Ankara Life Dergisi

EYVAH BOŞANIYORUM!

Son zamanlarda ülkemizde evli çiftlerin boşanma oranının artmasıyla, boşanma davalarının nasıl işlediği merak konusu oldu. Şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi olarak Avukat Burak Koç ile merak edilen konular üzerine konuştuk. Keyifli okumalar. Evli çiftlerin boşanma oranın artması ilk olarak aklımıza boşanmaya neden olanların ne olduğu geliyor.

Sizce boşanma sebepleri nelerdir?
Öncelikle ülkemizdeki kadınların eğitim seviyelerinin artması ve ekonomik özgürlüklerini almaları, eşlerine olan muhtaçlık durumunu ortadan kaldırıyor. Anlaşamadıkları durumlarda ayrılmak zor olmuyor. Aynı zamanda toplumumuzda boşanmış kadınlara olan bakış açısının olumlu yönde değişmesi de bir etken. Ancak bir evliliği noktalamaya götüren nedenleri zina, şiddet, onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl sağlığı sorunları olarak sıralayabiliriz. Kısacası sağlılıksız evlilik boşanmayla sonuçlanır.


Peki boşanma davası çeşitleri nelerdir?
Boşanmak isteyen çiftler anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki farklı şekilde davayı açabilirler. Anlaşmalı dava açılabilmesi için taraflar arasında maddi manevi uzlaşma olması gerekiyor ve 1 yıl evlilik süresinin dolması gerekiyor. Ancak tazminat, velayet, nafaka, mal paylaşmı ve diğer durumlarda uzlaşma sağlanamazsa dava çekişmeli olarak açılır


Çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma davalarını biraz daha detaylandırabilir misiniz?
Çekişmeli boşanmada tarafların biri boşanmak istiyor biri boşanmak istemiyorsa veya az önce saydığım unsurların varlığı söz konusu ise dava çekişmeli olur ve evlilik süresi 1 yıldan azsa sadece çekişmeli boşanma davası açılır. Eğer çiftler zorunlu 1 yılını doldurmuşsa ve bütün şartlarda anlaşmışlarsa hazırlanacak olan protokolde bu hususlar yazıya dökülür.

Belirlenen mahkeme gününde de hâkim karşısında bunları beyan eden tarafların boşanması gerçekleşir. Taraflar arasında resmi şekliyle oluşturulan imzalı protokol ve boşanma davası dilekçesi hazırlanır. Hazırlanan dilekçede boşanma sebebinin belirtilmesi zorunlu değildir. Adliyeye yapılan başvurudan ssonra kesinleşme tarihine kadar iptal etme hakları vardır. Ancak dava günü taraflardan biri beyanını geri çekerse veya hakime boşanmak istemediğini söylerse dava reddedilir. Bir tarafın reddine karşılık davanın devamı istenirse çekişmeli boşanma türünde dava açılır.


Boşanma davaları uzun sürer mi?
Boşanma davalarının süresi birbirinden farklıdır. Dava bitişindeki en önemli faktör avukat ile işbirliğinde olmanızdır.
Anlaşmalı boşanma davası avukat ile takip edildiğinde ortalama 1 ay içerisinde sonuçlanırken, avukatsız takip edildiğinde ortalama 3-6 ay kadar sürebilir. Çekişmeli boşanma davası avukat ile takip edildiğinde ortalama 1-1,5 yıl sürerken, avukatsız olan davalarda bu süre 3 yıla kadar çıkabilir. Boşanma davaları tarafları psikolojik olarak da olumsuz etkiler. Bundan dolayı davanın avukatla birlikte takip edilmesi tarafları maddi
ve manevi rahatlatır.

Dava sürecinde taraflar duruşmaya katılmak zorunda mıdır?
Boşanma sürecinde tarafların avukatı var ise, vekil tayin edilen avukat müvekkili yerine duruşmalara katılabilir. Ancak
avukatsız takibi yapılan davalarda tarafların duruşmaya katılması gerekmektedir. Özellikle davacı taraf katılmazsa
davanın reddedilmesi söz konusudur.

Çiftler anlaşmalı veya çekişmeli bir şekilde boşandıktan hemen sonra tekrar evlenebilirler mi?
Boşanmadan hemen sonra kadının davalı veya davacı olması fark etmeksizin 300 gün iddet süresini doldurduktan sonra
tekrar evlenebilir. Eğer bu süre dolmadan evlenmek isterse iddet süresinin kaldırılması için gerekli işlemleri yapmalıdır.
Erkek ise boşanmanın kesinleşmesinden hemen sonra tekrar evlenebilir.

Yorumlar

0 yorumlar