Ankara Life Dergisi

Prof.Dr. Yavuz Yıldız

Prof.Dr. Yavuz YILDIZ ile Kronik Eklem Ağrılarında Rejeneratif Tedavi Yaklaşımları

Rejeneratif Tıp ve Rejeneratif Enjeksiyon alanında tedavi sağlayan ZGHolistic Clinic doktorlarından Prof. Dr. Yavuz Yıldız, başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

Yavuz Hocam, kendinizden bahseder misiniz?
1968 yılında Sarıkamış’ta doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Amasya, lise öğrenimimi ise Samsun’da tamamladım. 1992 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1998 yılında spor hekimliği uzmanı, 2002 yılında yardımcı doçent, 2005 yılında doçent, 2013 yılında profesör unvanı aldım. 2022 yılında emekli oldum ve hâlihazırda muayenehane hekimliği yapmaktayım. Özel ilgi alanlarım arasında, sportif performans ekseninde izokinetik egzersiz ve derin duyu (propriosepsiyon) uygulamaları, spor yaralanmaları ve ağrı tedavisinde rejeneratif enjeksiyon tedavisi yer almaktadır. Ülkemizde ilk defa üniversite ve eğitim araştırma hastanesi düzeyinde spor yaralanmaları ve ağrı tedavisinde rejeneratif (yenileyici) enjeksiyon yöntemlerini uyguladım.

Rejeneratif Tıp ve Rejeneratif Enjeksiyon tedavisi nedir?
Rejeneratif Tıp, vücudun hasarlanmış hücre, doku ve organlarını kendi kendini onarabilme (yenilenmesi) yeteneğini temel alır. Rejeneratif (yenileyici) ürünlerin, enjeksiyon teknikleri ile yaralanmış bölgeye verilerek hücre ve doku düzeyinde iyileşme sürecinin başlatıldığı ya da hızlandırıldığı, hücresel yenilenme ve fibröz doku artışı ile güçlü ve dayanıklı hücre ve dokunun elde edildiği bir tedavi yöntemidir.

Rejeneratif enjeksiyon yöntemleri ve ürünleri nelerdir? Nasıl uygulanır?
Proloterapi, nöralterapi, mezoterapi ve eklem içi uygulama olmak üzere 4 ana uygulama yolu bulunmaktadır. Rejeneratif ürün olarak, sıklıkla kök hücre, büyüme faktörleri, plateletten zengin plazma (PRP), tam kan, ozon-kan karışımı ve ozon gazı kullanılmaktadır. Nöralterapi 2 hafta, proloterapi 3 hafta, PRP ise 4 hafta aralıklarla uygulanmaktadır. Uygulama sırasındaki ağrı dayanılabilir düzeydedir ve herhangi bir anestezik yöntem uygulanmasına gerek yoktur. Ağızdan ya da kan yoluyla kortizon tedavisi olanlara, bağışıklık sistemi bozuk olan ya da bağışıklık sistemini baskılamak için ilaç kullananlara, son altı hafta içerisinde uygulama alanına kortizon enjeksiyonu yapılanlara, kanser tedavisi görenlere uygulanmaz.

Rejeneratif Enjeksiyon tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
Bel ve boyun ağrısı, eklem kireçlenmesi (osteartrit), eklem kıkırdak ve bağ yararlanmaları, kas yaralanmaları, fibromiyalji başta olmak üzere kas iskelet sistemi yaralanması ve kronik ağrısı olan ve cerrahi sınırda olmayan herkese uygulamaktayız. Ancak çocuklar, bu uygulamanın dışındadır.

Yorumlar

0 yorumlar