Ankara Life Dergisi

Prof. Dr. Kamil Gülpınar

Hangi yaş grupları risk altında?

-Obezite daha çok erişkin yaşlarda ortaya çıkan bir problem olarak bilinse de her yaş grubunda görülebilen ve özellikle son yıllarda çocuklar arasında da yaygınlaşan çok ciddi bir hastalık ve halk sağlığı sorunu.

Obezite ameliyatlarında hangi yöntemler kullanılıyor?

-Obezite tedavisinde günümüzde altın standart tedavi yöntemi cerrahi girişimler. En sık uyguladığımız yöntem ise tüp mide ameliyatı olarak bilinen, laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu. Ayrıca rny gastrik bypass, minigastrik bypass gibi operasyonları da hem obeziteyi hem de şeker hastalığı gibi obeziteye eşlik eden hastalıkları düzeltmek amacı ile uyguluyoruz. Ameliyat seçimini hastayı ameliyat öncesi detaylı olarak değerlendirip, tetkiklerini tamamladıktan sonra hastanın ihtiyacına göre belirliyoruz.

Hasta ameliyattan ne kadar sonra normal hayatına dönebiliyor?

-Hastalar, uygulanan ameliyatlar laparoskopik olduğu için kısa sürede normal hayatına dönebiliyor. Ortalama 7 ile 10 gün içinde işine başlayıp normal günlük yaşantısına dönebilirler.

Obezitenin tehlikeleri nelerdir, ne gibi hastalıklara yol açar?

-Obezite kendisi bir hastalık olmasının yanında birçok hastalığa da yol açarak hastaların yaşam sürelerini kısaltan bir büyük sağlık sorunu olarak karşımızda duruyor. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, eklem problemleri, uyku apnesi, derin toplar damarlarda pıhtı oluşması, karaciğer yağlanması, safra kesesinde taş oluşumu, böbrek fonksiyonlarında bozukluk gibi saymakla bitmeyecek hastalıklara yol açıyor. Ayrıca morbid obez olan hastalarda birçok kanser türünün görülme sıklığı da artıyor.

Obezite, her zaman aşırı beslenmeden mi kaynaklanır?

-Obezite eğer altta yatan başka bir hastalık yoksa ki; bu genelde hormonal hastalıklardır, iki nedenle ortaya çıkar. Hasta ya aşırı kalori alıyor veya çok az hareket ediyordur, sonuç olarak her iki durumda da alınan kalori hastaya fazla gelir ve bu kalori vücutta yağ olarak depolanır.

Obezite tanısı konulan her hasta ameliyat olabiliyor mu?

-Obezite tanısı alan hastaların ameliyat olabilmesi için detaylı tetkikler yapılması ve diğer belirli branşlar tarafından da incelenmesi gerekir. Biz obezite cerrahlarının dışında hastalar endokrinoloji, göğüs hastalıkları, psikiyatri, anestezi ve kardiyoloji uzmanları tarafından da değerlendirilir, hastaya endoskopi ve ultrasonografi incelemesi yapılır. Tüm bu incelemeler sonrasında ameliyata engel olacak bir durum saptanmazsa ameliyat kararı verilir.

Veriler toplumumuzun ciddi oranda obez olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Obez olduğumuzu biliyor muyuz

-Maalesef ülkemizde obezite çok ciddi bir sağlık problemi. Dünyada obezitenin en sık görüldüğü 5 ülkeden biriyiz. Avrupa’da ise ilk sıradayız. Obezite ile ilgili farkındalık son yıllarda arttı. Obezite ve oluşturduğu sağlık sorunları ile ilgili halkımız bilgilendiriliyor ancak mücadele konusunda almamız gereken çok yol var.

Daha sağlıklı yaşamak için bizim yapabileceğimiz neler var?

-Obeziteden korunmak ve daha sağlıklı yaşamak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğrenmeli ve bunu hayat tarzı haline getirmeliyiz. Ayrıca egzersizi mutlaka hayatımıza katmalı ve düzenli olarak yapmalıyız. Bu iki ana unsuru uygularsak obeziteden korunmak mümkün.

Son olarak Ankara Life Dergisi okuyucularına mesajınız nedir?

-Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde de gördük ki, obezite çok ciddi bir sağlık sorunu. Covid- 19 ile enfekte olan hastaların yoğun bakıma ihtiyaç duyanlarının ve burada hayatını kaybedenlerin büyük bölümü obezite hastalığı olan hastalar. Bu nedenle obeizte  tanısı almış olan hastalar, kilo fazlası olanlar tedavilerini ertelememeliler. Obezite hayatı tehdit eden çok ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilebilir.

BİYOGRAFİ

Prof.Dr. Kamil GÜLPINAR 1974 yılında Antakya’da doğu. İlkokulu İskenderun Namık Kemal ilkokulunda ortaokul ve liseyi İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi’nde okudu. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. Prof.Dr. Kamil GÜLPINAR 2005 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamladı. Prof. Dr. Kamil GÜLPINAR 2005-2006 yılları arasında Özel Ankara Güven Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalıştı.

Yorumlar

0 yorumlar