MARKALAR YARATIR, YETİŞTİRİR, YAŞATIR. DEĞER VERİR, DEĞER KATAR, DEĞER BİÇER, DEĞERLİ KILAR.
Ferhat Can Coşkun’u tanıyalım
28 Kasım 1996, Ankara’da dünyaya geldim. 2015 Senesinde Başkent Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümünü kazandım. Bu bölümde eğitim almaya başladıktan sonra 1. sınıfta tasarımı sevdiğimi fark ettim ve Ankara Tasarım kursuna kaydoldum. Burada Adobe programları konusunda eğitimimi tamamladıktan sonra daha fazlasını bilmem gerektiğine inandım ve çeşitli kurslardan aldığım eğitimlerle 3D Çizim / Animasyon / Cinema 4D gibi programları da ileri seviyede öğrendim. Bunları öğrenirken heyecanımdan ötürü boş durmak istemedim ve ilk işim olan FCCS STORE’u kurdum. Daha geniş bir alanda hizmet verdiğim FCCS STORE’da maalesef başarıya ulaşamadım çünkü her alanda birden bulunmak yanlış bir durummuş bunu fark ettim. 3 senemi buraya harcadım ve gerek okulum gerek ise arkadaşlarımın işyerleri vasıtasıyla çoğu yere ücretsiz şekilde tasarım ve dijital desteği sağlayarak kendimi geliştirdim.
Hayatım boyunca gözlemci birisi oldum bu yüzden, marka danışmanlığı alanında kendimi fark ettim. Çevremdeki insanlara zor zamanlarda verdiğim tavsiyeleri ‘neden firmalarda uygulayamayayım?’ düşüncesi beni ele geçirdi. Bu doğrultuda 22 yaşımda ilk kez TAB Eğitim Kurumları’na Marka Danışmanlığı ve Tasarım Desteği sunmaya başladım. Bir kuruma daha fazla nasıl öğrenci çekilir, potansiyeli nasıl arttırılır, bu yolları araştırdım ve TAB Eğitim Kurumlarının gelişimine destek oldum. Devamında ise Ankara’da duyulan başarım doğrultusunda Avva Hukuk & Danışmanlık bürosu‘nun (Eski Adı ile) açılış organizasyonunu yaptım. Yönettim ve gerekli olan bütün tasarım ve reklam hizmetlerini sağladım.
2019 Temmuz ayına geldiğimde ise FCCS STORE’u kapattım ve Cvenz Tasarım Hizmetlerini kurdum, kendi yarattığım isim olan Cvenz’i önceki başarısızlıklarımın getirdiği deneyimden ötürü 1 yıl gibi bir sürede Ankara’da duyulan bir tasarım ajansı haline getirdim.
Google üzerinde ilk sırada yer almak, özel gün reklamları üretmek ve büyük paylaşım sağlamak, şirket yaratımları ve yönetimi, tek bir kişiden çıktığı için ve bu Cvenz’i tanıyanlar tarafından bilindiği için Cvenz önde bir marka.
Dijitaldeki bu başarım Cvenz’in Ankara dışında daha da farklı şehirlerde duyulmasını ve anında iletişime geçilmesini sağladı. İlk sıraya çıkarttığım Cvenz’i artık değerli, satılabilir ve pazarlanabilir bir marka haline getirdim. Çevrem tarafından hiç tanımadığım yüksek kitlelere önerilmeye ve 30 seneyi aşkın şirketleri dijital dönüşüm içerisine sokmaya, öne çıkartmaya başladım. Önemli kişiler ve kuruluşlar için butik ve elit bir Cvenz anlayışı geliştirdim ve günümüz reklam ajanslarından başarıyla sıyrıldım. Bildiklerimi öğreteceğim ve insanların yani bu bölümde okuyanların benim gibi zorlanmaması için bir platform kurmaya ve onları iş dünyasına sokmaya, daha da çok Cvenz’i gençler arasında bilinen bir şirket haline dönüştürmeye çalışmak için
Cvenz Reklam & Tasarım / Dijital’de neler yapılıyor?
