Ankara Life Dergisi

Hazır Beton ve Çimentonun Yenilikçi Markası; İnosel A.Ş.!

Erman Derin, Türk çimento sektörünün en genç oyuncularından. Lakin genç olduğuna bakmayın, hem kariyeri hem de sektördeki başarılarıyla örnek gösteriliyor. On beş seneye yakındır sektörde faaliyet gösteren genç iş insanı, üst düzey yönetici olarak çalıştığı uluslararası firmalarda da önemli başarılara imza atmış. Kurucu ortağı olduğu İnosel A.Ş. ile ülkemizin her bir köşesinde önemli projelerde faaliyet gösteriyor. İnosel A.Ş.’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan hazır beton santralleri ve geniş coğrafyada hizmet veren mobil hazır beton santralleri tercih edilen önemli markaların arasına girmiş. Her sene bir önceki yıla göre üzerine koyarak büyüyen ve bu yönde önemli yatırımlar yapan İnosel A.Ş.’nin dikkatleri üzerine çeken genç girişimcisi Erman Derin, bu ay kentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi iş dünyası sayfalarında, keyifli okumalar dileriz.

İnosel A.Ş.’den bize kısaca bahseder misiniz, faaliyet alanlarınız nelerdir?
Çimento alanında geniş satış ağı, lojistik hizmeti ile hızlı ve kaliteli hizmet sunma anlayışıyla, farklılaşan çimento tipi ihtiyaçlarında satış öncesi ve sonrası müşteri destek hizmetleriyle uluslararası standartlarda çözümler üretiyoruz. Müşterilerimizin hazır beton ihtiyaçlarında geniş transmikser ve pompa parkıyla, standartlara ve projeye özgü teknik şartnamelere uygun olarak yapının tüm aşamalarına ve müşterilerin ihtiyaçlarına değer yaratan çözümler sunuyoruz. Yerleşik hazır beton santrallerinin yanı sıra Türkiye‘nin en büyük inşaat projelerine özel olarak mobil hazır beton tesisi hizmeti de sağlayarak bölgesel oyuncu olmaktan ziyade ülkemizin her köşesinde hizmet veriyoruz. Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika yatırımı yapıyoruz, bu fabrika ile ürün portföyümüze yeni ürünleri de ekleyerek daha fazla müşteriye ulaşmayı ve sektör paydaşlarımız için kalıcı ve sürdürülebilir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bu alanda güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı da planlarımızın arasında bulunuyor.

Çimento ve Hazır Beton sektörünün ülkemizde geldiği son durumdan kısaca bahseder misiniz?
Çimento ve Hazır Beton sektöründe ülkemiz, dünyada en önemli oyunculardan bir tanesidir.
77 çimento fabrikasıyla ve yıllık yaklaşık 120 milyon tonluk üretim kapasitesiyle faaliyetini sürdüren çimento sektörü bugün dünyada beşinci, Avrupa’da lider üretici, dünyada ikinci büyük ihracatçı konumundadır. Hazır beton üretiminde 100 milyon m3 üzerine çıkan sektörümüz önemli makina parkına ve çalışan sayısına sahiptir. Bu alanda da Avrupa’da lider konumdayız. Ülke olarak ham maddeden başlayarak nihai kullanıcıya kadar giden süreçte önemli teknolojik adımlar ve örnek çalışmalarla dünya pazarında önemli rol oynamaktayız.

Çimento sektörü sık sık fiyatların yüksek olmasından dolayı eleştiriliyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir ve fiyatları belirleyen unsurlar nedir?
Çimento üretiminde maliyet kaleminin en büyüğünü yakıt ve elektrik enerjisi oluşturuyor. % 80’e yakın olan bu maliyet kalemi dünyada enerji sıkıntısının yaşandığı bu dönemde sektörümüzü de olumsuz etkiledi. Yine işimizin büyük birçoğunluğu lojistik, bu alanda hem yatırım hem de yakıt maliyetlerinde ciddi artışlar oldu. Yedek parça konusunda makine bakım kalemleri de önemli seviyelerde artış gösterdi. Tüm bu bağlamda sektörümüzde de fiyat değişimleri de kaçınılmaz oldu. 2022 yılında bina yapım maliyetinde beton maliyetinin oranı lüks inşaatlarda %9,2, 1. sınıf inşaatlarda %14,7’dir. Yine 2022 yılında bina yapım maliyetinde çimento maliyetinin oranı lüks inşaatlarda %2,8, 1. sınıf inşaatlarda %4,5’dir. Yani bu rakamlardan yola çıkarsak; bina fiyatlarında yaşanan değişim üzerinde çimento ve beton fiyatlarının etkisi zannedildiğinin çok fazla altındadır.

Konuşmalarınızda sık sık özel ürünlerden bahsettiniz, bu konuyu biraz daha açar mısınız?
Çimento ve hazır beton zannedildiğinin aksine önemli standartlara, üretim aşamalarına ve kullanım yerlerine sahip. Bu proseslerde gerek firmalar kendi bünyelerinde gerekse sanayi-üniversite iş birliğinde önemli Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır. Ürünlerimizin kullanıldığı birçok yapı elemanını düşünürsek; liman, köprü, viyadük, yer altı metro tünelleri, kara yolu inşaatları, enerji santralleri, su altı yapıları, endüstriyel fabrika inşaatları, konutlar gibi birbirinden farklı birçok yapı elemanına proje ihtiyaçlarına özgü ürünler geliştiriyoruz. Gri çimentonun yanında; beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu, standart bildiğimiz betonların dışında; fiberli betonlar, geçirimsiz betonlar, kendiliğinden yerleşen betonlar, püskürtme betonları, durabilitesi yüksek betonlar gibi sayabileceğimiz birçok üründen bahsedebiliriz. Bu alanda sektörümüzde dünyadaki rakiplerimize göre önemli teknik ve operasyonel üstünlüğümüz vardır. Bu yıl ülkemizde Mart ayında bizimde resmi sponsor olarak desteklediğimiz ve dünyaca takip edilen Beton 2023 kongresi düzenlenecek ve bu konularda orada ciddi çalışmalar ve fikirler sunulacak, özel ürünler gerçekten bizde heyecan uyandıran ve motive eden önemli gelişim alanları olarak söylemek isterim.

Yorumlar

0 yorumlar