Ankara Life Dergisi

GETAT ve Medikal Estetiğin Uzmanı: Dr. Hülya İskenderoğlu Bahat !


Dr. Hülya İskenderoğlu Bahat şehrin en çok okunan yayını Ankara Life dergisine konuk oldu. Medikal Estetik ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanındaki uzman görüşlerini ve ‘Hikayelerle Hayat Terapisi’ adlı yeni kitabını konuştuk. Keyifli okumalar dileriz.
Röportaj : Hatice Şeyma Basut
Hülya Bahat kimdir? Kariyerinizi şekillendirme yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz?
İlk ve orta öğrenimimi Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum, ardından Anestezi ve Reanimasyon Uzmanlığı eğitimini aldım. Asistanlık dönemimde hipnozla tedaviye ilgi duyarak Dr. Ali Özden ÖZTÜRK’ten “Bilinçli Hipnoz” eğitimi aldım. Paris’te Dr. Jack Le-Coz ve ekibinden “Genel ve Estetik Mezoterapi”, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Akupunktur eğitimi aldım. Kamu görevimi bırakıp Bahat Sağlık Grubu’nun kurucu ortakları arasında yer aldım ve grubun hastanelerinde çeşitli görevlerde bulundum. Özel sektörde “Ağrısız Prenses Doğum” uygulamalarını yaygınlaştırma çalışmalarında bulundum. Medikal Estetik, Hipnoterapi, Ozonterapi, Akupunktur, Mezoterapi ve Nöralterapi alanlarında yurt içi ve yurt dışında eğitimler aldım. 2014 yılında Beykent Üniversitesi Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi ve 2018 yılında Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisanslarını tamamladım. Nişantaşı Üniversitesi’nde üç yıl yardımcı doçent, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi GOP Hastanesi’nde beş yıl doktor öğretim üyesi olarak görev yaptım ve GETAT bölümünü kurdum. Ayrıca “İş Yeri Hekimliği” yaptım. Şu anda Anestezi, Medikal Estetik, GETAT ve Hipnoterapi alanlarında aktif olarak çalışıyorum. Mayıs 2024’te yayımlanan ilk kitabım “Hikayelerle Hayat Terapisi” ve birkaç ay sonra çıkacak ikinci kitabım “Müminizm – Kamil İnsan Olmaya Davet” ile yazarlığa adım attım. Ayrıca birçok dernek ve vakıfta aktif olarak görev alıp, farklı konularda da faydalı olmaya çalışıyorum.
Çalışma alanınız; GETAT ve Medikal Estetik, Dolgu ve Botoks, Biyolojik Lifting ve Ozon Terapi, Cilt Mezoterapisi ve Hipnoterapi gibi pek çok konuyu içeriyor. Günümüzde hayli revaçta olan GETAT ve Medikal Estetik hakkında bilgi almayı istesek neler söylersiniz? Bu alanda en çok ilgi gören tedavi yöntemleri hangileridir?
GETAT uygulamaları; Avrupa ülkelerinde yaygın olup, Türkiye’de 2014 yılında yönetmelikle düzenlenmiş ve sadece hekimlere uygulama izni verilmiştir. Hekimlikte “Bütüncül Tıp” yaklaşımını benimseyerek, ana branşım olan anestezi ve yoğun bakım dışında Ağrı Mezoterapisi, Nöralterapi, Akupunktur, Ozonterapi ve Hipnoterapi gibi yöntemleri de kullanıyorum. Sağlığın geliştirilmesinde, hastalıkların korunma ve tedavisinde Batı Tıbbının yanı sıra GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) yöntemlerini uyguluyorum. Bütüncül Tıp yaklaşımının tedavi etkinliğini artırdığına ve hekimlerin işini kolaylaştırdığına inanıyorum. Bedensel, ruhsal durumumuz ve güzelliğimizin bütünü sağlığımızı oluşturur. Sağlığımızı kazanmak, korumak ve geliştirmek için Bütüncül Tıbbın önemini vurgulamak istiyorum.
Siz GETAT uygulamalarını hangi sağlık problemlerinin tedavisinde kullanıyorsunuz?
Hekimler, GETAT yöntemlerini kendi tercihlerine göre kullanabilirler; bu metotlar vücudun kendini onarma, ağrıları hafifletme, bağışıklığı güçlendirme ve yenilenme süreçlerini harekete geçirir. Ozonterapi, hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri sayesinde çeşitli hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar sağlar. Glutatyon + C vitamini, Alfa lipoik asit ve NAD serumları, bağışıklığı güçlendirir, toksinleri atar ve anti-aging etkisi gösterir. Mezoterapi, estetik ve çeşitli hastalıklarda kullanılan bir mikroenjeksiyon tekniğidir. Akupunktur, Uzakdoğu kökenli bir tedavi yöntemidir ve Avrupa ülkelerinde, ABD’de ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Benzeri bir yöntem olan biyorezonans, akupunktura kıyasla ağrısızdır ve uygulanması daha pratiktir; bu nedenle giderek daha fazla tercih edilmektedir. Sigara bağımlılığı, kilo sorunları, ürolojik- jinekolojik hormonal bozukluklar, endokrin hastalıklar, alerjik bronşit ve dermatitler gibi durumlarda; kaygı bozukluğu, panik atak, depresyon, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi psikolojik sorunların tedavisinde bu yöntemleri kullanmaktayız.
Botoks ve dolgu uygulamalarında neye dikkat etmek gerekir?
Medikal estetik işlemlerde sağlık ve güzellik bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Dolgu ve botoks uygulamalarında aşırıya kaçmamak önemlidir; doğal görünümü bozmadan yapılan küçük dokunuşlar en sağlıklısıdır. Aksi takdirde, “body dysmorphic disorder” gibi tatminsizlik ve mutsuzluk durumları gelişebilir.
Günümüzde psikolojik sorunlar giderek çoğalıyor. GETAT yöntemlerinden hangileri ile psikolojik sorunlarımıza çözüm bulabiliriz?
Hipnoterapi ve Psikoterapi, çözüme odaklanan yöntemlerdir. Bununla birlikte, biyorezonans ve ozonterapi gibi yardımcı yöntemler de tedaviye eklenebilir. Tıbbi hipnozu, yoğun bir dikkat ve odaklanma hali olarak tanımlayabiliriz. Medikal hipnoterapide bilinç kapalı değildir; aksine, algıda seçicilik ve odaklanma artmıştır. Hipnoterapi ile duygu, düşünce ve davranışlar üzerinde olumlu değişiklikler sağlamak için imajinasyonlar ve metaforlarla çalışıyoruz.
Psikoloji ile ilgili, özellikle de klinik psikologların faydalanabileceği bir kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?
Dünyamızda ağır yaralı bir çağ hüküm sürüyor; bireysel ve toplumsal acılar sağlığı olumsuz etkiliyor. Psikolojik bozukluklar suç oranlarını ve saldırgan davranışları artırırken, sanal iletişimin yaygınlaşması bireyleri yalnızlaştırıyor. “Hikayelerle Hayat Terapisi” kitabımda, bu tehlikelere dikkat çekmeyi ve iyileşme yollarını sunarak bireysel ve toplumsal iletişimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmayı amaçladım.
“Hikayelerle Hayat Terapisi” kitabınızda ele aldığınız konuları, uzmanlık alanlarınızla ilişkilendiriyor musunuz?