Yaşanacak her deneyimin arkasında, hislerin bir adım ötesi mottosuyla yola çıktığım Cvenz’de hislerin tasarıma aktarılabilmesi, tasarımın soyut bir kelime olarak kalmaması için gerekli olan her çalışma yapılıyor diyerek anlatmaya başlayabilirim. Cvenz Tasarım ile 2015’de farklı bir marka olarak çıktığı bu yolda; Reklam ve Dijital alanlarında başarısını kanıtlamış, bu sebepten ötürü çalışma alanlarını ve misyonunu genişletmiştir. Cvenz, markalar yaratıyor, değerli kılıyor ve bu markaları somut bir şekilde yaşatıyor. Aslında markalar yaratıyor, değerli kılıyor ve bu markaları somut bir şekilde yaşatıyor cümlesi, kendi içinde Tasarım, Reklam & Dijital kelimelerini kapsıyor. Marka yaratırken tasarımın inceliklerini ve günümüzde klasikleşmiş tasarım algısını kırıyor, sadece bugün yaşayabilecek veya bugünü kaldırabilecek bir marka tasarımı yapmak yerine, geleceği öngörerek bir marka tasarımı yaratıyoruz.
Hiçbir zaman girişim yapılacak sektörü bir marka tasarımı haline getirmiyor, geniş vadeli düşünüyor ve bunları bir markayı yaratırken tasarım ile buluşturuyoruz. Ne de olsa başarılı bir girişim, gelişmeye ve kendini başka bir yerde bulmaya mahkumdur. Cvenz’in tasarım ile yola çıkıp, şu anda belirli şirket ve kurumlara siber güvenlik alanında destek sağlayacak noktaya gelmesi gibi, marka tasarımı yaptığımız şirketlere de geleceği taşıyabilecek tasarımlar, değişime ve sektör genişlemesi yaşadığı vakit, tekrar bir tasarım unsuruna ihtiyacı kalmayacak şekilde marka tasarımları yapıyoruz.
Eksikleri fark ediyoruz
Günümüz tasarım algısı ve marka yaratma potansiyeli maalesef ki bazı noktalarda eksik kalabiliyor. Müşteri ve sektör anlayışında basit bir amblem, bir markayı yaratmak için yeterliymiş gibi bir anlayış var. Cvenz olarak bunun tamamen karşısında olduğumu belirtmek isterim. Bu yönde yola çıkan markalar, emin olun ki değişime ihtiyaç duyuyor. Bu eksiği iyi derecede bildiğimiz için markaları yaşatıyoruz diyebilirim. Bir markayı yaratmak için gerçekten bir vizyon, vizyonu anlatan bir tasarım, tasarımı ayakta tutabilecek alt tasarım unsurlarının önemi son derecede gerçek. Bunlar gözle görülemeyecek kadar önemli, fakat bir marka gelecek zamanda büyümeye gittiği vakit, başarısını kanıtladığı vakit karşısına çıkabilecek unsurlar.
Alt unsurların önemi
Bir görünen yüzün birden fazla ihtiyacı, bir internet sitesi, sosyal medya hesaplarının yaratılması, kullanılması, her platformda bulunması, markayı yaratırken bir portfolyo ile yola çıkması, satılabilir ve pazarlanabilir bir değer haline getirilebilmesi, dijital platformda eksiksiz şekilde yer alması, bahsettiğim her şey, bir marka tasarımı ve tasarımının alt unsurları.Eksiklerle yola çıkmak, ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Alt unsurları yaratırken es geçmek veya “internet sitesini-sosyal medya hesaplarını sonra açarız” mantığına yola çıkmak, bir markayı yaratırken gerçekten yapılan büyük bir hata. Eksiksiz bir büyüme eksiksiz bir oluşum gerektirir. Cvenz bu gerekliliği son derece estetik, yaratıcı ve öngörü ile yaratıyor.
Neden ihtiyaç var?
Bir marka gözle görülebilir olmalı, sadece bir amblem, bir motto ve renklerden oluşmamalı. Bir markayı 7’den 70’e görülebilir yapmak, herkesin ulaşabileceği her yerde somut bir nesne yaratmak demektir. Bunu yapmanın yolu ise marka tasarımında bahsetmiş olduğum alt unsurları es geçmemekten geçiyor.
