Ankara Life Dergisi

ESTETİK ADINA HER ŞEY : EROL ÖZAN

Ankara Life ailesi olarak sizi daha yakından tanımak isteriz, bize kendinizden bahseder misiniz?

Uzm. Dr. Erol ÖZAN  GATA tıp fakültesinden 2012 yılında mezun oldum sonrasında yine aynı fakültede deri ve zührevi hastalıklar üzerine ihtisas yaptım.Deri ve zührevi hastalıklar uzmanıyım yaklaşık yedi yıldır ameliyatlı ve ameliyatsız estetik uygulamalar üzerinde çalışıyorum.

Nazolabial dolgu nedir, hangi hastalar tercih edebilir?

Nazolabial bölge burun kanatlarından ağız köşesine kadar olan bölgeyi ifade etmekte kullanırız. Bu bölgelerde oluşan oluklanmalara veya çizgilenmelere ise nazolabial oluk veya çizgi deriz.  Bu bölgelere uyguladığımız dolgular ise nazolabial dolgu olarak geçer. Bu bölgeden rahatsız olan hastaları genel olarak ikiye ayırabilirz. Birinci grup yüzde hacim kaybı olmadan saf mimikle oluşan çizgiler ki bu hastalarda sadece o bölgeye uygulanan dolgu uygulaması yeterlidir. İkinci grup ise yüzün genel hacim kaybına veya çökmesine bağlı oluşan oluk/çigisi olan hastalardır bu hastaları sadece nazolabial bölge uygulamaları ile düzeltemeyiz. Şakaklardan başlamak üzere elmacık hatları ile birlikte tedavi etmeliyiz.

Burun dolgusu kemerli buruna sahip hastalar içinde etkili bir sonuç verir mi?

Burun dolgusu asıl kemerli hastalar için uygundur. Burun dolgusu ile neredeyse bütün burunlar düzeltilir ama dorsum dediğimiz burun sırtı çok yüksek hastalarda dolgu ile düzeltmek hastaya ek güzellik getirmeyeceği için tercih etmiyoruz. Sadece kemerli burunlarda değil ameliyat veya travma sonrası çökme olan ve belirli açıya kadar deviasyonu olan hastalarda dahi başarı ile uygulamaktayız.

Ameliyatlı estetik mi öncelik olmalıdır, ameliyatsız estetik mi?

Tıpta bir kural vardır ‘’ameliyatsız tedavi etmen mümkünse hastayı ameliyata gönderme’’ yani önce medikal tedavi. Estetikte de bu durum bence geçerlidir mümkün olduğu kadar ameliyatsız ama ameliyat gerekliyse ameliyat…

Estetik uygulamalarının yaşlanma sürecine etkileri nelerdir?

Estetik uygulamalarda eğer hasta kararlıysa ve iyi bir hekim tercih etmişse zaman o saat o dakika neredeyse durur. Örneklerini dünya ve Türkiye çapındaki  ünlülerde görmekteyiz, yirmi yıl öncesi ve şimdiki halleri arasında neredeyse fark yok. Bu durum herkes için geçerli ama kural şu sabır ve disiplin…

Uygulamada oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Tabi ki her tıbbi işlemde olabileceği gibi estetik işlemlerde de komplikasyon görebiliriz.  Ehil ellerde ve iyi malzeme ile bu oran göz ardı edilebilecek kadar küçüktür. Genel olarak bahsedersek ufak çaplarda morluk ve şişliklerden yıllar yılı devam edebilecek akıntılı yaralara veya nekroza kadar geniş bir skalası vardır. Hastadan hastaya değişebileceği gibi hekimden hekime de oranlar değişir. Mühim olan komplikasyon olması değil onun hızlı bir şekilde tanınıp yönetiminin yapılmasıdır hızlı müdahale edilirse ve hızlı tanınırsa kalıcı hasar kalma riski neredeyse yoktur.

Ameliyatsız uygulamaların kalıcılığı ne kadardır?

Yapılan işleme göre ve bünyeye göre değişir. Örneğin toksin uygulamalarında süre 2-6 ay arasındadır ama çok daha uzun gittiği gibi çok daha kısada gidebilir. Dolgularda ise hyaluronik asit dolguları genel olarak 1 yıl, PLLA dolgularda ortalama 2-4 yıl, kalsiyum hidroksi apatitit dolgularda ise ortalama süre 4 yıl gibi düşünülebilir. Diğer mezoterapi, PRP, lazer vs gibi cilt gençleştirme uygulamalarda süre belirtmek doğru olmaz çünkü bunlar süresi olan işlemler değildir bir çeşit yatırımdır.

Yorumlar

0 yorumlar