Göz Altı Morluklarından Kurtulmanın Birden Fazla Yolu Var!
Dünyaya açılan pencerenize, gözlerinize yeteri kadar dikkat ettiğinizi düşünüyor musunuz? Göz ve göz çevresi sorunları çoğu kişinin şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biridir. Göz çevresi vücudun en hassas olduğu noktalardan birisi olması dolayısıyla burada meydana gelen rahatsızlıkları es geçmemek lazım. Göz altı rahatsızlıklarından ameliyatlı ya da ameliyatsız planlamalarla kurtulmanız mümkün. Doç. Dr. Altuğ Çetinkaya, göz altı ve göz çevresi rahatsızlıklarının nedenlerini ve çözümlerini Ankara Life okuyucuları için anlattı.
Göz altı morluğunun sebebi nedir? Kimlerde görülür?
Göz altı morluğu, göz çevresindeki derinin değişik sebeplerle koyulaşmasından kaynaklanır ve herkeste ortak olan tek bir sebebi yoktur. Cilt rengindeki doğuştan ya da sonradan olan pigment artışından kaynaklanabildiği gibi, derinin altındaki damarların artan kan akımı ile de ilgili olabilir. Çok sık gördüğümüz sebepler arasında yer alan gözkapağı-yanak geçiş bölgesindeki çökmeler, koyu renk görünümüne veya halkalara neden olabilir. Genetik yapıyla ilgili olan ve yaşla beraber artan göz altı torbaları da alt kısımlarında koyu görünüme neden olabilmektedir. Yaşla beraber ciltteki incelme, güneşe aşırı maruz kalma ve bazı ilaçların kullanımı da kapak renginde koyulaşmaya neden olabilmektedir.
Göz altı morlukları bir hastalık belirtisi olabilir mi?
Altta yatan alerji, kronik sinüzit, romatizmal hastalıklar veya dolaşım problemleri koyu renk değişikliğine ve halkalı görünüme neden olabilmektedir. Ayrıca, gözkapağının bazı hastalıkları ve travmalar da araştırılması gereken konulardır. Aşırı uykusuzluk, yoğun alkol kullanımı, yüzüstü yatış pozisyonu, genetik olarak yatkın kişilerde bu şikayetlerin daha belirgin olmasına neden olmaktadır.
Göz altı morluklarında yapılabilecek işlemler nelerdir?
Öncelikle altta yatan olası sebepler uzman hekim tarafından irdelenmeli ve gözler ile kapaklar detaylı bir muayeneden geçirilmelidir. Göz muayenesi özellikle önemlidir, zira gözde saptanacak bazı rahatsızlıklar, kapakla ilgili problemlerin esas sebebidir.
Problem cilt rengindeyse yani koyuluk cilt kaynaklı ise en faydalı işlemler, iğneyle cilt altına uygulanan mezoterapi, PRP gibi işlemler, kimyasal soyma ve lazer, radyofrekans tabanlı cihaz uygulamalarıdır.
Problem göz altı torbalarından kaynaklı ise, ışık dolgusu, cilt altı kolajen tabakayı iyileştirici cihazlarla tedaviler ya da kapak ameliyatı çözüm sağlamaktadır.
Göz altı morluklarına sizin yaklaşımınız nasıldır?
Öncelikle detaylı bir hasta öyküsü alarak ve kapak yapı ve fonksiyonlarını değerlendirdiğimiz detaylı bir oküloplastik muayene yaparak araştırmaya başlarız. Sorunun kaynağını anladıktan sonra çözüm aşamasına geçeriz.
Cilt problemlerinde en sık kullandığımız ürünler, kapaklar için özel içeriklerle üretilmiş mezoterapi enjeksiyonlarıdır. Kişinin ihtiyacına göre en uygun ürünleri seçer ve kullanırız. Ayrıca, nanoteknoloji ile üretilmiş kremlerin evde kullanımıyla tedaviyi destekleriz.
Eğer çizgilenme ve sarkma da belirginse, mikroiğneleme-radyofrekans kombinasyonlu tedaviler teknolojinin bizlere bu konudaki en büyük artılarıdır. Mezoterapi ve PRP ile kombine ettiğimiz cihaz uygulamaları çok etkin sonuçlar almamızı sağlayabilmektedir.
Muayenede göz altı çökmeleri tespit ettiğimizde ve aşırı torbalanma, kapak gevşekliği olmayan durumlarda en etkin tedavi, göz altı ışık dolgusu ile olmaktadır. Bu uygulama kapak bölgesinde tecrübesi yüksek olan kişilerce uygulanmalıdır, zira koyu rengin-morlukların daha belirgin hale geldiği hatalı uygulamalara sıkça rastlamaktayız.
Eğer muayenede saptadığımız problem, torbalar ve kapak gevşekliği ise, göz kapağının içerisinden yaptığımız izsiz bir ameliyatla yağ transferi yaparak ve gerekli durumlarda orta yüzü gererek kapak-yanak geçişindeki düzleşmeyi sağlayarak tedavi sağlarız.
Özetle, her hastanın ihtiyacı farklıdır; detaylı bir inceleme sonrası herkesin problemine özel ameliyatlı ya da ameliyatsız planlamalarla göz altı morlukları giderilebilmektedir.
Yorumlar
0 yorumlar