Hem yaşamımızı idame ettirebilmek için hem de sağlığımız gereği kalitesinden kullanım alanlarına kadar pek çok süzgeçten geçirmemiz gereken özelliği bulunuyor. Depolama konusuna gelince ise bu konuda Türkiye’nin en iyi üç firmasından biri olan Göksun Su Depoları’nın ön plana çıktığını görüyoruz. Müşteri memnuniyeti baz alınarak büyük bir marka haline gelen Göksun Su Depoları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gökhan İpek; “Yapmış olduğumuz tek tip bir imalat yok. Depolanacak suyun niteliğine göre, kullanılacağı yere göre birçok etmen var seçim yapmakta. Örneğin yağmur suyu depolama sistemlerinde yağmur suları asidik ve korozif sulardır. Malzemeyi bu bilgilere göre seçmek gerekir. Bunun gibi farklı sularda farklı malzeme seçimleri yapılır.” diyor.

Pandemi döneminde de suyun önemini fazlasıyla anladığımız zamanlarda hastanelere su deposu yetiştirmek adına yoğun tempoda çalıştıklarını ifade eden İbrahim Gökhan İpek, bu zorlu şartlar altında yer almanın yanı sıra krizin fırsata dönüştüğünün de en güzel örneği olduğunu söylüyor. Ekonomik bazda malzeme ve işçilik fiyatlarındaki değişime de parmak basan İbrahim Gökhan İpek, firma olarak konuya dair dört temel strateji üzerine konumlandıklarını da söylemekten geri kalmıyor.

Irak, Azerbaycan, Cibuti, Özbekistan, Sırbistan, Gürcistan, Afrika, Hollanda gibi pek çok ülkeye ihracat sağlayan Göksun Su Depoları’nın aynı zamanda Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen İbrahim Gökhan İpek, dünyada tanınan ve güvenilir bir marka olmak adına ilerlemekten ise vazgeçmeyeceklerinin altını çiziyor.

Su deposu sektöründe adından oldukça söz ettiren Göksun Su Depoları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gökhan İpek’in, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi iş dünyası sayfalarına verdiği röportajı ise şöyle;
İbrahim Bey biliyoruz ki Türkiye’nin en köklü ve yenilikçi su deposu olan Göksun Modüler Su Depoları’nın sahibisiniz ve uzun yıllardır bu sektörde faaliyet göstermektesiniz. Alanınıza yönelik sorularımıza geçmeden önce sizi tanımak istiyoruz.
İbrahim Gökhan İpek kimdir?
1985 yılında Ankara’da doğdum. 2004-2007 yıllarında Konya Selçuk Üniversitesi’nde eğitim hayatımı tamamladım. Üniversite eğitimim sırasında çalışma hayatına da atılıp erken yaşta çeşitli sektörlerde tecrübe kazandım. Thomas Carlyle’ın ‘Çalışmak, en soylu iştir.’ sözünü hayat prensibi ilan edip ve hayat dinamiklerini bunun üzerine kurdum.

Uzman kadronuz ve tecrübeli yapınız ile adınızdan çokça söz ettiriyorsunuz. Hepimizin bildiği üzere başarılı olabilmek adına çok emek vermek ve zorlu yollardan geçmek neredeyse kaçınılmazdır. Peki, sizi bu sektöre çeken güç neydi?
Çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra 2006 yılında su deposu sektörüyle tanıştım. 2012 yılına kadar bu sektörde ciddi emek sarf ettim. Sektör sayesinde sürekli farklı insanlar tanıyor ve iletişim kuruyordum. Bu beni çok motive ediyordu ama en önemlisi bir şeyler üretmenin parçası olmak çok farklı bir duyguydu. Üretime öncü olmak daha çekici bir hal aldıktan sonra kendi şirketim için gerekli adımları attım. Bu zaman zarfında yaşadığım zorluklar tabii ki oldu ama her yaşanan bir zorluk bir başarı kapısı açtı. Ben ve ekibim bunu çok iyi bildiğimiz için zorluklar bizim moralimizi bozmadı aksine hırslandırdı.

Başarılı olmak için kendinize koyduğunuz öncelikli ilkeler nelerdi?
Başarılı olabilmek için öncelikli olarak insanların ulaşılabilir hedeflere ihtiyacı vardır. Hedefi olmayan insanların kazanımları başarı değil, tesadüf veya şanstır. Bu nedenle kendime edindiğim ilke; hedefini koy… Kendine güven… Öğrenime ve yeniliğe açık ol…

Hedef, dünyada ilk üçe girebilmek!

Su deposu sektörünün önemli tedarikçilerinden biri olarak biliniyorsunuz. Sektördeki yeriniz tam olarak nedir? ‘Göksun Modüler Su Depoları’nın bu noktada olmasını neye borçlusunuz?
Şu an Türkiye’nin en iyi ilk üç üretici firmasından biriyiz. Markamızın bugünkü değeri; kaliteden ödün vermememiz, müşteri memnuniyetinin ön planda olması ve müşterimizi doğru ürüne yönlendirmemizden kaynaklı. Tabii ki hedefimiz dünyada en iyi ilk üçe girmek.