Alt tasarım unsurları tanımlamak
Bir internet sitesi, bir prodüksiyon projesi, bir sosyal medya hesabı veya arama motorları üzerinde marka konumlandırması ve bir markanın oluşumunda en gerekli nokta olan portfolyo. Sadece bir tasarımla yola çıkan markaların, gelecekte tamamlaması için tekrar bir ajansa başvuracağı noktalar ve bu noktalarda Cvenz’de eksiksiz bir alt unsur sistematiği var.
İnternet ve internet sitesinin önemi
İnternet dijital dünyaya açılan bir kapıdır. Oldukça klişe bir cümle fakat oldukça gerçek. İnternet sitesini her zaman geleceğin bir odak merkezi, geleceğin kimlik kartı olarak görüyorum. Günümüz dünya düzenine bakacak olursak internet, insanları, kurumları ve kuruluşları ayağımıza getiren bir teknoloji. Bir mağazaya gitmek yerine mağazanın size geldiği bir boyut. Sürekli satış yapan bir mağazanızın eminim ki kirli olmaması ve müşteriyi etkilemesine önem verirsiniz. Bu cümleyi dijital boyuta taşıdığımız zaman ise sosyal medya unsurları, dijitaldeki konum ve tabii ki aklımıza internet sitesi geliyor. İnternet sitesi herkese ulaşabileceğiniz ve herkesle aynı yerde bulunabileceğiniz bir mağazadır. Satış yapmasanız bile markanızı pazarladığınız dijital bir boyuttur. Bu boyut kendi içinde oldukça fazla parçaya ayrılıyor, fakat tek bir amaca hizmet ediyor. Markayı temsil etmek, bilinmeyeni bildirmek, insanlara bir markayı yerleştirmek. Bunları başarabileceğimiz en önemli boyut Cvenz tasarımı ve kalitesiyle buluşmuş güçlü bir internet sitesidir.
Sosyal Medya Unsurlarının Önemi
Sosyal Medya, en geniş insan kitlesi ile iletişime geçebileceğiniz platformdur, bir internet sitesinden daha geniş kitleye hitap edebilirsiniz, çünkü bir internet sitesi ve bulunurluk oranı, sosyal medya hesapları ve bulunurluk oranı ile karşılaştırdığımız vakit maalesef ki daha zayıf kalıyor. Bu yüzden Cvenz, şirket ve kurumlara/kişilere sosyal medya unsurları konusunda destek oluyor. Bu unsurları klişe bir şekilde “Her Platformda 1 Hesap” şeklinde değil, bir markanın en çok ihtiyacı olacağı kitlenin bulunabileceği kitleye yönelik sosyal medya tasarımları ve yönetimi yapıyor. Ne de olsa 2.el alım-satım işi yapan bir otomotiv şirketini, Linkedln üzerinden pazarlamanız mantıklı olmayacaktır.
Dijitaldeki Yeriniz – Arama Motorları
Bir markayı yukarıda saydığım tasarım ve alt tasarım unsurları ile ürettiğimiz vakit, bunu yaşatacağımız bir sistematiğe ihtiyaç duyuyoruz. Bunu sürekli nefes alıp veren, gün geçtikçe ise deneyim ve yaş kazanan bir insan gibi görmek, sürdürülebilir kılmak için Cvenz en güçlü çalışma alanı olan dijital sektör kısmına giriş yapıyor.
Bir markayı yaratmak kadar, bulunulabilir kılmak gerek. Bulunabilir kılmak ise markayı sürdürülebilir bir hale getirmek, markayı sürdürülebilir hale getirmek ise bir marka değerini yaratıyor ve gün geçtikçe daha fazla şekilde arttırıyor. Bu yüzden yaratmış olduğumuz veya
yenilenmesine gitmiş olduğumuz markalara bir de “Cvenz Dijital” dokunuşu yapıyor, dijitalde güçlü bir konumlandırma yapıyoruz.
Buradaki en önemli unsur ise arama motorları ve bunların marka-insan iletişimi konusundaki optimizasyonu. Cvenz bu alanda Dünyanın Google-Microsoft Bing gibi en büyük arama motoru şirketlerinde, Türkiye’de ilk konumda bulunan bir şirkettir. Tasarım mottosuyla çıkılan yolda ve hizmet ettiği alan olan Türkiye bölgesinde herkesin arama yapabileceği “Tasarım Türkiye” anahtar kelimesinde, başarısını kanıtlamış ve 1 seneyi uzun süredir 200 Milyon sonuç üzerinde ilk sırada kendisini ve dijital konumdaki başarısını gurur ve güvenle taşımaya devam etmektedir.
