Ankara Life Dergisi

Gülşah Şen ile Organik Gıda Üzerine

Gündelik hayatta organik yiyecek içeceklere yöneldiğimiz çok anımız olmakta. Süt ve süt ürünleri de bunun başında gelmekte. Peki sağlıklı yollardan yapılan çikolatayı hiç denediniz mi? ‘Nasıl yani?’ söylemlerinizi duyar gibiyim… Öncelikle bahsi geçen konulara istinaden işin uzmanı Gülşah Şen’den bahsetmek istiyorum. Kendisi Gıda Mühendisi ve Gülşah Hanım Çiftliği Organik ve Doğal Ürünler işletmesinin de sahibi. Organik ürünlere dair çalışmalarının yanı sıra aynı zamanda kendi çikolatasını da üretiyor, hem de şeker pancarından! Bu konu dikkatimizi çektiğinden başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi ekibi olarak Gülşah Şen ile bir araya gelip, merak ettiklerimizi yönelttik. Keyifli okumalar dileriz.
Röportaj: Hatice Şeyma Basut
Gülşah Hanım öncelikle sizi tanıyalım. Gülşah Şen kimdir?
30 yaşındayım, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Sağlıkçı anne ve babanın kızıyım. Anne ve babamın memur olmasından dolayı çocukluğum Türkiye’nin birçok yerinde geçtiği için farklı kültürleri tanımam onların mutfağına olan ilgimi artırdı diyebilirim, tabii bunda rahmetli anneannemin mutfağa olan ilgisi oldukça fazla idi. Öğrencilik yıllarımdan itibaren kendi yaptığım sağlıklı ürünleri satma ve kendi markamı çıkarma hayalini ailemin desteği ile gerçekleştirerek, Çukurambar’da “Gülşah Hanım Çiftliği Organik ve Doğal Ürünler” butik işletmemi kurdum. Kendi yaptığımız ve tükettiğimiz ürünleri satma ve sağlıklı ürünler sunma mottosu ile başlayan hikâyemiz şu an birçok kadına istihdam sağlayarak devam etmektedir. Kazan ve Bala ilçelerinde ortak iştirakler ile çalıştığımız çiftliklerimizden aldığımız çiğ sütü, Yenimahalle’de sahibi olduğumuz atölyemizde işleyerek organik süt ürünleri olarak işletmemizde sunmaktayım.
Süt ürünlerini tüketirken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve süt ürünleri kullanılmalıdır. Pastörize veya sterilize edilmemiş sütler, kaynatıldıktan sonra tüketilmelidir. Sütün az kaynatılması sütte bulunan mikropların tamamını öldürmez. Sütün çok kaynatılması ise vitamin kaybına neden olur. Süt, kaynama kabarıklığı başlamasından itibaren en az 5 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatılmış ve pastörize edilmiş sütler cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanmalıdır.
Sağlıklı peynir tüketiminin yaşamımızdaki önemi nedir? Tavsiyeleriniz nedir?
Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaşması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. 30 gr peynir ortalama 93 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve kalsiyum, sodyum, potasyum gibi mineraller ile A ve C vitaminlerini içermektedir. Beslenme uzmanları, sağlıklı bir vücut için günde ortalama 1-2 porsiyon peynir tüketmek gerektiğini belirtirler. 1 porsiyon yani 50 gram beyaz peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peynire eşdeğerdir. Bu da başta sindirim sistemimiz olmak üzere, kemik ve diş sağlığı için ve hatta cildimiz için dahi sayısız faydası vardır.
Bir de imza ürününüz olan çikolatanız hakkında bilgi almak istiyoruz. Projenizden kısaca bahseder misiniz, bu fikir ortaya nasıl çıktı?
Mesleğimin yanı sıra her kadın gibi çikolata elbette benim de vazgeçilmezim. Tadı güzel olan şeylerin neden aynı zamanda sağlıksız olduğu yıllardır hep tartışma konusu olmuştur. Bu konuyla alakalı meslektaşlarım tarafından birçok çalışma yapılmış, elma suyu konsantresi, hurma pekmezi ve stevia tatlandırıcıyla tatlandırma gibi piyasada birçok muadilini görebiliriz. Temele indiğimizde masum tatlandırıcılarımız da belli işlemlerden geçmektedir. Daha basit düşünmemiz gerektiği kanısındayım, toprak ana bütün zenginliklerini cömertce bize verirken basit özdeşlerle çok daha güzel işler yapılır düşüncesiyle yola çıkarak şeker pancarını hiçbir işlemden geçirmeden kullandım. Piyasadaki muadillerinden farklı olarak hiçbir emülgatör kullanmadan sadece ham kakao tozu, süt, nişasta ve şeker pancarının kendisini kullanarak kalorisi düşük sağlıklı bir ürün çıkardığımızı düşünüyorum.
Sağlıklı olması yönüyle oldukça memnun eden özellikleri bulunuyor. Peki, tadım yapanların geri dönütleri ne yönde?
Genel anlamda olumsuz geri dönüş almadım aksine tadan herkesin müdavimi olduğu bir ürün oldu. Patentini de almamla birlikle piyasaya muadilsiz sağlıklı bir çikolata çıkarmanın haklı gururunu ve mutluluğu yaşıyorum.
Son olarak yeni yıl geliyor bununla alakalı çalışmalarınız var mı bizleri farklı lezzetler bekliyor mu?
Tabii ki, yeni yıla yakışır gurme özel mezelerimizi denemeye herkesi beklerim…

Yorumlar

0 yorumlar