Ankara Life Dergisi

Pandemi Döneminde Ağız Sağlığına Dikkat!!!

Diş Klinikleri de, Yeni Normalleşme dönemine merhaba dedi.
Ankara’nın saygın Diş Hekimlerinden Sayın Dilara Karadeniz bu dönemde alınan tedbirlerle ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.

Dilara Hanım öncelikle merhabalar, malum korona pandemisi diş tedavilerini de oldukça aksattı. Bu süreçte tedavileri yarım kalan hastalarla ilgili oluşan ya da oluşabilecek sıkıntılar ve bunun sonucunda tedaviye yönelik aldığınız ek tedbirler nelerdir?
Merhabalar. Bu süreçte hastalarımızın tedavileri de yarım kaldı. Birçok hastaya bu süreci en azından ağrısız geçirmeleri için tedaviler yaptık. Ancak, tedavileri bitse bile kontrollerini gerçekleştiremedik. Bu dönemde dişlerin ya da geçici dolguların kırılmasına sebebiyet verecek gıdalardan kaçınmalarını, yapışkanlı yiyecekler tüketmemelerini istedik. Hastalarımızdan, ağrı ya da enfeksiyon durumunda da mutlaka hekimin reçetelendirdiği ilaçları kullanmalarını ve hekimin önerilerini dikkate almalarını istedik. Günlük hijyen alışkanlıklarının devamı olarak, günde 2 kere diş fırçalamak ve diğer ağız hijyen araçlarının (diş ipi, ara yüz fırçası, gargara) kullanımlarının bu dönemde önemli olduğunu vurguladık.

Karantina döneminde yalnızca acil vakalar tedavi edilebildi? Dişte acil vakalar hangileridir?
Diş ağrıları, travmalar, apse ve enfeksiyon gelişimi, kontrol altına alınamayan kanamalar, dikiş alınması, ortodontik braket kırılması, protetik restorasyonların simantasyonu(yapıştırılması), aerosol oluşturmayacaksa protez vuruklarının alınması belirlenen acil tedaviler arasındadır.

Normalleşme sürecin de diş kliniklerinde hastaları ne tarz önlemler bekliyor? Hekimlerin ve hastaların alacağı önlemler hangi doğrultuda olacak?
Bilindiği üzere covid-19 bulaşma şekli damlacık yoludur. Diş hekimliği, bulaşma riskinin en yüksek olduğu mesleklerden birisidir. Bu yüzden, hastaların randevu saatinde gelmeleri, bekleme salonunda yoğunluk oluşturmaması gerekiyor. Maskelerini takmalı ve özel durumlar dışında refakatçisiz gelmeleri hatırlatılmalı. Kliniğe geldiklerinde, ateş ölçümü ve el dezenfeksiyonu yapılmalı. Hastanın ve yakınlarının covid-19 geçmişi sorgulanmalı. Hasta aralarında en az 30 dk. bırakılmalı. Bu süreçte çalışma odası dezenfekte edilmeli ve havalandırılmalı. Artık çalışırken olmazsa olmazlarımız; N95maske, gözlük, siper ve tabii ki önlük. Tedavi önceliği acil durumlar olmalı ve işlem öncesi hastalara hidrojen peroksit(%1.5), povidon iyot(%0.2) ve çalkalama solüsyonlarıyla gargara yaptırılmalı mümkünse işlem sırasında lastik örtü kullanılmalıdır.

Pandemi korkusu ile birlikte tedavilerini aksatan, kliniğe gelmeye çekinen hastalara bu konuda rahatlatıcı birkaç şey söylemek ister misiniz?
Biz kliniğimizde hastalarımız için tüm önlemleri alıyoruz. Kliniğimize gelirken gerek dışarıda gerek toplu taşımada sosyal mesafe kuralına uyarak, kendi sağlıklarını riske atmadan maske kullanan, el temizliğine dikkat eden tüm hastalarımız randevularını alıp, gelebilirler. Ancak, acil tedavi gerektiren durumları yoksa bir süre daha tedavilerini erteleyebilirler.

Dilara Hanım, kliniklerde ki yoğun önlemler daha sürecek mi? Yoksa yeni normalimiz artık bu mudur?
Salgının seyrine göre şu an için devam edecek gibi görünüyor. Çok kolay yayılan bir enfeksiyon olduğu için hem sosyal hayatımızda hem de tedavi rutinimizde yeni normalimiz budur.

Yorumlar

0 yorumlar