Bu başarımızı, kendi sektöründe başarılı bir konuma gelmek isteyen, markasını / işletmesini veya şahsi ismini ön plana çıkarmak isteyenler için aynı kalitede sunuyor, bunların dijital dünya üzerinde kaybolmasını engelliyoruz. Bir markayı arama motorları üzerinde nefes alan bir canlı haline getiriyor, insanların ihtiyaç duyabileceği kelimeler ile markanızı özdeşleştiriyoruz.
Gösteriyor, hissettiriyoruz
Bir prodüksiyon projesi, bir markanın değerini pazarlayan en önemli unsurlardan birisidir. Prodüksiyon, marka değerinin algısal hali, beyinde oluşan görüntüsüdür. Cvenz kendi mottosunda da belirttiği gibi “Yaşanacak her bir deneyimin arkasında, Hislerin bir adım ötesinde” anlayışıyla prodüksiyon projeleri üretiyor, bir prodüksiyon projesinde hissedilmesi gerekenleri, bir şarapnel parçası gibi kitlenin ruhuna işliyor, akılda kalıcı ve tekrar izlenme oranı yüksek projeleri markalar için yaratıyor, kitleye arz ediyoruz.
E-Ticaretin önemi
Günümüz dünya düzeninde dijitalleşen her şey ve sanallaşan bir para değeri var. Elimizde tutamadıklarımızın daha değerli olduğu ve daha geniş kitlelere daha rahat ulaşabildiğimiz bir dönemdeyiz.
Bu dönemde yapılan fiziksel ve belirli bir konumdan yapılan mağaza satışı, emin olmalıyız ki artık dijital konumda da bir yere ihtiyaç duyuyor. İşte Cvenz burada da dijital başarısı, tasarım kalitesi ve marka değeri ile devreye giriyor.
Bir nesneyi, mağazanızın önünden geçecek 10 kişiden birine pazarlamak yerine, milyonların önünden geçtiği internet mağazanızın içinde milyonlara satmayı hedefliyor ve bu alanda pazarlama, tasarım ve dijital çalışmaları yapıyoruz. E-Ticaret sektöründe yer almak isteyen markaları, E-Ticaret’e uygun şekilde tasarlıyor, yaratıyor ve yaşatıyoruz. Bu planda yapılması gereken her bir çalışmayı, bahsetmiş olduğum Cvenz ve Cvenz’in Tasarım alt unsurları çerçevesinde gerçekleştiriyor, bulunabilirlik oranı yüksek, klasik bir e-ticaret ara yüzü ve tasarımından farklı bir tasarım ve altyapı ile üretiyor, hedef kitleniz ve daha fazlasına e-ticaretteki yerinizi yerleştirmeye başlıyoruz.
E-Ticaret kazançlıdır, zordur.
Bir E-Ticaret Platformu, gerçek bir konumda satış yapan bir mağazaya ziyaden, daha güçlü ve gideri az bir teknolojidir. Fakat bunu böyle görerek e-ticaret sektöründe yer almak doğru değildir. Araştırmak, gerçek anlamda yapılıp yapılamayacağına karar vermek ve en önemlisi sürdürülebilir bir ekip kurmak gereklidir.
Unutmayalım ki kazancı yüksek ve gideri düşük olan bir hizmet sektöründe, en büyük gider sizsinizdir. Daha fazla yorulacak, daha fazla sorumluluk sahibi olmayı gerektirecek ve risk yönetimini daha iyi ayarlamayı gerektirecek bir yapıda bulunmak gerekmektedir.
Cvenz Reklam ne yapıyor?
Cvenz senelerin klasikleşmiş reklam algısını 10 saniyede kırıyor.
Net ve tek bu cümle, devamında ise bu cümleyi açıklayıcı birkaç durumdan bahsedeceğim.
Günümüz reklamlarını incelediğimiz zaman, birbirinin benzeri reklamların sadece farklı sektörler için hazırlanmış halini görüyoruz. Ve bunların genelde tek bir amacı var, satmak, aldırmak.
