Ankara Life Dergisi

Nazlı Barbaros Başarısının Sırrını Okurlarıyla Paylaşıyor

Şehirde birçok kafenin sahibi ünlü genç girişimci Nazlı Barbaros’a göre azimle yaptığınız her işte başarı kaçınılmaz. Hele bir de sevdiğiniz işi yaparken bir de kurumsallaşma adımlarını da tamamlarsanız, başarı merdivenlerini hızla tırmanmanın önünde hiçbir engel kalmaz…

Kentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’nde bu ay sektöründe oldukça büyük bir isme sahip bir genç girişimci var; Nazlı Barbaros. O sahip olduğu kafeler zincirinde hem ciddi bir istihdam yaratıyor, hem de şehir hafızasında anılar yaratıyor. İş hayatında en önemli başarısı ise iş organizasyonu kurmasındaki yenilikçi yaklaşımı. Yönetsel becerisi ve tarzı da şahsına münhasır. Örnek bir hırsı, hobisine çevirdiği bir iş modeli var. Çalışanları ona hayran. Adeta bir orkestra şefi misali onlarca kişiyi yönetiyor. Sıfırdan iş yaratmayı, belirsiz ortamları belirginleştirmeyi seviyor. İtiraf etmek gerek ki; bizim gibi erkek egemen iş dünyasında her babayiğidin harcı değil bunlar.

Sizin gibi genç girişimcilere özellikle nelere dikkat etmelerini söylersiniz?
Kurumsal metodoloji en önemli şey. Sektörlerde yükselen eğilim yalın girişim metodolojisi. Yani girişimci arkadaşlar hangi iş modeli olursa olsun, kafalarındaki iş fikirlerini yapma konusunda ilk günkü motivasyonlarını asla bırakmamalılar.

İş hayatında en zor şey doğru ekibi kurmak ve yönetmektir. En büyük yatırım ekibe yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir işletmenin en önemli müşterisi, kendi çalışanlarıdır.

Türkiye’de girişimci olmak hakkında ne düşünüyorsunuz? Melek ağları, melek yatırımcılar, girişim sermayeleri, hızlandırma programları, devlet teşvikleri… Büyüme potansiyeli olan ve iyi bir ekip kurmuş her girişimin para bulabileceğini düşünüyorum. Fikir aşamasında devletten teşvik alıp, işleri büyütüp sonra tohum yatırım almak çok zor değil. Girişimciler yeter ki iyi bir ekip kursunlar ve büyüyen bir işe sahip olsunlar.

Yatırım oranları, yine de son senelere kıyasla bir hayli arttı. Sizce yeterli mi? İş ekosistemimizin gelişmesi için iki eksiğimiz var. Birincisi satın alma iştahı olan firmalarımız olmalı. İkincisi ise bizim gibi ulusal ve küresel düşünen yerel girişimcilerimiz artmalı. Girişimcilik global ölçekte bir kavram. Yerel startup diye bir kavram yok, ya tüm dünyayı saracaksınız ya da tüm dünya sizi…
İş hayatında örnek aldığınız biri var mı? Bu soruya verebileceğim tek cevap; Babam. Babam, hayatımın her alanında idolüm oldu. Her kız çocuğunun ilk aşık olduğu erkektir babası. Benim için de durum öyleydi. Onun fikirleri ve hayata bakış açısı şimdiki Nazlı Barbaros’un oluşmasına çok büyük katkı sağladı. Babamın hem geleneksel hem de modern fikirleri sentezlemesi benliğimizi kaybetmeden bizi bugünlere getirdi. Her anlamda bizleri güçlü birer kadın olarak yetiştirdiği için kendisine minnettarım.

Köklü bir aile şirketinin başındaki isimlerdensiniz. Şirketin ve bünyesindeki işletmelerin gelişim süreci nasıl oldu?
Bizim için her şeyin başlangıç noktası aslında Ezgi Cafe. Başlangıç noktası demişken biraz eskilere gitmek istiyorum. Ezgi Cafe isminin çıkış noktası bizim için oldukça önemli ve manidar. Şuanki Ezgi Cafe’nin bulunduğu yerde o zamanlar bir duvar var ve o duvarda Ezgi seni seviyorum yazıyor. İşte orası o dönemde bir nevi insanların buluşma noktası. Bizim isim hikayemiz de bu. Aslında değişen bir şey olmadı çünkü Ezgi Cafe hala 7’den 70’e herkesin buluşma noktası olmaya devam ediyor. Ezgi Cafe’nin akabinde aynı sokak içerisinde Bourbon Cafe 1 ve Bourbon Cafe 2,Taş Fırın Ormancı ve Chicken House olmak üzere 4 farklı işletmemizi de değerli misafirlerimizin hizmetine sunduk.

Genç girişimcilere vereceğiniz ilk üç tavsiye neler olur?
Kısa yoldan zengin olma, ünlü olma gibi hayallerle yola çıkan girişimci adaylarının başarılı olma ihtimali çok düşük. Girişimcilerin bir amacı olmalı. Faaliyet gösterilen alanlardaki sorunlara çözüm getirebilmeli. Girişimciler özgün projeler üretmeye odaklanmalı. Farklı yönler ile diğer projelerden sıyrılmalı. Doğru motivasyon, planlı çalışma ve sabır şart. Acelecilik, her işte olduğu gibi girişimcilikte de başarısızlığın en önemli edenlerinden biridir. Başarılı girişimlerde uyumlu ekip çalışması öne çıkıyor. Donanımlı bir ekip ile yola çıkmak şart. Girişimci, tek başına tüm operasyonel süreçleri yürütemez. Başlangıç sermayesi şart. Projenin hayata geçmesi ve şekillenmesi açısından bir süre idare edebilecek sermayeye ihtiyaç var. Proje hayata geçirildikten sonra yatırım desteği için görüşmeler hız kazanmalı. Web girişimlerinin büyümesinde melek yatırımcı desteğine ihtiyaç duyuluyor. Melek yatırımcıları ikna edebilecek bir sunum ve gelir modeli hakkında somut veriler olmalı.Reklam ve PR faaliyetlerini bir ihtiyaç olarak kabul etmek çok önemli…

Yorumlar

0 yorumlar