Ankara Life Dergisi

ROBERTO MURAT ÖZDEMİR : FUTURİST PAZARLAMA

Fütürizm denince aklınıza ne geliyor? Robotlar mı, yapay zeka mı, yoksa gelecek bir dünya mı?

Evet, çoğunlukla robotlar veya yapay zekanın akla gelmesi normal. Çünkü fütürizmi sadece teknoloji olarak algılıyoruz ya da öyle gösteriliyor. Bilgi, akıl, teknoloji ve duygu kullanılarak gelecek hazırlanmasıdır, fütürizm. Ancak gelin önce fütürizmin nereden çıktığına ve tanımlamasına bakalım. Çünkü işin içine duygu giriyorsa, fütürizmin ruhunu anlamak gerekli.

Fütürizm, 20. yy başlarında İtalya’da ortaya çıkmış, sanat ve toplumsal hareketlerin akımıdır. Latin dillerindeki “futur”, “futura” kelimelerinden geliyor. Türkçe karşılığı “gelecekçilik”tir. İtalyan şair Filippo Tommasa Marinetti’nin Paris’te yayımlanan Figaro gazetesinde yazdığı manifesto ile dünyaya duyurulmuştur.

Bildiri özetle; “Görüş alanımızı, pencerenin bize izin verdiği ölçüde sınırlamıyoruz. Pencereden bakan insanın görüp yaşadığı duyguları da çevresiyle değerlendiriyoruz. Sadece objeyi değil; insanın iç yaşantısını da kendimize amaç ediniyoruz.” diyor.

Aklınıza şu soru gelebilir: Bu inovasyon değil mi? Hem fütürizm hem inovasyon insanın ilerlemesi için gereklidir, ancak birbiri ile karıştırılmamalıdır. Ne yazık ki, inovasyon stratejileri acil iş sorunlarını çözmek için şu anda mevcut olanları uygulamaya odaklanma eğilimindedir. İnovasyon, bugüne kadar işlerin gitmesine yardımcı olurken, fütürizm, geleceğe ilişkin uzun vadeli bir vizyonu haritalar. Bu ikilem, New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi’nde stratejik öngörü profesörü ve Future Today Enstitüsü’nün kurucusu Amy Webb tarafından uygun bir şekilde tanımlanmış:

“Firma çalışanlarından ve yöneticilerinden sık sık şirketin hedefini belirlemesi ve hedeflerin tutturulması için toplantı yapılması istenir. Bu toplantılar beyin fırtınası yapılmasına yardımcı olur. Ancak bu toplantılar gelecek hakkında eleştirel düşünmenin yerini tutmaz. Çünkü bunlar üç-beş yıllıktır. Nerede bir etki yaratmak istiyorsunuz? Başarıya ulaşmak için ne gerekiyor? Organizasyon ufukta yaşanabilecek zorluklarla baş edebilmek için nasıl gelişecek? Bunlar

temel ve derin sorulardır. Bu sorulara fütürizm ışığında cevap verebilirsiniz.”

Inovasyon bugün için reaktif bir yaklaşımken, fütürizm ise yarın için proaktif bir yoldur.

Peki, fütürizm akımında biz nasıl fütürist olacağız? Fütüristlik, geleceği tahmin etmek, yorumlamak, olasılıkları gözlemektir. Olmasını istediğimiz gereken yarınlar için bugünden kararlar almaya yardımcı olacak çalışmaları toplayabilmektir. Fütürist olmak için eğitim almaya gerek yok. Gelecek için bol bol senaryo yaratmak, hayaller kurmak, olumlu gelecek tasarımı yapmak “fütürist” olmak için yetiyor.

Fütürizmin akımında “Hız” ve “Devinim” Kavramları üzerinde durulmuştur. Devinim, yani bir düşüncenin başlatılması ve harekete geçilmesi. Özellikle bu kelime, “devinim”, beni hibrit düşünebilme kavramına götürüyor. Hibrit düşünebilmek, fütüristlik için en önemli başlangıçtır!

Hibrit, kelime anlamı ile “melez” yani iki farklı güç kaynağının bir arada bulunması demektir. Hibrit düşünmek, empatiyle parlak fikirler üretip bunların uygulanmasıdır. Yani hibrit düşünmek; “Empati, Kreatif ve Uygulama” 3 olguya sahip olmaktır.

Pazarda karşılaştığınız problemlere kreatif çözümler üretebilme becerisi her alanda giderek artan bir ihtiyaç. Özellikle de gelecekte yapay zeka ve robotlarla dolu bir dünyada biz insanlar için en önemli rekabet unsurlarından biri. Yaşamın sürekli değişimine ve dinamizmine uygun yeni anlatım yolları ve biçimleri bularak kendimizi farklılaştırmalıyız. Pazardaki konumunuzu korumak ve güçlendirmek istiyorsanız, fütürist akımı ile hibrit düşünmeniz gerekiyor.

Güvenilir ve dikkat çekici bir marka oluşturmaya yatırım yapmak, 2020 itibariyle daha önemli hale gelecek. Pazarlama faaliyetlerinizde de dikkat çekici marka olmanız ürününüz ile değil, tüketicilerinize sunma şekliniz ile gerçekleşecek.