Cvenz’de ise durumlar biraz daha farklı. Bir kadını, hak ettiği değeri görmediği 364 gün yerine 1 günde değerli göstermek yerine, 364 günü 10 saniyede eleştiriyor, 1 günde seneler sürecek bir mesaj bırakıyor.
Bir sevgiyi, maddi bir kazançla temsil etmiyor, sevginin maddiyattan geçmeyişini 10 saniyede yaratmış olduğu reklam ile eleştiriyor.
Viral olmuş çalışmaların var. Örneğin 14 Şubat 2020 Sevgililer Günü reklamı ve “AYŞE EŞYA DEĞİLDİR” afişi binlerce beğeni ve paylaşım aldı. Nasıl oldu?
Sevgililer gününde sevginin tarif edileceği ve klasik şekilde sevgiliye maddi değer içeren bir nesnenin alındığı zaman sanki bunun sevgiyi gösteriyormuş gibi reklamların olacağını biliyordum. Yıllardır böyleydi ve sürekli de araştırıyordum. Ben ise bunu eleştirmeye karar verdim. Çünkü paranın sevgiyi büyüttüğünü ve temsil ettiğini görmedim. En azından reklamların bu şekilde yapılmaması, sevgi gibi bir duygunun maddi bir kazanç aracı olmasına izin vermenin doğru olmadığını fark ettim.
Bu yüzden ters bir mantıkla, sevgiyi arttırmanın parayla değil, yanında olmak ile ilgili olduğunu gösteren ve para ile bunun sağlanamayacağını temsil eden 10 saniyelik bir reklam yarattım.
Oldukça fazla beğeni topladı ve bu mantıkta reklamlarımı gerçekleştirmeye devam ettim.
Bahsetmiş olduğum Reklam Filmimi @cvenzturkiye resmi Instagram hesabı üzerinden izleyebilirsiniz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Reklamıma gelecek olursak, Türkiye’de kadının yeri ve değeri maalesef ki desteklemediğim bir noktada. Kadınların farklı görülmesi ve çevremde bunu rahat şekilde gözlemleyebilmem, devamında ise Dünya Kadınlar Gününde yapılan reklamları izlemiş olmam beni bu fikri yaratmaya itti. Çünkü Türkiye’de Kadın’ın ben 1 yıl boyunca görmediği değeri, reklamlarda gördüğümü fark ettim. Bu yüzden bu klasikleşmiş ve bana göre gerçekten sahte gelen bu durumu, Ayşe eşya değildir reklamıma ile yıktım.
Son derece yüksek beğeni toplayan ve paylaşım alan reklamım, Ayşe kelimesinin ters şekilde yazılışı olan eşya kelimesi ile halk arasında ağızlardan biri olan kadınlara ters ters bakma mesajının birleşimini oluşturuyor. Böyle bir günde böyle bir reklam yaratarak ve her bakış açısını, her klişe reklamı tersten vurmuş bir reklam yaratmış olduğum için oldukça mutlu ve gururluyum.
Bu bahsetmiş olduğum reklam filmimi de @cvenzturkiye resmi Instagram hesabı üzerinden izleyebilirsiniz.
Cvenz olarak özel günler için, alışılmışın dışındaki reklam fikirlerim ve klasiği yıkmış, ters açılı reklam projelerim ile gündemde yer almaya devam edeceğim.
Cvenz’i dijital anlamda ilk sıraya getirdiğim Google konumundaki gibi, gerçek anlamda da Türkiye’den başlayarak, Avrupa ve Ortadoğu’da Tasarımın İlkesi, Reklamın Öncüsü, Dijitalin Temsilcisi ve Tek Gücü haline getireceğim.
Devamında ise 8 Mart dünya kadınlar günü reklamım Ayşe | Eşya değildir’i yarattım.
Yatarken aklıma gelen bir fikir, Türkiye’de duyuldu ve bu sene dijital reklamını yayınladım.
Ayşe kelimesi bir kadın ismidir, ters yazıldığında ise Eşya kelimesine dönüşmektedir. Günümüz kadın anlayışında büyük bir yanlış olan obje bakışını #terstersbakma ters yazma fikrimle ve reklamımla birleştirdim ve Ayşe | Eşya değildir reklamımla büyük bir çıkış yakaladım.
