Ankara Life Dergisi

Haşmet Bardakçı

Kendi uygulamamızda hastalarımızı sabah tedavi edip öğlen taburcu ediyoruz.

Varis; adını sıklıkla duyduğumuz hastalık problemlerinden biri. Alanında başarılı çalışmalarıyla tanınan Kalp ve Damar cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı’ya varis ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri sorduk.

Varis genel olarak estetik bir problem olarak görülmekte. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Varis kesinlikle sadece bir görsel problem değildir. Toplardamarlarda kaçakların eşlik ettiği bir dolaşım sorunudur. Bacaklarda yanma, kaşıntı, ödem, ağrı, kramplar, dolgunluk, yorgunluk gibi yaşam kalitesini bozulmasına yol açan semptomlara neden olur.

Varis hangi aşamada tedavi edilmelidir ?

Her hastalıkta olduğu gibi varislerin tedavisinde de erken teşhis son derece önemlidir. Bacak yüzeyinde örümcek ağı gibi kılcal damar oluşumları genellikle ilk fark edilen görsel bozukluklardır. Ağrı ve şişlik yavaş gelişebilir. Kişi bu sıkıntılara alışıp farkında olmadan bu problemle yaşamaya başlar. Bu arada hem iç hem de yüzeysel damarlar sinsice genişlemeye devam eder. Toplardamarların işlevleri bozulur.  Kanı bacaktan kalbe geri iletme görevini artık yapamaz hale gelir. Bu süreçte ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar kolay sonuç alınır.      

İnsanlar varis hastası olduğunu nasıl anlar, belirtilerini öğrenebilir miyiz?

Varis, genellikle ilk aşamalarda bacaklarda hafif yanma ve kılcal damarın görünürlüğünde artma şeklinde ortaya çıkar. Zaman içerisinde bacakta şişme ve ağrılar başlar. Cilt yüzeyinden kabarık damarların görünmesi bu duruma eşlik eder. Sabah saatleri genellikle rahatken akşama doğru bacaklardaki ağrı ve şişlikte artış olur. Daha ileri aşamalarda kronik ödeme bağlı bacakta genişleme, yaralar, hatta varisli damarlarda pıhtı oluşumuna kadar gidebilir. Bu nedenle kişilerin bacaklarında gelişebilecek şikayetleri hafife almamaları önemlidir.     

Radyofrekans ile kapalı varis tedavisi hakkında bilgi alabilir miyiz? Nasıl tedavi edilir?

Eskiden varisli damarlar içeriden sökülerek tedavi edilirdi. Günümüzde kullandığımız yöntemlerle damar içerisine yerleştirdiğimiz özel bir kateter aracılığı ile varisli damarı hiç sökmeden yerinde tedavi edebiliyoruz. Kendi uygulamamızda hastalarımızı sabah tedavi edip öğlen taburcu ediyoruz. Hastalarımız aynı gün normal yaşantılarına dönüyor.  

Kılcal varislerin tedavisinde hangi yöntemi tercih ediyorsunuz?

Kılcal varisler her yaşta insanın özelikle de kadınların karşılaşabildiği bir sorun maalesef. Ancak tedavisi mümkün. Benim kişisel olarak tercih ettiğim ve en çok uyguladığım yöntem köpük skleroterapidir. Özel bir ilacın hava ile karıştırılmasından elde ettiğimiz köpüğü kılcal damarların içerisine uygulayarak bu damarların ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Dünyada uzun zamandan beri uygulanan bir teknik. Biz şimdi çok daha geliştirdik. Yurt dışından da pek çok hasta bu tedavi için kliniğimize geliyor. Estetik sonuçları çok memnun edici. Bir milimetrenin altındaki kılcallar için de yüzeysel radyofrekans uygulaması yapıyoruz.

Neden önce iç varisler tedavi edilmelidir?

Bu çok önemli bir soru. Varis hastalarında varsa öncelikle iç varisler tedavi edilmelidir. Çünkü iç varisler tedavi edilmeden yapılan yüzeysel varisler çok kısa sürede tekrarlar. Bacakta kısa süre için görsel olarak sonuç alınsa bile ağrı, şişme, kramp gibi şikayetler ortadan kalkmaz. İç varis tedavileri için tanı çok önemlidir. Muayene esnasında mutlaka renkli doppler ultrasonografi yapılmalıdır. Zaten ultrasonografisiz varis muayenesi olmaz. Ben prensip olarak hastalarıma kendim renkli doppler ultrasonografi yaparım. Zaten ameliyatın da ablasyon dediğimiz aşamasını renkli doppler ultrason kullanarak yapıyoruz.  Ben kendi hastalarımda ablasyon aşamasından sonra mikro işlemler dahil estetik uygulamalar yapıyorum. Bunlar ağrısız işlemlerdir. Kesi ve dikiş gerektirmiyor. Bu aşamadan sonra varsa kalan kılcal damarların tedavisini kliniğimizde yaparız. 

Varis tedavisinden sonra ne kadar zamanda günlük hayata dönülür?

İç varisleri olan hastalarımız için birkaç saatlik süre yeterlidir. Sabah ameliyathane şartlarında yaptığımız tedaviden sonra hastalarımız servise çıkar ve iki saat sonra yürümeye başlarlar. Yürümeye başladıktan sonraki bir ile iki saat içerisinde de taburcu ederiz. Kesi ya da dikişleri olmadığı için ağrıları olmaz. Taburcu sonrası da evde yatmak yok. Hastalarımızın yürümelerini istiyoruz. Kılcal varis tedavilerini ise kliniğimizde gerçekleştiriyoruz. Ortalama yarım saatlik seanslarla yüzeysel köpük ya da farklı teknolojik işlemlerle hastalarımızın tedavilerini gerçekleştiririz. Bu tedavilerden sonra da hastalarımız günlük aktivitelerine devam ederler.

Peki varisler her mevsim tedavi edilebilir mi?

Evet varisler her mevsim tedavi edilebilir. Yaz aylarında sıcakların artması ile iç ya da yüzeysel varisleri olanların şikayetleri de artar. Özelikle iç varisler için hiçbir kısıtlama yok. Kılcal varisleri olan hastalarımızda tedaviye engel teşkil etmese de yaz aylarında bir miktar kısıtlama olabilir. Bunun nedeni de yüzeysel köpük skleroterapi yapılan hastaların tedavi sonrası en az üç hafta süre ile tedavi edilen alanları güneşten koruma zorunluluğudur. Çünkü erken dönem güneşlenmek tedavi yapılan alanlarda kalıcı lekelere sebep olabilir. Biz yurt içinden ya da yurt dışından gelen hastalarımızın yaz aylarındaki yüzeysel tedavilerini deniz tatili bitiminde gerçekleştirmeyi tercih ediyoruz. Özellikle yurt dışından gelen hastalarımız Türkiye’de deniz tatilini bitirdikten sonra bize gelip tedavilerini olup dönerler. Bir kısmı da muayenelerini olup sonbahar ve kış ayları için randevularını organize eder. Tekrar gelirler.

Son olarak okurlarımıza aktarmak istedikleriniz var mı?

 Varis ilerleyici bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde uzun dönemde bacakta renk değişiklikleri, şekil bozuklukları, yaralar ve ileri aşamada pıhtılaşmalarla giden problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı varisi olan kişilerin çok gecikmeden bir kalp damar cerrahına başvurmaları önemlidir. 

Yorumlar

0 yorumlar