Ankara Life Dergisi

Kooperatif Sektöründe Dürüstlük ve Güven Öncelik Meselesidir!

“Kooperatifçilik; ülkemiz şartlarına uygun yatırım amaçlı bir araya gelme fırsatlarıdır.”
Hepimizin bildiği üzere kooperatifler; yatırımda ekonomik açıdan finansal güce sahip olmayanlar adına sunulan desteklerden bir tanesi. Aynı zamanda devletin sağladığı teşvik ve hibelerin yanı sıra destekleyici yasaların da var olması bu sektörü canlı tutan en önemli unsurlardır. Ülkemizde ise bunun örneklerini fazlasıyla görmekteyiz. Ancak ne yazık ki temeli güvene dayanan kooperatifler günümüzde çok az. Haliyle güven oluşabilmesi için dürüstlük elbette önceliğimiz. İNOVA Yapı Kooperatif, bahsettiğim güven ve dürüstlük ilkelerini iyi benimsemiş, önceliğinde insan olabilmenin mantığını iyi kavramış bunu da çalışmalarına güçlü bir şekilde yansıtmış başarılı bir firma. Mevcut yapıda bulunan ekibi ve yeni grup oluşumlarıyla beraber pek çok çalışmaya imza atan ve adından sıkça söz ettiren İNOVA Yapı Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Efe Alıcı, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu. Küreselleşen dünyada kooperatifçiliğin yeri ve önemine dair dikkat çeken açıklamalarını ise sizler adına yaptı. Keyifli geçen röportajımız sizlerle, iyi okumalar dileriz.
Röportaj: Hatice Şeyma Basut
Efe Bey size göre kooperatifçilik nedir? Kooperatifler yaşamımızın neresinde yer alıyor?
Kooperatifçilik; yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan kişilerin yatırımsal ihtiyaçlarına yardım ve dayanışma suretiyle rasyonel bir şekilde ekonomik olarak karşılamak ve temin etmekten ibarettir. Kooperatifçilik; ülkemiz şartlarına uygun yatırım amaçlı bir araya gelme fırsatlarıdır. Yapmak istediğimiz yatırımsal hareketleri kolaylaştıran oluşumlar olduğu için hayatımızın önemli bölümünde yer alıyor.
Bir kooperatifin hedefe ulaşması için iç yönetiminde nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Benim için iç yönetimde dikkat edilmesi gereken ilk şart; yönetimin ve ekibin dürüst kişilerden oluşmasıdır, bu konuda çok katı davranıyorum. Dürüstlük olduğu zaman gerisi bir şekilde geliyor. Yapılacak projeler, hedefler benim için ikinci sırada yer alıyor. 15 yılın verdiği çevre ve tecrübeyle belirlediğimiz lokasyonlarda çok şükür hep hedeflediğimiz yerlere geldik.
Sizce ülkemizdeki kooperatifler kendilerinden beklenen işlevlerini yeterince yerine getiriyor mu? Kooperatifçiliğin globalleşme karşısındaki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Açıkçası yerine getirdiğini düşünmüyorum. Ülkemizde birçok kooperatifin insanları mağdur ettiğini görüyoruz, duyuyoruz. Bunun nedeninde ise maalesef art niyetli yöneticilerin önce gruptaki yatırımcıların kazanmasını değil de kendi kazançlarını ve refahlarını düşünmesinden dolayı kaynaklanıyor. Bundan dolayı yönetimin ve ekibin dürüstlüğü çok önemli bir konu. Globalleşme açısından baktığımızda; ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi, sosyal ilişkilerin yoğunlaşması ve gelişmesi gibi farklı görünen ancak birbirleriyle bağlantılı olgular içerdiğinden kooperatif sisteminin herkese hitap ettiğini düşünüyorum. Yabancı yatırımcılarımızın da gruplarımıza ilgi göstermesi bunun olumlu sonuçlarından bir tanesidir.
Genel politika düzeyinde bakarsak Türkiye’de kooperatifçiliğin önünde ne gibi engeller var?
Ülkemizde politika düzeyinde aslında engelden ziyade kooperatifçiliğe destek için proje bazlı birçok teşvik ve hibeler var. Aksine devletimizde kooperatiflerin işlevliğini arttırmak amaçlı destekleyici pek çok yasa maddesi bulunuyor.
Son olarak ajandanızda 2023 yılı için neler bulunuyor? Yeni projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Hem mevcut hem de yeni bölgelerimize yönelik yatırımlarımız devam ederken aynı zamanda yeni gruplarımızla da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İNOVA ve İÇOVA kooperatiflerimizin dışında yeni kooperatifimiz olan SAL 89 ile farklı bir grup oluşturarak yatırımımızı yapmaya hızlı bir şekilde başladık. Kooperatif sistemimiz ve içeriğimiz konusunda çok hassas hareket ettiğimiz için üyelerimizin memnuniyeti otomatikman bizi yeni işlere sürüklüyor.

Yorumlar

0 yorumlar