Aşırı doymuş bir pazarda, pazarlamanız için benzersiz bir açı bulmanın yolunun da içerik keşfetmek ve içerik pazarlaması olduğuna inanıyorum. Rakiplerinizin de daha çok dijital dönüşüme geçeceği bu süreçte markanızı pazarlamada farklılaştıracak olan içeriğinizin tasarımı ve kurgusu olacaktır. Çünkü bunlar artık günümüzde önemli olan kişiye özel bir pazarlama stratejisi oluşturmanızı sağlar.

Fütürist pazarlama çerçevesinde içerikler, “Bilgi, Akıl, Teknoloji ve Duygu”yu kullanarak oluşturmalı. Gelin, fütürizm ışığında önemli içerik pazarlamalara göz atalım.

  1. Sosyal Medya Canlı Yayınları

İnsanların %80’nin markaların canlı yayınını izlemeyi tercih ettiklerini biliyor muydunuz? Sosyal medya canlı yayınları ile ürününüz, hizmetiniz ya da markanız hakkında anlık gelen sorulara cevap verme, öneri ve şikayetlere eş zamanlı yanıt verme imkanı oluşturuyorsunuz. Instagram, Twitter, Youtube, Scope, Facebook gibi sosyal medya platformları canlı yayın özelliği kullanılarak müşteri kazanma işlemi, büyük markalar için son derece önem taşımaktadır.

  1. Dikey Videolar

Kullanıcılar akıllı telefonlarını %94 oranında dikey tutuyorlar. Hala yatay video kullanma noktasında tercihiniz olabilir. Saygı duyarım. Ancak bilin isterim: Dikey videolar yatay videolara oranla daha fazla erişim, katılım ve videonun sonuna kadar izlenmesi konusunda çok daha iyi performansa sahip.

Yapılan araştırmada, dikey videoların tamamının izlenme oranı yatay videolara kıyasla yüzde 90 oran daha fazla. Kullanıcıların yüzde 30’luk bir bölümü, yatay formattaki videoyu izlemektense, bir sonraki videoya geçmeyi tercih ediyor.

  1. 360 Derece Video Deneyimi

Tüketicilerinizle sürükleyici deneyimler, mekanlar ve hikayeler paylaşıyor musunuz? İşte 360 derece video deneyimi, tüketicilerinize tam olarak bunu yaşatır. O ana götürür ve kendilerini o anın içinde gibi hissetmelerini sağlar.

  1. 3D Fotoğraflar

Tüketiciyi olayın içine çeken eşsiz bir ürün tanıtımı oluşturuyor. Tüketici bir ürünü ne kadar detaylı inceleyebilirse o kadar iyi tanıyor ve kendisine uygun olup olmadığını anlıyor.

  1. Artırılmış Gerçeklik

Gerçek dünyadaki fiziksel ortamı, telefon, tablet aracılığıyla oluşturulan duyusal girdilerle canlı, dinamik ve gerçek zamanlı olarak hissedip yaşamamızı sağlamaktadır. İleride hayatımızın bir çok alanında yer alacağını düşünüyorum. Odanıza eşyalar almak istediğinizde bunların alındığında nasıl duracağını deneyimleyerek almak keyif verici olsa gerek.

  1. Hologram

İçinde bulunduğunuz ortamda, 3 boyutlu grafiklerle ya da videolarla karşı karşıya gelmeniz eminim çok iyi bir deneyim olurdu. Hologram teknolojisi, günümüzde sektörler tarafından kullanılmaya başlandı. Mesela, mağaza vitrininde sanal mankenler üzerinde ürünleri görüp deneyimi canlı olarak yaşayabiliyorsunuz.

Pazarlamada kendimizi hibritleştirmeliyiz. Dedik ya, “Fütüristik olabilmek için sanatsal bakış açısı ile bakıp hibrit düşünce ile empati, kreatif ve uygulama 3’lüsünü devreye almalıyız” diye; İşte Pazarlamada dijital dönüşüme geçtiği ortamda kendinizi gösterebilmenin yolu, fark ettiren reklam çalışmalarınız olacaktır.

Rekabet ortamında bir tek fark yaratanlar ayakta kalabilir. Farkı yaratmak ise; hibrit düşünmek…

İnsanlığımızın geçmişinde hibrit düşünce biçimi hep vardı. Şuan da bizlerde de bir potansiyel var. E, ne de olsa birbirinden farklı iki gücün dişi ve erin birleşiminden doğmadık mı? Doğuştan hibritiz ve bütün bunları düşünen beynimizin de iki yarım küresi yok mu? İşte onların bir tarafını görsel diğer tarafını sözel olarak besleyebiliriz. Hem rasyonel, analitik zekamızı yani IQ’muzu hem de duygusal, sezgisel zekamızı EQ’muzu geliştirmeye çalışabiliriz.

Unutmayın, fütürist olmak için hibrit düşünebilmek en önemli başlangıç. Pazarınızı korumak için de hibrit düşünceye yani onu devinim haline getireceğiniz empati, yaratıcılık ve uygulama 3’lüsüne ihtiyacınız var.

Marka Danışmanı Roberto Murat Özdemir

Yorumlar

0 yorumlar