Ankara Life Dergisi

Fıtığı Ertelemeyin!

Kliniklere en çok başvurulan rahatsızlıklardan biri olan fıtığın çeşitleri ve tedavi şekilleriyle ilgili bilgi veren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güven Görkem; “Fıtıklar genellikle çok ciddiye alınmayan ama hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen sağlık sorunlarıdır” diyor.

Sizi tanıyabilir miyiz?
1982 yılında İskenderun’da doğdum. İlk ve ortaöğrenimimin ardından 2007 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Ankara Onkoloji Hastanesinde Genel Cerrahi ihtisasımı tamamladım. Yoğun olarak Laparoskopik (kapalı) Cerrahi ve özellikle Obezite Cerrahisi ile ilgilenmekteyim. Çalışmalarıma Ocak 2019 itibarı ile kendi kliniğimde devam etmekteyim.

Fıtık nedir ve nasıl oluşur?
Temel olarak bir organın, onu yerinde tutan dokulardan kurtularak yer değiştirmesi fıtık olarak tanımlanmaktadır. Burada hatırlatmakta fayda var biz genel cerrahlar olarak karın ön duvarı fıtıkları ile ilgilenmekteyiz, boyun fıtığı-bel fıtığı gibi konular beyin cerrahı meslektaşlarımızın alanına girmektedir. Karın duvarı fıtıkları kendi içerisinde fıtığın ortaya çıktığı alana göre kasık, göbek ve geçirilmiş ameliyat bölgelerinde oluşanlar ise kesi yeri fıtığı olarak adlandırılmaklar. Bu bölgeler karın duvarının görece en zayıf olduğu noktalardır. Ağır kaldırma, kabızlık, kronik öksürük gibi karın içi basıncın sürekli arttığı durumlarda karın içi organlar zayıf bölgelerden dışarıya doğru çıkmaya çalışarak fıtıkları oluştururlar.

Fıtıkların teşhis ve tedavi süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hastalar genellikle kasık, göbek veya geçirilmiş ameliyat bölgelerinde anormal bir şişlik fark ederek doktora başvururlar. Bu şişlikler genellikle istirahat halinde kaybolur veya hasta masaj yaparak fıtık içeriğini karın içerisine gönderebilir. Bazı durumlarda fıtık masaja rağmen küçülmez ve oldukça ağrılıdır ki bu fıtığın boğulmuş olabileceği ve acil ameliyat gerekebileceği anlamına gelir. Bu aşamada teşhis için dikkatli bir muayene genellikle teşhis için yeterlidir. Fakat tedavi planlaması için ultrason veya tomografi gibi ek tetkikler gerekebilir. Fıtıkların tedavisi cerrahi olarak onarılmalarıdır. Özellikle dar boyunlu küçük fıtıkların boğulma ihtimali daha yüksek olduğu için ameliyatın ertelenmemesi çok önemlidir.

Fıtık onarımında cerrahi yöntemlerden bahseder misiniz?
Temel olarak ameliyatlarda fıtıklaşan organları serbestleştirerek karın içine gönderir, sonrasında fıtığın oluştuğu zayıflamış karın duvarını onarırız. Onardığımız alanın sağlamlığını arttırmak için çoğu vakada mesh denilen yamalar ile dokuya takviye destek sağlarız. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile laparoskopik (kapalı) yöntemlerde fıtık cerrahisi için sıklıkla kullanılmaktadır. Kapalı yöntemle ameliyat sonrası dönemde açık yöntemlere göre hastalara daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme şansı sunabilmekteyiz.

Laparoskopik fıtık onarımı hangi fıtıklar için uygundur?
Laparoskopik fıtık ameliyatları, özellikle iki taraflı kasık fıtıkları veya öncesinde açık yöntemle onarılmış fakat nüksetmiş vakalar için oldukça uygundur. Özellikle iki taraflı kasık fıtıkları için sadece üç küçük kesiden her iki taraf kasık fıtığının eş zamanlı onarılabilmesi ve açık yönteme kıyasla yüksek hasta konforu sağlaması nedeniyle günümüzde iki taraflı kasık fıtığı tedavisinde altın standart tedavi yöntemdir. Ameliyat fıtıkları ve göbek fıtıkları tedavisinde de laparoskopik yöntem kullanılabilmektedir. Bu tip vakalar kişiden kişiye çok değişkenlik gösterebildiğinden hasta detaylı değerlendirildikten sonra uygun yöntemin belirlenmesi daha uygun olacaktır.

Kapalı fıtık ameliyatlarının açık ameliyatlara göre üstünlükleri nelerdir?
İlk olarak kapalı ameliyatlar açık ameliyatlara göre çok daha küçük kesilerden yapılabilmektedir. Buda hasta için daha az ağrı ve daha erken iyileşme demektir. Kapalı ameliyatlar yaklaşık 16 kat büyütme sağlayan kamera yardımı ile yapıldığından daha iyi bir görüş ve daha titiz çalışma imkânı sağlamaktadır. Özellikle açık ameliyatlarda görülebilen sinir hasarı ve kalıcı kasık ağrısı sorunu kapalı ameliyatlarda görülmemektedir. Ayrıca özellikle kasık fıtıkları için kapalı yöntemde yamayı fıtığın asıl çıkış noktasına en yakın yere uygulama şansı bulmaktayız. Yama en güçlü doku desteği sağlayabileceği doğru yere sabitlenebilmekte, bu sayede yama kaymalarına bağlı nüks ihtimali neredeyse ortadan kalkmaktadır. Birçok üstünlüğüne rağmen bazı durumlarda açık ameliyatlar hastalar için daha uygun olmaktadır. Özellikle çok ilerlemiş ve teknik sıkıntılardan dolayı kapalı ameliyatın uygulanamayacağı hastalarda açık cerrahi yöntemi tercih etmek daha doğru olabilmektedir.

Karın duvarı fıtıkları ile ilgili eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
Fıtıklar genellikle çok ciddiye alınmayan ama hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen sağlık sorunlarıdır. Hastalar genellikle tek tedavi yöntem olan ameliyatı olabildiğince erteleme yoluna giderler ki buda bazı hastaların çok daha konforlu olan kapalı ameliyat seçeneğini kaçırmalarına neden olabilir. Bu erteleme bazen fıtıkların boğulmasına sebep olabilir ve hatta acil ameliyat kaçınılmaz olur. Acil ameliyatlarda fıtık içerisinde boğulmuş ve canlılığını kaybeden bağırsak varlığında iş büyüyüp hastanın bağırsaklarının bir bölümünü kaybetmesine neden olabilir. Son söz olarak fıtık deyip geçmeyin diyebilirim, unutmayın sinek küçüktür ama mide bulandırır. Sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar

0 yorumlar