Twitter üzerinden 600 bini aşkın bir kitleye ulaştım ve günümüz önemli siyasetçileri arasında büyük bir paylaşıma sahip oldum.
14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ REKLAMIM KORONAVİRÜS SOSYAL MESAFE
#mesafetanimaz
Halen özel günler için reklam fikirleri üretmekte ve bunları özel şirketlere satmaktayım.
Aslında 24 yaşında bir üniversite öğrencisisin. Bu sayede de genç girişimcilere en güzel örneklerdensin. Okuyucularımıza neler söylemek istersin?
Bilmediğiniz işi satamazsınız
Bir işi yapıyor ve bir sektörü temsil ediyorsanız, bunun en önemli altyapısı o sektörü bilmektir. O alanda bir isteği gerçekleştirebilecek donanıma tam anlamıyla sahip olmaktır. Çünkü emin olunması gerekiyor ki, bilmediğiniz veya eksik olduğunuz her bir noktayı doldurmak için sizinle yarışacak olan bir sürü rakip sizi bu okyanusta harcamak için o eksikleri kapatacaktır. En ufak bir eksiği rakipleriniz fark ettiği anda, toparlanması zor bir kayıp dönemi yaşayacaksınız. Bu yüzden tam bir donanım, eğitim ve altyapı kesinlikle şart.
Kazanç odaklı olmayın
Cvenz’i bugün kaliteye ulaştıran en önemli unsurlardan birisidir. Başlangıç noktası olarak hiçbir zaman maddi bir kazancı gözetmedim.
Yaptığım işi en iyi şekilde yapabilmeye çalıştım, en iyi şekilde bunu yapmış olduğum için tanınma sürem kazanç odaklı bir firmaya göre daha hızlı oldu.
Bu yüzden dolayı Cvenz, kalite odaklı bu işi yapmaya başlayan her ajansın, gelemeyeceği bir noktada bulunmaktadır.
Tavsiyem de bu yönde, bir işi temsil etmeye başlarken, kazancı hesaplayarak yola çıkmayın. Bir işi iyi şekilde yaparsanız bir isim değeri oluşturursunuz, bu isim değeri, farkında olmadan size kazancı ve çok daha fazlasını getirecektir.
İşinizi sevin, sevmiyorsanız asla yapmayın
Üniversitede henüz ilk sınıfta bulunan bir öğrenciyken ilk derslerimden biri olan temel tasarım dersine girdiğimde, insanların gözünde ve zihninde değersiz bir objeyi bile tasarım ile buluşturabildiğimiz vakit son derece değerli ve pazarlanabilir bir durum haline getirebildiğimizi gördüm. Bu bana oldukça fazla bir keyif verdi. Bu keyif, işin içine girmek istememle gerçek anlamda bir aşka dönüştü. Ben bu aşkı koruyup, geliştirmeye devam ettim, çünkü sevdiğiniz bir işi yaparken yorulmuyor, gençleştiğinizi hissediyorsunuz. Ve bir işi severek yapıyorsanız, o işteki konumunuz farkında olmadan yükselmeye başlıyor, bunu fark ettiğiniz vakit ise başarı kelimesi ile gerçekten tanışmış oluyorsunuz.
Erken başlayın, acele etmeyin
Bugün hayatınızda yapmış olduğunuz en ufak bir değişiklik, ileride bunu yapacak olan insana vereceğiniz bir tavsiye, deneyimdir.
Bu deneyimi en erken kazanan, en hızlı ilerleyendir. Fakat en hızlı ilerlemek, acele etmekle değil, erken başlamakla olur, çünkü acele ettiğiniz bir erken başlangıç, zarar verici bir kazaya sebep olabilir.
Sakin ve sabırlı kalarak, kendinize ne katarsanız önünüze çıkacak bir artı olarak görün, yapabileceğiniz ve kendinizde inandığınız her bir noktayı keşfedin, her birinden bir deneyim elde edin.
Sizin bugün yaptığınız en ufak bir değişikliği, mezun olmaya başladığı zaman yapmaya başlayacak olanların olduğu bir eğitim döneminde yaşıyoruz. Bu yüzden mezuniyeti, bir başlangıç noktası olarak görebileceğiniz, mezuniyet noktasına kadar ise bir deneyimler serüveni hazırlayın.