Bilinçlendirme eğitimiyle müşteri memnuniyetini kazanıyor…

İnsan yaşamının gereksinim kaynağı olan su vazgeçilmezimizdir. Suyu neden depolamamız gerekir?
Hepimizin de bildiği gibi insan yaşantısının temel taşlarından biridir su. Fakat nüfus artışı, hava- çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sebeplerden su kaynaklarımız tehlike altında. BM raporuna göre 2050’ye gelindiğinde dünyada 5,7 milyar insanın yılda en az 1 ay suyun kısıtlı olduğu yerlerde yaşıyor olabileceği tahmin ediliyor. Önlem çalışmaları doğrultusunda ülkemizde 2021 yılında; 2.000 m2 üzeri imarlarda su tasarrufu için yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirilmiş, 2.000 m2 altındaki imarlarda ise küçük alanlarda inşa edilecek yapılar için imarın bağlı olduğu belediyeye yağmur suyu toplama sistemini zorunlu kılma takdir yetkisi verilmiştir. Bu nedenle su tasarrufu çok önemli. Suyu depolamak ve doğru kullanmak konusunda bilinçlenmemiz gerekmekte. Tabii suyu depolarken bazı hususları atlamamız gerekiyor. Bu nedenle konu uzmanlarından bilgi almadan sistem kurmak doğru olmayacaktır. Bizden bilgi almak isteyen müşterilerimize öncelikli olarak ufak bir eğitimle bilinçlendirme çalışması yapıyoruz diyebiliriz.

Suyu depolarken dikkat etmemiz gereken hususlar olduğunu söylediniz. Bunlardan kısaca bahsetme şansınız var mıdır?
Şöyle kısaca bahsetmek gerekirse; yapmış olduğumuz tek tip bir imalat yok. Depolanacak suyun niteliğine göre, kullanılacağı yere göre birçok etmen var seçim yapmakta. Örneğin yağmur suyu depolama sistemlerinde yağmur suları asidik ve korozif sulardır. Malzemeyi bu bilgilere göre seçmek gerekir. İçme suyu sularının depolanması istenildiği takdirde suyun niteliğini bozmayacak, özelliğini yitirmeyecek malzemede depolanması gerekiyor. Bunun gibi farklı sularda farklı malzeme seçimleri yapılır. Bu nedenle su deposuna ihtiyacınız olması halinde doğru ürünü seçme konusunda mutlaka detaylı bilgi almanız gerekir.

Pandemiden ötürü zorlu bir 2 yılı geride bıraktı sektör. Bu dönemde sizin için kriz yönetimi ne anlama geliyordu? Bu kapsamda Göksun Modüler Su Depoları’nda neleri hayata geçirdiniz?
Salgının dünya ekonomisindeki bazı ciddi etkilerini günümüzde de hala hissetmekteyiz. Tabii ki özellikle pandemi sürecindeki yasaklar, kapanmalar herkesi yıprattı. Fakat işimiz gereği sağlık sektöründe de imzamız olduğu için dönemde yapılan pandemi hastanelerine su depolarını yetiştirebilmek adına yoğun bir çalışma ile geçti. Salgında suyun önemini herkes bir kez daha anladı. Böyle olunca genel olarak yaşanan kriz etkileri bir yana pandemi sektörümüz için fırsat haline geldi.

Enflasyonist ortamda fiyatlama da çok önemli. Siz nasıl strateji izliyorsunuz?
Süreç zorlu bir süreç malzeme fiyatları, işçilik fiyatları her gün değişiyor. Mecburi olarak bu değişimlerin maliyet üzerindeki etkilerini müşterilerimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle 4 temel strateji ile ilerliyoruz;
– Müşteri yanlısı olmak… Maliyete olan yansımaları minimize ederek müşteriye aks ettirmek, çünkü sadece kendi kârlılığımız değil, müşteri kârlılığı da bizim için çok önemli
– En az şekilde zarar görmek dövizdeki yükselişten faydalanmak adına bu süreçte ihracat çalışmalarını arttırmak ikinci belirlediğimiz strateji
– Verimliliği arttırmak
– Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak…

Ülkemizin yanı sıra başka ülkelere de çalışmalarınız bulunuyor. 2022 yılında ihracat performansınız nasıl oldu ve şu an nasıl ilerliyor?
Ülkemiz dışında; Irak, Azerbaycan, Cibuti, Özbekistan, Sırbistan, Gürcistan, Afrika, Hollanda gibi bir çok ülkeye satış yapmaktayız. İhracat performansımızı her yıl daha da ileriye taşımaktayız. Dünyada marka listesi sıralamasına girebilmek için ihracata yönelik farklı yatırımlar sergilemekteyiz. Sonuçta yola çıktığımız sloganımız belli; ‘Dünyanın suyunu depoluyoruz!’

İbrahim Bey son olarak önümüzdeki döneme yönelik nasıl bir büyüme stratejisi benimsediniz?
Yeniliklere açık olmak düşüncesi kendiliğinden büyümeyi getiriyor. Şu an için farklı makine parkuru yatırımlarımız bulunmakta. Göksun markasını daha da farklı noktalara taşımak istiyorum. Farklı imalat projelerinin AR-GE çalışmalarımız devam ediyor.

Yorumlar

0 yorumlar