Ankara Life Dergisi

GAZİANTEP GASTRONOMİ CENNETİNİN LEZZET KÖŞELERİ

“HALİL USTA FIRINLI ET LOKANTASI” ve “CUMBA KÜNEFE”

Bir ayağımız aile olarak Gaziantep olduğu için deplasmanda değil, kendi evimizde olmanın rahatlığı ile kendi lezzet alışkanlığımızda olan eşsiz iki mekânı anlatacağım size bu ay.
Birleşmiş Milletler, Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nde 116 şehir arasında Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olarak listeye aldığı Gaziantep, Türkiye’nin 7 bölgesinde ve 81 ilinde tescillenmiş Gaziantep mutfağı, eşsiz lezzetleri, kültürü ve sanatı ile göz bebeğimiz. Gaziantep’in ilk sakinlerinin yaşadığı zamandan bu zamana yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişi vardır. Neolitik devirde başlamıştır. Hitit, Pers, Asur, Roma, Bizans, Arap ve daha yakın dönemde Türk medeniyetlerinin yaşadığı bir şehirdir. Geçmişte adı Ayıntap olarak anılırken daha sonra yöre halkıyla birlikte Entap, Antep şeklini almıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra Antep’in başındaki isim Atatürk’ün isteği ile Gaziantep olmuştur. Gaziantep, coğrafi konumu nedeniyle kuzeyde Avrupa, Asya ve güneyde Afrika ile Arap Yarımadası’nı birbirine bağlar. Doğuda Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar uzanan İpek Yolu üzerindedir. Gaziantep, Mezopotamya’nın en batı kesiminde, Akdeniz iklim kuşağına yakın bir konumda yer alır ve ılıman bir karasal iklime sahiptir. Anadolu’yu kuzeyden güneye, doğudan batıya kervanların geçtiği Arap Yarımadası’na bağlayan İpek Yolu üzerindedir. Şanlıurfa, Hatay, Adana, Adıyaman ve çevre ilçeler Gaziantep mutfak kültürü üzerinde önemli etkiler yaratmıştır. Ancak Gaziantep ve bölgede yaşayan etnik gruplar ile kendine özgü mutfak kültürünü bugünkü konumuna taşımıştır. Attığınız her adımda medeniyetlerin izleri ve zengin mutfağıyla baş döndürür Antep ve o kadar çok yer ve lezzet var ki anlatacak sayfalara sığmaz, kendimin çok sevdiği ve tavsiye edeceğim iki lezzet markası var bu ay İşimiz Gücümüz Yemek köşemizde.
Sizi ilk Beyran ve Lahmacun cennetine götürüyorum; Kasap Halil Usta Fırınlı Et Lokantası ilk durağımız, bizi 3. kuşak işletmecisi Abdullah Bakışgan karşıladı. Güler yüzü ve samimi sohbeti ile öncelikle Ökkeş dedesi ve ustası Halil Bakışgan’ı anmadan geçmeyelim dedi ve onları andık, resimlerini hemen girişte görebilirsiniz, kardeşimle beraber sürdürüyoruz ve 65 yıllık bir geçmişle hizmet etmekten gurur duyduğunu gözlerindeki pırıltıdan hemen görüyorsunuz. Neyiniz meşhur diye sorduğumda ilk Antep Lahmacunumuz meşhur dedi, ayvalı soğanlı lahmacunumuz var çok sevilen ve Beyran’da oldukça iddialıyız diye devam etti. Aslında kebapları ve katmeri de eşsiz onları da ben ekledim hemen.
Önce Beyran ile başladık, Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden biri olan Beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Duvarda kocaman ‘Kuzularımız Erkek Eti’dir’ yazısının bir sebebi var, lezzet sırrının ilk maddesi çünkü. Beyran yapımında kullanılan et, koyunun sadece kolları ve boynundan elde edilir. Bolca ilikli kemik de et ile birlikte pişirilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu çorba, özellikle kış aylarında ilaç niyetine tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Protein değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekleyerek kemik erimesi riskini düşürür. Beyran çorbası faydaları yanı sıra lezzetiyle de meşhur bir tariftir. Özel yöntemlerle yapımı 13 saat süren Antep usulü Beyran çorbası oldukça zahmetli ve lezzetlidir. Antep Beyranı, etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep çarşısı içinde ilk Beyran dükkânı 1885 yılında açılmıştır. Üretim tekniği ve ustalık, Antep Beyranı yapımındaki en önemli faktörlerdendir. Yapımı çok zahmetlidir, hazırlanması saatler alır. İçyağı ile yağlanan veya isteğe göre yağsız sahana pilav koyulur. Sahan ocağın üzerine oturtulur, et suyu, kırmızı biber ve karabiber ile sarımsak eklenir; sahan kerpetenle tutularak ocaktan alınır ve sıcak olarak servis edilir. Yemeğin servisi, kaynar halde yapılır ve mutlaka bakır sahan kullanılmalıdır.
Beyran Çorbası’nı içtikten ve ter içinde kalıp yüksek bir lezzet noktasına ulaştıktan sonra yanında gelen garnitürler ve turşularla lokum kıvamındaki çorbadan biraz daha içme isteği geliyor ve katmer için yer kalsın diye zor tutuyoruz kendimizi bir tane daha içmemek için, sonra gelen katmerin dengeli kaymak ve şeker tadıyla nefes almadan katmerin ipek kıvamındaki lezzetiyle bu dünyadan olmadığına bir kez daha ikna oluyoruz. Gidince spesiyali Ali Nazik’in tadına bakmanızı ayrıca öneriyorum. Otoparkı var, sakin bir aile ortamıyla keyifle yemek yiyebileceğiniz güvenli bir yer.

