Ankara Life Dergisi

Gürkan Erenel: Ağız ve Diş Sağlığı Sanatçısı

Diş hekimi Gürkan Erenel, bir idealist. Kendisini bir davaya adamış durumda: O da ağız ve diş sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmek ve bu konuda örnek çalışmalar düzenlemek. Ankara Life Dergisi’ne çok bir röportaj veren Erenel, “ne yazık ki Türkiye’de eskiye oranla bir gelişme olmasına rağmen, bilinç düzeyi hala yetersiz. En önemlisi de bu meselenin genel sağlık için ne kadar önemli olduğu bilinmiyor.” ifadesini kullanıyor…

Diş hekimi Gürkan Erenel, her fırsatta bu bilincin gelişmesi için uğraşıyor, bize neler yapılması gerektiğini anlatıyor. Aynı zamanda ilginç bir kişilik. Boş zamanlarında sanat galerilerini geziyor, tam bir felsefe tutkunu ve kelimenin tam anlamıyla bir centilmen. Şahane bir adam anlayacağınız.

Ülke olarak ağız ve diş sağlığı konusunda ne durumdayız?
Her ne kadar 3 yıl boyunca aynı fırçayı kullanan hastalar gördüysem de özellikle son 10 senede ciddi bir gelişme var bu alanda.

Doğrusunun ne olmalı?
Üç ayda bir değiştirmemiz gerekiyor. Yıllık, kişi başına diş macunu kullanım oranı ise 120 ile 130 gram arasında. Düzenli olarak dişlerini fırçaladıklarını söyleyenlerin, oranı da yüzde 25 bile değil. Maalesef bu alanda ağız ve diş sağlığı konusunda sınıfı geçmekte zorlanıyoruz.

Gelişmiş halimiz buysa, sıkıntı büyük desene…
Tüm bunların sebebi şu Sertaç: Maalesef devletin hala ağız ve diş sağlığı politikası yok.

Olan ülkeler var mı?
Mesela İsveç, Norveç gibi Kuzey ülkelerinde; devlet, çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda gereken bütün tedavilerini ücretsiz karşılıyor. Bu da haliyle bilinçlenme getiriyor. O çocuklar, çürüklerin ve diş eti enfeksiyonlarının bakteri plağı yüzünden kaynaklandığını gayet iyi öğrenmiş oluyorlar. O bakteri plağını ortadan kaldırabilmem için dişlerin düzenli fırçalanması gerektiğini de biliyorlar.

Ağzımızda ne tür bakteriler var?
350’den fazla tür bakteri ağzımızda kendilerine yaşam alanı kurabiliyor. Diş eti enfeksiyonları son derece sinsi başlar, hafif hafif önce kırmızılık, dişleri fırçalarken kanama, sonra ilerler.
Ağz ve diş sağlığının diğer rahatsızlıklarla ne gibi bir bağlantısı var?
Mesela dişi eti enfeksiyonlarıyla diyabet ve kalp damar hastalıkları arasındaki bağı hiç duymuş muydun? Ayrıca çevrende kalp krizi geçirmiş ya da kalp rahatsızlığı olan insanların ağzına bakın, muhakkak diş enfeksiyonu problemleri vardır.

Yapılması gereken nedir?
Akşam yatmadan, sabah kahvaltıdan sonra fırçalamak.

Diş ipi peki?
Faydalı ama abartmak yersiz. Diş ipi, sadece diş eti problemleri olanlar için zorunluluk. Olmayanlar için haftada birkaç kere yapılması iyi olur. her yemekten sonra değil! Bir de o ipi, kullanmayı bilmediğimiz zaman, diş etimizi yaralıyoruz.

Neden diş bakımına daha çok zenginler itibar ediyor?
Buradaki konu zenginlik-yoksulluktan ziyade, bilinçsizlik. “Dişlerini fırçalamazsam, diş etlerim iltihaplanır, enfeksiyon oluşur, bu da şeker ve kalp damar hastalıklarının hazırlayıcısı olabilir.” Bunu bilse dişlerine fırçalayacak ama bilmiyorum. Dişlerin genel sağlık içinde ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Başka açılardan da önemli. Sevgili bulamazsın! Kim dişleri çürük, ağzı kötü kokan biriyle öpüşmek ister? Bir de ağız kokusu konusu var… Ağız kokularını kaynağının yüzde 80’i de periodental problemler. Yani yine diş eti ve ağız içindeki cepler. Oraya besin artıkları girer ve temizlenmezse kokar. Kokan da sülfür bileşikleri. Bütün gece ağız kapalı, bakteriler çalışıyorlar, kalan besin artıkların çok güzel işliyorlar ve sülfür çıkarıyorlar havaya. Ağız kokusunun, yüzde 80’i ağız, yüzde 10-15’i mide, yüzde 5’i de kulak burun boğaz yani sinüzit kaynaklı.

Ağız kokusuna karşı ne tür bir tedavi uyguluyorsunuz?
Yetmediği oluyor. Hastanın “cep”leri varsa, periodontel işlemler var, küretaj yapılyor, ameliyat yapılıyor, o “cep”ler temizleniyor.

İdeal olan kaç dakika fırçalamak?
Üç.

Elektrikli diş fırçası iyi bir şey mi?
Biz genelde çocuklara ve engellilere öneriyoruz. “Hangisi daha fazla bakteriyi yok ediyor?” derseniz, hiç tartışmasız manuel olan fırçalar. Elektrikli diş fırçasında bir de şöyle bir tembellik oluyor, nasıl olsa o yapıyor…

Ağız gargaraları…
Kesinlikle yaralı. Bakteri plağının oluşumunu geciktiriyor. Diş etlerine de faydası var, enflamasyonu azaltıyor. Ama çok da abartmamak lazım. Ve kısa süreli kullanmakta fayda var…

Yorumlar

0 yorumlar