Melahat Erten Tekeşin
SEVGİ KOKULU HİKAYELER
Sevgi kokulu hikayeler kitabının yazarı olan Melahat Tekeşine yıllar önce öğretmeni “ kaleminde bir ışık gördüm” deyince bu deyişi komik bulan Tekeşin, her kalemi eline aldığında, ışığı göreceğini düşünerek evirip çevirirmiş. Bu gün çeşitli öyküler yazan Tekeşin“mutluluk enerjimin düştüğü dönemlerde, rahat bir yere oturup geçmişimde gezinirim. Yağmur sonrası, güneşin ısıttığı topraktan yükselen kokuları yudum yudum içime çekerim. Belleğimde yer bulmuş olaylar, sinema şeridi gibi sıraya geçerler. İçlerinde, kendinizi de bulacağınız aslına uygun gerçek hikâyeler oluşturdum. Yazması benden, okuması sizden olsun, diyerek yola çıktım.”derken öğretmenini de rahmetle anıyor.
76 yaşındasınız, harika bir kitabı edebiyat dünyasına kazandırırken, “ seninhikayelerin.com” adresindeki kendi bloğunuzda da yazdığınız hikayelerinizi paylaşıyorsunuz. Bu enerjinizi nasıl sağlıyorsunuz?
Öncelikle, bana yüklediğiniz teveccühünüzden dolayı teşekkürlerimi bildirmek isterim.İkincisi aynaya bakmak yerine güzelliklere, neler üretebilirimin hayallerime bakıyorum; oralarda da yaşımı göremiyorum. Enerji, tembelliği sevmez, çalışmalarınıza ara verirseniz, tembellik keyif kahvesini alır beyninize yerleşir. Çalışma dinanizmi içinde enerji,kendi şarjını doldurur. Altmış yaşından sonra: “ yeni bir dil, yeni bir insan” felsefesinden yola çıkarak İngilizce’yi öğrendim. Öğrencilik hayatımda, bu denli çalıştığımı hatırlamıyorum.
Kitap yazma projeniz nasıl gelişti,bu süreci anlatır mısınız?
Kitap yazma projesi hep beynimin bir köşesinde vardı, ama nereden başlayacağımı bilemiyordum. Köşe yazarlığım döneminde, eşime gelen berber, market çırağı, temizliğime gelen yardımcım söz birliği edercesine şunu söylediler;” Biz okumayı sevmezdik ama sizin yazılarınızı dört gözle bekliyoruz,”dediler. Özellikle de berber Can: “Ben okumaktan nefret ediyordum,” diye de ekledi. Ulaşmak istediğim kitlemi bulduğumu fark ettim, hikayelerimi bir kitapta toplamaya avuçlarının içine vermeye karar verdim.
Kitabın içeriğinden bahseder misiniz,öykülerin temelini neler oluşturmakta?
Hikayelerimin içeriğinde katıksız samimiyet ve sevgi bağı temaları mevcut. Samimiyetsiz ve sevgisiz hayat, hayatın boyunca saman yemeye benzer.
Ufukta yeni öyküler,yeni çalışmalarınız olacak mı?
Yeni çalışmalarım olacak elbette, yeni hikayelerimde kaybolan değerlerimizi öne çıkarmak istiyorum.
Öğrencilerinin başarılarından onur duyan,onlarla iletişimini kesmeyen ilkeli bir öğretmen olarak eğitim sektörü ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Öğretmenlik meslek değil bence bir yaşam biçimi olmalı. Maddiyatla bir araya konumlandırılamaz. Genç beyinleri yoğurmak, şekil vermek sorumluluk ister, fedakarlık ister canı gönülden yapmak isteyenler kalmalı, yapamayanlar gitmeli.
Yazmak isteyip cesaretlerini toplayamayanlar sizce nasıl bir yol izlemeli?
İşte en zor soruyu sordunuz. Her birey kendi cesaretini yaratmalı bence.
İsterseniz bu Kitabı Hemen Satın Alabilirsiniz.
Yorumlar
0 yorumlar