Ankara Life Dergisi

Prof.Dr. Halil Yaman

Prof.Dr. Halil YAMAN ile Kronik Yara Tedavisinde Bütüncül Yaklaşım

Bütüncül Yara alanında tedavi sağlayan ZGHolistic Clinic doktorlarından Prof. Dr. Halil Yaman, başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

Halil Bey röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım. Prof. Dr. Halil Yaman kimdir?
1968 Konya doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladım. 1994 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 2000 yılında Biyokimya uzmanı, 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2006 yılında Doçent ve 2013 yılında Profesör oldum. 2007 yılından beri kronik yaralarla ilgileniyorum. İşin ehli bilimsel ekiplerle çalışarak, Holistic (Bütüncül) bir yara tedavisi yaklaşımı ile hastalarımıza şifa vermeye çalışıyorum.

Halil Hocam, kronik yara ne demektir? Bu tanımlama altındaki yaralar nelerdir?
Uzun süre iyileşmeyen ve tekrarlayan yaralardır. Bu tür yaralar çok geç iyileşir ya da hiç iyileşmezler. Hatta ilerleyerek sepsis dediğimiz bir tablo ile ölüme bile neden olabilirler. Kronik yaralar enfeksiyon, iskemi (dokudaki kan akışının yavaşlaması ya da kesilmesi durumunda oluşan doku hasarı) ve hipoksi (dokuda oluşan oksijen yetmezliği) gibi özel durumlarda oluşur. Kronik yaralar denilince ilk aklımıza gelen şeker hastalığına bağlı gelişen ayak yaralarıdır (diyabetik ülserler). Maalesef ülkemizde de uzuv kayıplarına neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Bir diğeri de yatak yaralarıdır (bası yaraları). Yine varislere bağlı oluşan venöz ülserler ve iskemik ülserler de kronik yaralar olarak tanımlanmaktadır. Travma veya ameliyat sonrası uzayan ve iyileşmeyen yaralar da kronik yara olarak bilinmektedir.

Kronik yara nasıl tedavi edilir?
Bütüncül bir yara tedavi yaklaşımı ile yetkin bir ekiple iyileşmeyecek yara azdır. Öncelikle yarayı, herhangi bir hastalığı olan hastayı muayene eder gibi muayene etmek gerekir. Kronik yaranın tedavisini hızlandırmak için farklı tedavi metotları kullanılmaktadır. Öncelikle yaranın temiz olması ve dolaşımın sağlanması gerekir. Ölü dokuların cerrahi olarak temizlenmesi (Debridman işlemi) önemlidir. Dolaşım bozukluğu varsa anjiyo işlemleri yapılmalıdır. Enfeksiyon varsa hastane ortamında damar yolu ile veya ayaktan antibiyotik tedavisi ile desteklenmelidir. Gerekli durumlarda negatif basınçlı tedavi (VAC), hiperbarik oksijen tedavisi, ozon tedavisi gibi destek tedavi yaklaşımlarıyla iyileşmenin güçlendirilmesi gerekir. Yara bakımında kullanılan ürünler de burada çok önemlidir.

Son olarak kronik yarası bulunan hastalara ne önerirsiniz?
Kronik yaralar uzun soluklu tedavi yaklaşımı gerektiren yaralardır. O nedenle hem hastayı hem de yakınlarını yormaktadır. Biz kliniğimizde, evde ve hastane ortamlarında kronik yaraları bütüncül bir yaklaşımla tedavi ediyoruz. Yara tedavisi ve bakımı konusunda yetkili ve işin uzmanı hekimlerden hizmet alınmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Tüm okurlarımıza sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

Yorumlar

0 yorumlar