Ankara Life Dergisi

ÖZGÜR GÜLTEN: “HERKES BURUN ESTETİĞİ YAPTIRABİLİR”

Burun estetiği popüler olmasının yanı sıra oldukça hassas bir durum. Günümüzde burnunu yaptırmak isteyen birçok insan için merak konusu. Şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi olarak sizin için merak ettiklerinizi Op.Dr. Özgür Gülten’e sorduk.

Kimler burun estetiği yaptırabilir?

Kemik – kıkırdak gelişimini tamamlamış (kadınlarda 17, erkeklerde 18 yaş), eğri burun, kemerli burun, semer burun gibi yüz yapısı ile uyumsuz bir buruna sahip olan ve ameliyat olmasına engel bir durumu olmayan herkes burun estetiği yaptırabilir.

Kadın ve erkeklerde burun estetiği arasındaki farklar nelerdir?

Kadın ve erkek arasındaki en önemli fark, planlanacak burun yapısının feminen ve maskülen yüz hatlarıyla uyumlu olmasıdır. Kadınlarda bir miktar kavisli bir burun sırtı ve kendisini belli eden bir burun ucu tercih edilirken erkeklerde ise düz bir burun sırtı ve burun ucu tercih edilir. Bir diğer fark ise cilt yapısıdır. Erkeklerde cilt yapısı kadınlara oranla daha kalın ve yağlı olduğu için iyileşme sürecinde ödem bir miktar daha fazla ve uzun süreli olmaktadır.

Burun estetiği operasyonu ile burun eti operasyonu aynı anda yapılabilir mi?

Evet, aynı anda yapılabilir. Hatta burun içinde kemik-kıkırdak eğriliği ve burun etlerinde (konka) büyüme olan hastalarda tercihen bu operasyonların aynı anda yapılmasını öneriyoruz ki hasta 2 kez ameliyat olma zahmetinden kurtulsun.

Burun estetiği teknikleri nelerdir?

Açık ve kapalı olmak üzere 2 teknik mevcuttur. Bu iki teknik arasında yapılan işlemler ve elde edilen sonuçlar açısından belirgin bir fark olmamakla birlikte her iki tekniğin birbirine göre avantaj ve dezavantajı vardır.  Açık teknikle yapılan ameliyatlarda, ameliyat süresi kısalmakta ve planlanan değişiklikleri uygulamak doktor açısından daha kolay olmaktadır. Dezavantajı ise burun ucunda 3 mm’ lik bir kesi olması ve ödemin bir süre daha uzun sürmesidir. Kapalı teknik uygulama açısından daha zor, ameliyat süresi açısından daha uzundur. Fakat iyileşme sürecinde ödem daha kısa sürmekte ve burun ucunda kesi izi olmamaktadır. Bunların yanında hastanın burun yapısı da teknik tercihinde çok önemlidir. Bazı burunlar vardır açık teknikle yapmak gerekir, bazı burunlar vardır hiç açmamak gerekir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Yaklaşık 7 – 10 günlük bir iyileşme süreci sonrası hasta günlük yaşantısına dönebilir. Bu iyileşme sürecinde burun sırtında alçı bulunmakta, hastanın göz çevresinde bir miktar ödem ve cilt yapısına bağlı olarak hafif morluklar olabilmektedir. Ameliyat sonrası genel olarak hayat kalitesini bozacak ağrı olamamakla birlikte bir miktar burun tıkanıklığı olabilmektedir. Ameliyat sonrası 7. günde alçı alınmakta ve hasta günlük yaşantısına dönebilmektedir. Bundan sonraki yaklaşık 2 ay burnunu darbelere karşı korumalı, gözlük takmamalı, maske kullanırken gevşek bir şekilde burun üstünde tutulmalıdır.

Yorumlar

0 yorumlar