Emin olun ki iş ilanlarında görmüş olduğunuz deneyim, üniversite hayatında yapmış olduklarınızı kastediyor.
Heyecanla hareket etmeyin
Heyecan oldukça güzel bir duygudur, fakat doğru yönetim gerektirir. Yanlış bir heyecan anı yönetimi, altımızdan kalkamayacağımız sorumlulukları başımıza yükleyebilir.
Bu sebeple heyecan getirici herhangi bir fikir, herhangi bir durum yaşadığınız anda, bunu sadece o heyecanla tutun. Aradan biraz sürenin geçmesine izin verin, o heyecan verici durumun hala heyecan verdiğine hala emin misiniz? O zaman tamam, başlayın.
Unutmayın ki, sinirle söylenen sözlerin ve yapılan hareketlerin pişmanlığı, heyecanla verilen sözlerin ve yapılan hareketlerin pişmanlığı ile aynı olabilir. Kontrolü sağlayın.
Devamlılık, sabır
Bir an önce olsun mottosuyla yola çıkılan girişimlerin başarılı olduğunu düşünemiyorum. Heyecan verici fikirle düşünülmeden harekete geçilmek, bunun altında yatan en büyük sebeplerden birisidir de diyebilirim.
Bu yüzden sabırlı olmak, devamlılığı sağlayan en büyük unsurlardan birisidir. İstemediğiniz bir noktadaysanız, sabırlı olun, sadece yapmaya devam edin.
Şunu bilmeliyiz ki, beş yıl boyunca bir şişenin fotoğrafını her gün sosyal medyaya yüklemek bile, başarıdır, bir gün haber değeri taşıyacak bir noktaya gelecektir. Sadece düzenli ve devamlı olmak, sabırla bunu desteklemek gerekmektedir.
Bugün dünya üzerinde konuştuğumuz hiçbir firma, dün kurulmadı.
Düştüyseniz, kalkın
Hayat hiçbir zaman verdiğinin fazlasını aldığın bir denge değildir. Bazen verdiğinden fazlasını tekrar vermen gereken durumlar yaşayabilirsin, şahsen ben Cvenz’i 3 kere batırdım. Kalkmayı batıra batıra, düşe düşe öğrendiğim için tekrar kalktım ve yoluma devam ettim. Evet hayallerimiz yıkılabilir, iş dışında bir problem yaşayabiliriz ve bunu yapmış olduğumuz işin üzerinde etkisini görebiliriz. Bekleyin ve devam edin. Emin olun ki hiçbir düşüş, ilk anı gibi kalmayacaktır. Her geçen bir saniye, aslında farkında olmadan kalkış yaşadığınız bir andır.
Vazgeçmeyin, ne kadar geriye düşerseniz, hayatın bir ok gibi sizi ileri fırlatacağını hatırlayın ve devam etmeye başlayın.
Network oluşturun
İnsan tanımak, ne yaparsanız yapın, en önemli faktörlerden biridir.
Kendimden bahsetmem gerekirse, her zaman sosyal birisiydim. Üniversite hayatım boyunca da girebildiğim bütün üniversite topluluklarında bulundum ve aktif şekilde görev üstlendim. Üstlendiğim görevleri eksiksiz ve inanarak, en iyi şekilde yaptım, teslim ettim. Bunun sonucunda ise yeni yeni insanları ben değil, yeni yeni insanlar beni tanımaya başladı. Okumadığım üniversitelerin topluluklarında, görevlerinde kendimi buldum. Farkında olmadan bağlantılarımı genişletmiştim. Genişletmemin sonucu olarak emin olabilirsiniz ki şu an Cvenz, üniversitede kurduğu networklar ile, bugün ortaklık ve iş anlaşmaları içinde olan bir şirkete dönüşmüştür.
Şunu da belirtmek isterim ki, insana yapılan yatırım, en büyük yatırımdır.
Kiremit ve tuğla
Konumlar da ise yine aynı şekilde birinciliğini korumakta olup, gün geçtikçe dijitalde edindiği yeri Cvenz büyütmektedir.
Yorumlar
0 yorumlar