Hekimlik mesleğine başladığımda, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesindeki mecburi hizmetim hayatı sorgulama sürecimde büyük bir rol oynadı. Uzmanlık eğitimimi Anestezi ve Yoğun Bakım bölümünde tamamlarken, özellikle ağrının dindirilmesinin hayati önemine odaklandım. Ağrıların yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve kültürel faktörlerden etkilendiğini gözlemledim. Bu gözlemlerden hareketle Bütüncül Tıp anlayışını benimsedim ve GETAT metotları, hipnoterapi ve psikoterapiyi tedavilerime dahil ettim. GETAT yöntemleri, psikolojik sorunların giderilmesinde hipnoterapi ve psikoterapiye katkı sağlar. Günümüzde samimi insan ilişkilerinin azalması, psikolojik sorunları artırmakta; bu yüzden dost meclislerini çoğaltmanın ve kuşaklar arası tecrübe aktarımının önemli olduğunu düşünüyorum. Eylül ayında okuyucuyla buluşacak olan ikinci kitabım “Müminizm – Kamil İnsan Olmaya Davet” ile bireysel ve toplumsal iyileşmeyi daha üst seviyelere taşımayı hedefliyorum.
Son olarak Ankara Life okurlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden oluşur; bu da ruhsal ve bedensel sağlığın birlikte korunmasıyla mümkündür. Batı tıbbının yanı sıra GETAT metotları ve Medikal Estetik uygulamalarını bilinçli bir şekilde kullanabilirsiniz. Psikolojik sıkıntılardan arınmak için aile ve arkadaşlarla sıcak temas kurmalı, sanal ortamlar yerine yüz yüze iletişime önem vermeliyiz ve gerektiğinde profesyonel yardım almalıyız. “Her insan bir hikâye, bir masaldır… Temiz sayfaları güzel kalemlerle yazmaya özen gösterelim. En güzel öykünüz, hayatınız olsun.” Sevgiyle kalın…

Yorumlar

0 yorumlar