Ortodonti Uzmanı Dr. Ayşe Bahat Yalvaç
“Şeffaf plaklar ortodontik tedavinin en güncel ve en teknolojik altyapı ile hastaya uygulandığı, dijital çağın ortodontik tedavide çığır açtığı bir tedavi metodudur.”
Ortodonti Uzmanı Dr. Ayşe Bahat Yalvaç şeffaf plak tedavisi sürecini ve hastalarının süreç içinde yaşadığı deneyimlerini Ankara’nın en çok okunan dergisi Ankara Life’a anlattı.
Şeffaf Plak tedavisi nedir? Avantajları nelerdir?
Şeffaf plaklar ortodontik tedavinin en güncel ve en teknolojik altyapı ile hastaya uygulandığı, dijital çağın ortodontik tedavide çığır açtığı bir tedavi metodudur. Günümüzde diş tellerine gerek kalmadan, yemek yerken çıkarılabilen şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi imkanını hastalarımıza sunabiliyoruz. Şeffaf plaklar adından da belli olduğu üzere tedaviyi şeffaflaştırarak estetik endişelere son vermiştir. Tedavi sürecinin daha hızlı olması, tedavi başlamadan sonucun görülebilmesi bu tedavinin saymakla bitmeyen avantajlarındandır.
Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Günümüzde şeffaf plak tedavisini, yaş ve vaka sınırlaması olmaksızın, tel tedavisi uygulanabilen tüm vakalara uygulayabiliyoruz. Çocuklarda tedaviye ortalama 7 yaşında başladığımızı düşünürsek, yediden yetmişe şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi sağlayabiliyoruz.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Çocuklar yaptıkları işe eğlence katarak yapmayı seviyor ve tedavilerine bir güzellik, kendilerine ait farkındalık katmayı istiyorlar. Bu amaçla biz de çocuklarımıza geniş bir sticker seçeneği sunuyoruz. Arzu ettikleri şeffaf plaklarına bu sticker’ları yapıştırabiliyorlar. Böylece hastalarımız bazen bir dişini süper kahraman ya da prenses ilan edebiliyor ya da o günkü havasına uygun bir emoji ile gülüşünü şenlendirebiliyor.
Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Vakasına göre değişiyor, ama basit vakalarda mesela geçmişte tel tedavisi görmüş ön dişlerinde hafif açılmalar olmuş bir hastada, 70 gün gibi kısa bir sürede, diğer dişleri bozmadan bir tedavi sağlayabiliyoruz ya da çekim gerektirmeyen ön bölge diş çapraşıklıklarını 100 – 140 gün arası gibi kısa bir sürede düzeltebiliyoruz. Elbette vaka ağırlaştıkça, dişsel problemler iskeletsel problemler ile kombine oldukça bu süre de artış göstermektedir.
Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?
Çocuklarda plakları her 5 – 7 günde bir değiştirerek daha hızlı adımlarla ilerlerken, erişkinlerde ise, plakları her 7 – 14 gün günde bir değiştirerek ilerliyoruz.
Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?
“Bu plaklar konuşmamı bozar mı, peltek olur muyum?” en sık aldığımız sorulardan. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, hastaların konuşması bozulmaz veya peltek olmazlar. Bazı hastalar ilk aşamadan itibaren bu rahatlığı yaşar. Bazıları ise plağı taktığı ilk dakikalarda hafif bir konuşma bozukluğu hissedebilir, ama kısa sürede bu durum düzelir. Plaklar yemek yerken çıkarılabildiği için yeme içe konusunda sınırlamaları da ortadan kalkıyor.
Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?
Hastalarımıza plaklarını hem ağzından çıkartınca hem de takmadan önce yıkamalarını söylüyoruz. Plaklar ortalama her 5 – 10 günde bir değiştiği için uzun süreli bakım ihtiyaçları da olmuyor. Ayrıca temizleme kristalleri kullanarak ekstra bir temizleme seçeneği de sunuyoruz.
Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?
Şeffaf plak tedavilerinde, her kontrolde hastamızın kliniğe gelmesine gerek kalmıyor. Bu durum şehir dışı hastaları bakımından büyük bir fırsat olmakla beraber yurt dışı hastaların da ortodontik tedavi sürecine katılımını sağlamaktadır. Online yaptığımız görüşmeler ile tedavi sürecini kontrol edip gerekli yönlendirmelerimizi yapabiliyoruz. Ayrıca Invisalign şeffaf plaklarına özgü bir yöntem olarak ‘Global Invisalign Doktor Ağı’ ile şehir dışında ve/veya yurt dışında olan hastalarımıza bulundukları yerdeki bir meslektaşımızdan kısa süreli destek alıp hastamıza ileri düzeyde bir konfor sağlayabiliyoruz.
Bu tedavide hastaların ağız içi ölçümlerini nasıl alıyorsunuz? Dijital teknolojiler kullanıyor musunuz?
Cebecident Diş Polikliniği ekibi olarak teknolojik gelişmeleri her daim yakından takip ediyor ve dijital ağız içi tarayıcıları uzun bir süredir kliniğimizde kullanıyoruz. Dijital ağız içi tarayıcılar sayesinde hasta kayıtlarını kolayca alabiliyoruz, dijital ortamda bu verileri saklayabiliyoruz ve 7 – 24 ulaşma imkânı sağlıyoruz. Böylece kliniğe giderek sınırlı tutmak zorunda olduğumuz tedavi planlama ve hasta takip süreçlerimizi evimizden dahi yapabilme olanağı elde ediyoruz. Bu kolaylık özellikle pandemi sürecinde bizlere ve hastalarımıza ekstra avantaj sağlamış olup, bu zorlu süreçte dahi şeffaf plak tedavilerimizi aksamadan devam ettirmemizi sağladı. Cebecident olarak hastalarımıza bu konforu sağlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.
iTero tarayıcılar teknolojinin gücünü kullanan bir çözüm. iTero tarayıcıların geleneksel yöntemlere kıyasla hastaya, hekime ve çevreye sunduğu avantajlar nelerdir?
Bu çağ selfie çağı, görselliğin zirve yaşadığı bir dönem, bu nedenle iTero ağız içi tarayıcısı Cebecident’te kullanmayı en sevdiğimiz çözüm ortaklarından. iTero tarayıcılar hastayı öğürme refleksinden kurtarıyor, hastaya kliniğe ilk geldiği anda tedavi sonu görüntüsünü göstererek diğer ağız içi tarayıcılar arasında fark yaratıyor. Çevre açısından bahsedecek olursak dijital dönüşüm ile birlikte model almak için ölçü materyali, alçı, koruyucu plastik kap vs. kullanmıyoruz, fiziki depolama zorunluluğumuz doğrudan ortadan kalkıyor.
Yorumlar
0 yorumlar