Ankara Life Dergisi

Özge Fakıoğlu Oral ile DEĞİŞİME HAZIR MISIN?

Özge hanım merhabalar. Başlamadan önce biraz sizi tanıyabilir miyiz?

Tabiki.Ben Özge Fakıoğlu Oral.32 yaşındayım. Sosyoloğum. Tunalı Hilmi  Caddesi’nde  danışmanlık hizmetleri veren bir ofisin sahibiyim. Eğitimci bir aileden gelmem sebebiyle yollar önce tayini Ankara’dan İzmir’e göç etmiş bir ailenin ferdiyim. Sosyoloji okumamın asıl sebebi babam. Kendisi bölümün önünün çok açık olduğunu bana işleyip, okumam konusunda bana öncü olmuştur. İyi ki de olmuş. Araştırdığımda bir sosyologda yani toplum bilimcide olması gereken hemen hemen tüm özelliklerin kendimde olduğunu farkettim. Okul bittikten sonra ben de her meslektaşımda olduğu gibi bir bocalama dönemi geçirdim. Fakat bu süreyi hem farklı alanlardaki işleri deneyimleyerek hem de kendimi sorgulayarak ve hangi alandan dönüt alacağıma karar vererek geçirdim.

Kararımı verdikten sonra alanımla ilgili ne gibi haklarım var onu araştırdım. Devletin bana tanıdığı “Aile Danışmanlığı” yapma yetkisini kullanmak istedim. Daha sonra eğitim koçluğu, yaşam koçluğu, ilişki ve evlilik koçluğu gibi yapmak istediğim tüm hizmetlerin eğitimlerine katılarak yüksek puanlarla derece aldım sınavlarını kazandım ve bu hizmetleri yapacak sertifikaları elde ettim. Bu süreçte kendimi sürekli geliştirdim. Web sitemi bile ofisimi henüz açmadan en profesyonelce şekilde hazırlattım. Kurumsal olmak adına atılması gereken tüm adımları attım. Azmim isteğim ve çalışkanlığımla eğitim aldığım sınıftan bir elin parmaklarını geçmeyecek meslektaşımla yolumuza her gün daha da büyüyerek devam ediyoruz. Bu süre zarfında hiç bir danışanıma hata vermedim. Onları yanlış yönlendirmedim. Çözüm odaklı çalışıp Ankara’da Aile Danışmanlığı alanında yeni bir sayfa açtığımı düşünüyorum. Bir çok kez alanında en iyilerle, profesörlerle aynı tv programında aynı masada oturup ekran önüne çıktım. Kendilerinin övgülerine mazhar oldum. Değişime ve gelişime ayak uydurarak danışanlarım için her zaman en iyi hizmeti vermeye devam edeceğim. Son olarak evliyim. Çok sevdiğim saygı duyduğum bir eşim ve iki tane güzeller güzeli kızım var.

Yakın zamanda, hayatlarımızı derinden sarsan bir pandemi sürecinden çıktık. Bu süreç evliliklerin dinamiğini nasıl etkiledi?

Toplumsal ve travmatik bir olay olan covid-19 pandemisi aile için zorlu ve stresli bir sürecin geçirilmesine neden olmuştur. Yasaklar,konfor alanımızdaki değişiklikler, çocukların eğitim hayatlarına online devam etmesi zorlanmaları beraberinde getirmiş, sosyal mesafeyi korumak, maske, izolasyon, karantina gibi güçlüklerle karşı karşıya kalmışlardır. Bu süreçte istatistiklere bakıldığında kadına şiddet artmıştır. Pandemi sürecinde kadınlar şiddet uygulayan erkekler ile aynı ortamda kalmak zorunda bırakılmıştır. Etkinlik ve sosyal hayatın durma noktasına gelmesi, eşlerden birinin yahut ikisinin işlerini evden yürütme durumları, ev işlerinin, çocuk bakımının, genellikle kadının başına kalması aileyi yıpratmış, boşanma vakalarındaki artışa sebep olmuştur. Biz de bu süreçte ailelere elimizden gelen tüm çabayı sarfetmiş, bu sürecin geçeceğini mekanizması aksayan kurumun nasıl düzelmesi gerektiğini enine boyuna yaptığımız seanslarda anlatmış, onlarca çifte umut olmuş ve hizmeti başarıyla sonuçlandırmışızdır.

Boşanma aşamasındaki ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımı, bu sürecin çocuklara yansıtılışı nasıl olmalıdır?

Bu kabul ediyorum ki zor bir konudur. Evet kimse huzursuz, kavgaların eksik olmadığı bir evde yaşamak istemez. Bazen yapılacak tek şey ayrılmaktır.

Bu kararı ebeveynler alır fakat genellikle çocuklar bu karardan en çok etkilenen aile üyeleri oluverirler.Bu yüzden bu süreci olabildiğince iyi yönetmek gerekir. Birincisi boşanma kararı çocuğu Ya da çocuklara anne ve baba tarafından söylenmelidir.Çocuğa duyduklarını sindirmesi için fırsat ve zaman tanınmalıdır. Çocuklara bu karar kesin boşanma kararı verildikten sonra açıklanmalıdır.

Çocuğa karar açıklanırken net olunmalı, göz kontağı ve temas kurulmalıdır. Hayatlarında nelerin değişip nelerin aynı kalacağı belirtilmelidir. Boşanma kararının onlarla ilgili olmadığı mutlaka söylenmelidir. Onlarla olan ilişkinin, anne/baba sorumluluğunun hiçbir zaman değişmeyeceği güveni onlara verilmelidir.

Herkesin son yıllarda bildiği fakat bilmeyenlerin de merak ettiği bir konu: Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanı ne işe yapar? Açıklar mısınız?

Soruda belirttiğiniz gibi son yıllarda bu alanda daha da bilinçlendik ve bu beni çok mutlu ediyor. İlk olarak şunu açıklamak isterim. Aile Danışmanlığı yapma yetkisi devlet tarafından sadece Sosyoloji, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi mezunlarına tanınmıştır.

Aile Danışmanlığı bence; bunun yanı sıra, sözel becerinin, iletişim dilinin, üslubun, çözüm bulma sürecinin iyi yönetilmesi gibi bir çok unsurun göz önünde tutulmasını gerektiren bir meslek.

Bizler Aileyi bir bütün olarak ele alır, ailenin zihinsel ve duygusal problemlerini çözmeye çalışırız.

Bu sorunlar, kendi ilişkilerindeki sorunlardır. Örneğin iletişim problemleri, kök aile problemleri, psikolojik veya duygusal şiddet, boşanma, flört veya çocuklarla ilgili olabilir.

Bu durumda bizler devreye giriyoruz ve bu sorunların üstesinden gelinmesinde yardımcı oluyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar