Ömer Sabri Yolaş İle GAYRİMENKUL DÜNYASI
Konut fiyat artış hızı bu bölgelerde daha fazla oldu. Özellikle de Bilkent, Ümitköy, Beysukent, Yaşamkent’in dışında Ankara’nın batı aksında kalan Eryaman, Sincan-Yenikent, Susuz ve Etimesgut gibi semtler de değerlendi.
Ankara’da Cumhuriyet’in ilk yıllarında kent merkezi Ulus olarak görülüyordu. Çünkü tüm kamu binaları Ulus’taydı. Ancak zamanla kamu binalarının Ulus’tan, Kızılay’a doğru kaymasıyla kentin merkezi de yerinden oynadı.
Doğu ve kuzey yönünde gelişemeyen Ankara’nın gelişimi batıya ve güneye doğru oldu. Böylece elit kesimin yeni adresi de Çankaya olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün burada olması, gelişmeyi destekleyen ana unsurlardan biri olarak göze çarpıyor. Daha sonra Çankaya’nın gelişimi Tunalı Hilmi Caddesi, Gaziosmanpaşa ve Kavaklıdere ye doğru devam etti. Atakule ve alışveriş merkezi Karum ile birlikte ünlü mağazalar bu bölgeleri tercih etmeye başladı. Çankaya’nın uzantısında yer alan Gaziosmanpaşa’da ise ofis tarzı prestijli iş merkezleri, hızlı bir gelişim gösterdi. Bu nedenle de Gaziosmanpaşa’da birçok konut, ofise dönüştürüldü. Prestijli iş merkezlerinin Gaziosmanpaşa da yerleşmesi sosyal yaşamın da Kızılay, Çankaya ve özellikle de Kavaklıdere ve Tunalı Hilmi civarında gelişmesine yol açtı. Çankaya ile birlikte Kızılay’da prestijli bir merkez konumuna yükseldi.
Ankara’nın son zamanlarda en çok değerlenen bölgeleri ise şu şekilde,
Eskişehir Yolu üzerinde bürokratik kuruluşlar ve üniversiteler yer alıyor. Bu nedenle öğretim görevlileri ve bürokratların tercih ettiği bir bölge. Bürokrat ve öğretim görevlilerinin tercihi sonucu bu aks prestijli bir bölge haline geldi. Taşınmaz fiyatları da buna oranla artış gösterdi. Burada birçok inşaat firmasının yatırımlarının bulunması, beraberinde lüks alışveriş merkezlerini de çekmeye başladı. Eskişehir Yolu üzerindeki Bağlıca, konut bölgesinin önümüzdeki 5 yıl içinde Ankara’nın gözdesi olması bekleniyor. Bahçelievler Eskişehir Yolu’nun başlangıcında bulunuyor. ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ne yakın olması sebebiyle öğrencilerin tercih ettiği bir yer. Alışveriş ve eğlence merkezleri ile üniversitelilerin gözde mekanı olan Tunalı Hilmi ye alternatif oluşturmaya başladı.
Yine, Çayyolu bölgesinin devamı niteliğinde olan Yaşamkent, lüks konutlardan oluşan siteleriyle, imarlı villa arsaları ile, son yıllarda artan talebi ve yeni başlayan ve inşası süren lüks projeleri ile son bir yıldır çıkışını yavaşlatmış olsa bile önümüzdeki dönemin en popüler bölgesi olmaya aday.
Ankara da sanayinin İstanbul Yolu’na taşınması ile geleceğin sanayi üsleri bu yol üzerinde boy göstermeye başladı. Buna paralel olarak, sanayi tesislerinde çalışan insanların (alt ve orta gelir grubunun) konut ihtiyacını karşılamak üzere kooperatifler de kuruldu. Bölgenin ilk planlı yerleşim alanı ise Batıkent oldu. Ancak metronun gelmesiyle, şekli değişti ve önemli bir merkez halini aldı.
Ankara da yerleşim bölgesi olarak gelişen diğer bir bölge ise Eryaman. Batıkent ve Eryaman, ODTÜ ya da Hacettepe Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin tercih ettikleri yerlerin başında geliyor. Konut sayısının artışı, bu bölgelerde market, alışveriş merkezi gibi oluşumları da beraberinde getiriyor. Özellikle Göksu Parkı’nın etkisiyle bölge, Ankara’nın gözde mesire alanı haline geldi.
Konya Yolu’nda iki taraflı gelişme gözleniyor. Birisi Balgat’tan Ahlatlıbel Kavşağı’na kadar giden kısım, diğeri de Gölbaşı tarafına giden kısım. Konya Yolu’nda Balgat-Dikmen hattı ile Karakusunlar-Çiğdem mahallesinde ilerleme söz konusu. Karakusunlar ve Balgat tarafında gecekondudan apartmana dönüşüm başarılı oldu. Bu iki mahalle, orta-üst gelir gruplarının ilgi göstermesiyle çok katlı, ucuz olmayan konutların olduğu bir bölgeye dönüştü. Bu semtler önemli merkezlere de yakın olduğu için cazibelerini korudular. İncek’te imar planlarının yapılmasıyla birlikte kooperatifler kuruldu.
Yorumlar
0 yorumlar