Müzayede Sektöründe Eşsiz Bir Uygulama:Müzayede App
Sanatsever ve müzayedeciler için bu pandemi döneminde harika bir haberle geldik. Sanal müzayedelere ne dersiniz ? Evet , yanlış okumadınız. Ülkemizde bir ilke imza atan Sayın Kubilay Demir ile yazılımını ve sistemini kendi oluşturduğu Müzayede App uygulamasını konuştuk.
Kubilay bey, bu proje nasıl ortaya çıktı?
2006 yılında Kafkas Kitabevi’nin – şimdiki adı ile Moda Müzayede Evi – küçük bir salonunda gerçekleştirdiği müzayedelere masaüstü bir yazılım geliştirerek başladık. Sonra fark ettik ki bu tarz bir yazılımı Türkiye’de uygulayan bir çevirimiçi sistem yok. Biz de bu eksiklik karşısında müzayedeevi ve sitelerini nasıl tek bir çatı altında toplayabileceğimizi ve koleksiyoncuların açık artırmada bütün lotları kolayca bir arada nasıl görebileceklerini düşünüp bu uygulamayı hayata geçirdik. Böylece eskiden müzayedeevlerinin yalnızca sınırlı sayıda koleksiyoncu ve sanatsevere gönderdiği katalogların yerini, isteyen, ilgilenen herkesin rahatlıkla her yerden ulaşabildiği çevirimiçi kataloglar aldı. Bunun da en büyük getirilerinden biri, daha fazla katılımcı ve müzayede öncesi verilen peylerin anlık takibi sayesinde lotların gerçek değerini bulmasıydı. Bu özelliği ile Müzayede APP, büyük ilgi gördü. Çünkü önceden, salon müzayedesine katılamayıp ön pey veren bir koleksiyoncu, peyinin geçilip geçilmediğini bilmiyordu. Şimdi ise anlık bildirimler sayesinde bu mağduriyet ortadan kalktı.
Müzayede APP uygulaması nedir? Nasıl bir sisteme ve işleyişe sahip biraz bahseder misiniz?
Aslında Müzayede APP, iki bileşenli bir yapı. Bunlardan ilkini müzayedeevlerinin kendi alan adları altında müzayede yapabilmelerini sağlayan çevirimiçi yazılım; diğerini ise koleksiyoncuların tüm müzayedelere tek bir platformdan ulaşıp pey vermelerine olanak sağlayan mobil uygulama oluşturmakta. Burada Müzayede APP’in işlevi ise müzayedeevleri ile koleksiyoncular arasında sadece bir köprü görevi görmek. Sunulan lotlara değer biçmek ve lotların niteliğini tanımlamak bizim tarafımızdan değil, şüphesiz alanında uzman müzayedeevleri tarafından yapılmakta. Biz ise müzayede öncesi ve sonrasındaki süreçte, müzayedeevi ve koleksiyoncu arasındaki bu ilişkiyi hızlı ve eksiksiz şekilde sağlayarak bir müzayede sürecini en sağlıklı biçimde tamamlanmasını yönetmekteyiz. Bu hizmet, koleksiyoncular için tamamen ücretsizken müzayedeevleri için küçük bir meblağ karşılığında sunulmakta. Çünkü en büyük arzumuz, ilgilenen herkesin kolaylıkla bir müzayedeye katılabilmesiyle sektörün büyümesine katkı sağlayabilmek. Ancak burada güvenilir bulunmayan kuruluşların sistemde barınmasını engellemek hem bizim hem de koleksiyoncuların güvenliği için büyük önem arz etmekte.
Bu uygulamanın Dünya’da bir örneği ya da benzerleri var mı?
Aslında bizim sistemimize birebir benzeyen bir alt yapı yok. Benzerleri ise bu tarz bir hizmet için müzayedeevlerinden büyük ücretler talep etmekte. Bizim farkımız ise müzayedeevine bu hizmeti satmak yerine kiralayarak bütçenin düşük tutulmasını sağlamak ve müzayedeevinin çevirimiçi mecraya minimum yatırım ve riskle entegre olmasını kolaylaştırmak.
Bildiğimiz üzere Kuzey Avrupa bu konunun madeni sayılır. Tedarik sağlamak ve tanıtım yapmak üzere sizin de Avrupa’ya, dünyaya açılmak gibi planlarınız var mı?
Evet, ancak Türkiye’de çalışmalarımız henüz bitmedi. Hedefimiz, bu yapıyı, ülkemizde gelebileceği en üst seviyeye ulaştırmak. Önümüzdeki sene ise Müzayede APP’in yurt dışında da hizmet verebileceğini düşünüyoruz.
Pandemi döneminde müzayedeler ne oldu?
Pandemi nedeniyle bu dönemde salon müzayedeleri yapılamadı. Ancak bu süreçte Müzayede APP, doğru zamanda doğru yerde kaldı diyebiliriz. Çünkü müzayedeler bu dönemde uygulama sayesinde canlı olarak sürebildi. Hatta sitelerdeki çift dil desteğimiz ile yurt dışından uygulamayı kullanan koleksiyoncular ve sanatseverler de müzayedelere aktif bir şekilde katılma fırsatı buldu.
Yorumlar
0 yorumlar