Halil Usta’ya ulaşmak için Adres: Fatih, 22024. Sk. No:9, 27060 Şehitkamil/Gaziantep Telefon: (0342) 320 09 00 Instagram: @kasaphalilusta

Ardından meşhur künefesi ile yürüme mesafesinde olan Cumba Künefe’ye gidiyoruz. Biz öğleden sonra gittik ancak aslında akşam çok yoğun bir talep ve müşteri yoğunluğu olduğundan kendimizi şanslı hissettik, rahat çekim yapıp künefelerin tadını çıkardık.
Künefe; Kadayıf ya da Tel kadayıf, un ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen hamurun ince teller haline getirilmesi sonucu elde edilen bir yiyecektir hatta şerbetli bir tatlıdır. En çok Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Kadayıf sözcüğü Arapça’dan gelen “kadife” sözcüğünün çoğuludur. Tel Kadayıf genellikle yumuşak ve yarı pişmiş kıvamda satın alınır. Katmanlarının arasına fıstık veya ceviz gibi maddeler konduktan sonra fırında kızartılır. Üzerine şekerli bir şurup dökülerek servis yapılır. Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Cumba Künefe; 2014 yılında faaliyetine künefe çeşitleri ve fıstıklı kadayıf ile başlamış yöresel tedarikçilerden alıyorlar tüm ürünleri, yüksek kalite ve yasal yönetmeliklere en uygun şekilde hazırlıyorlar. Künefe imalatı için özel tasarlanmış imalathanede, yöresel ustaların katkılarıyla, orijinal lezzetleri damağınıza ulaşıyor. Burada Burak şefimden bahsetmek istiyorum yeteneği, güler yüzü, sıcaklığıyla hazırladığı künefeler parmak ısırtıyor kendisine teşekkür etmek istiyorum. Künefeler gözünüzün önünde bakır sunum tabaklarında hazırlanıyor ve şerbetleniyor ve sıcak sıcak künefelerin tadını çıkarıyorsunuz. Künefe çeşidi oldukça fazla ben 15 çeşit sayabildim belki çok daha fazlası da vardır. Benim favorim Tane Fıstıklı Kaymaklı Billuriye; Tel tel özenle ve elle ayrılan kadayıfın içine kaymak, toz fıstık ve ağızda dağılan tane boz fıstıklar konularak yapılan özel bir lezzet. Dördü Bir Arada; içinde hepsinden olsun diyenler için işte fıstık, köy peyniri, ceviz ve özel köy kaymağından oluşan bütün lezzetleri içinde bulunduran lezzetli bir künefe kombosu. Peynirli Klasik Künefe yanında gelen kaymaklı meyve tabağı ve süt ile eşsiz bir dengeye ulaşıyor süt bu işin en önemli eşlikçi rutini aynısını katmer için de söyleyebiliriz. İşletmecisi Ali Dağdelen ve Burak Şefime ayrıca teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Tel: 0342 322 24 42
Tek şube, Tek kalite Sadece Gaziantep’de… Şimdilik; Gaziantep Emek Şubesinde Adres: Emek, Ali Nadi Ünler Blv. 71/A Şehitkamil/Gaziantep

Yorumlar

0 yorumlar