Ankara Life Dergisi

Ergenlikten Yetişkinliğe: Nur Sema Efe ile Psikolojik Dönüşümün İzleri


Uzman Psikolog Nur Sema Efe, çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi alanındaki 10 yıllık deneyimiyle Ankara Life dergisine konuk oldu. Bilişsel ve davranışçı terapi gibi modern yöntemlerle bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefleyen Nur Sema Efe, ergenlik dönemindeki psikolojik değişimlerin yetişkinlik dönemine etkilerini ve tedavi süreçlerinde benimsediği yaklaşımları bizlerle paylaştı. İyi okumalar dileriz.
RÖPORTAJ: HATİCE ŞEYMA BASUT
Nur Hanım bize biraz kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?
2019 yılında Ufuk Üniversitesinden mezun olduktan sonra hem yüz yüze hem online terapi vermeye başladım. Aynı zamanda özel eğitim alanında çocuklarla ilgilenirken, yüksek lisans programı ile psikoloji alanında kendimi geliştirmek için yoğun bir programa adım attım. Uzmanlık alırken ayrıca, bilişsel ve davranışçı terapi, aile terapisi, çift terapisi, cinsel terapi, evlilik ve boşanma terapisi, kısa süreli çözüm odaklı terapi, travma-kayıp ve yas terapisi, doğum psikoloji alanlarında aldığım eğitimleri başarılı bir şekilde bitirerek terapist ünvanıyla danışan görmeye devam ettim. Çocuk, ergen ve yetişkinler üzerinde özgül öğrenme bozukluğu bataryası, nöropsikolojik testler, MMPI gibi çoğu test eğitimlerini geçerek danışanlara seanslarının yanı sıra test uygulamaları yaparak tedavinin verimini artırmayı hedefledim. Şu an şema terapi, alkol ve madde bağımlılığı ve kanser psikoloji alanlarında almakta olduğum ve planladığım eğitimler ile kariyerime devam etmekteyim. Bu 10 yıllık süreçte, her gün kendimi yenilemek ve daha çok bilmek üzerine gaye ile psikolog olma yolculuğuna çıkmak ve yürümeye devam etmekten mutluluk duymaktayım.
Çalışmalarınız yetişkin ve ergen çocuk psikolojisini içeriyor. Kaygı ve stres bozukluğundan şizofreniye kadar geniş bir çalışma alanınız var. Bize yaptığınız çalışmaları ve kullandığınız tedavi yöntemlerini anlatabilir misiniz?
Sizin de bahsettiğiniz gibi geniş bir çalışma alanında faaliyet gösteriyorum. Benimsediğim BDT ekolünde, çocukluk çağında başlayan dikkat eksikliği ve hiperaktiviteden tutun, yetişkinlik dönemi kişilik bozukluklarına kadar çoğu patoloji üzerinde etkili tedavi yöntemidir. Seans içi ve seanslar arasında üzerine gitme, uyaran kontrolü, bilişlere müdahale etme, kabul temelli yaklaşımlarla duygu, düşünce ve davranış dengesini kurma amacıyla bireyin yaşadığı sorunları birebir özne halinde bakılmasına olanak sağlar. Aslında hastalık yoktur, hasta vardır. Aynı tanı ile gelen iki danışan, birbirinden farklıdır ve tedavisi de farklı olmalıdır. Çalıştığım yöntemler ve benimsediğim ekollerin de savunduğu gibi insan bir ve biriciktir. Kişi, özelinde hayatını irdelemek ve yeni yolların varlığını keşfederek hayat kalitesini artırabilir ve tedaviyi başarı ile sonuçlandırır.
Ergenlik dönemindeki psikolojik değişimlerin, bireyin yetişkinlik dönemindeki psikolojik sağlık ve davranışları üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ergenlik dönemindeki hem fizyolojik hem psikolojik değişimler, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerindeki sosyal, akademik, ailesel veya ilişki hayatımızdaki etkisi yadsınamaz. Ergenlik dönemlerde yaşadığımız sorunların yetişkinlikte devam etme olasılığı vardır. Ama bu değiştiremeyeceğimiz anlamına gelmez. Genetik faktörler, çevresel faktörler, yetiştirilme tarzı, geçmişten gelen travmalar, sorunlarda asla göz ardı edilemez ama tamamen de bunlara bağlanamaz. Hayatımızın her döneminde sorunlar ile savaşırız. Bebekken bağlanma, çocuklukta keşfetme, ergenken dünyayı değiştirme, yetişkinlikte kendini gerçekleştirme gibi alanlarda sorunlara meydan okuruz. Burada önemli olan bireyin sorunla nasıl baş ettiğidir. Kaçıyor mu, görmezden mi geliyor ya da çok fazla mı önem atfediyor? Ruh ve beden, birbirine bağlı fakat birbirinden bağımsız çalışan iki saat gibi bu ikisinin arasındaki dengeyi kurmak, bireyi sağlıklı yöntemleri kullanmaya götürebilir. Bu da bireyi hayat savaşında zafere ulaştırır.

Yorumlar

0 yorumlar