Ankara Life Dergisi

Sağlıklı Dişler Konforlu Hayat

Dt. Nurcan Sarı, implant tedavisi ve daha fazlası hakkında en çok merak edilen soruları Ankara Life Dergisi’ne özel cevapladı.

İmplant Nedir?

Implant, yapay ( titanyum, titanyum-zirkonyum, zirkonyum) diş köküdür.

Herkese implant yapılır mı?

Bifosfonat ilaç geçmişi kullanan hastalar hariç hemen hemen herkese implant yapılabilir. Kemik durumuna göre işlemin iyileşme süreleri değişiklik gösterir.

Tedavi ne kadar sürede tamamlanır?

Implant tedavisinin süresi hastadan hastaya ve kullanılan implant markasına göre değişiklik göstermektedir. En hızlısı aynı gün geçici dişlerin yüklemesidir; 48 saatte kalıcı dişlerin yüklemesi mümkündür. Tek diş eksikliklerinde aynı gün kalıcı dişler de yüklenebilir.

Genel tedavi süresi diş eti iyileşmesi beklendiği için 10-20 gün arasıdır. Kemik durumu müsait olmayan hastalarda bu süre 6-8 aya kadar çıkmaktadır. Tüm süreçlerde hastanın isteği doğrultusunda geçici diş yapılabilmektedir.

Implant sonrası şişlik olur mu?

Implant sonrasında yapılacak işleme, hasta bünyesine ve işlem sonrası buz ile çene kemiğini soğutma işleminin başarısına göre şişlik olabilir. Kişinin bünyesi ve operasyonun boyutuyla alakalıdır. Doğal bir durumdur. Hastalarımda yüzde 90 oranında herhangi bir şişlik veya morarma gözlenmemiştir.

All On Four Implant Tekniği nedir?

All On Four Implant Tekniği, tam dişsiz hastalarda belirli açılarla yerleştirilen dört adet dental implant üzerine aynı gün diş protezinin sabitlenmesini sağlayan bir prosedürdür.

Tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit diş protezi yapılabilme imkanı sunar. Sinüs yükseltme ameliyatı, kemik ilavesi gibi herhangi bir ileri cerrahi işlem uygulanmadığından operasyon daha kolaydır. Dental implant ameliyatı süresi daha kısadır. Kişiye özel planlanabilen, estetik bir görünüm ve gülme hattı, gülüş estetiği sağlar.

Temizliği ve bakımı, klasik dental implant üstü sabit diş protezlerine göre daha kolaydır. Hareketli diş protezi kullanamayan, bulantı refleksi olan hastalar için uygundur. Dizaynı tam diş protezlerine (damaklık) göre farklıdır. Hastanın damak kısmını kaplamadığından alışması ve kullanımı daha kolaydır.

Gerekli tedavi seans sayısı az olduğundan, şehir dışında ikamet eden hastalar için uygundur.

All On Four Implant Tekniği kimlere uygulanabilir?

All On Four tedavisi, dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip tüm tam dişsiz (hiç dişi olmayan) hastalara uygulanabilir.

All On Four tedavisinin aşamaları nelerdir?

All On Four tedavisi planlanan hastalara önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) üzerinde ölçümler yapılarak hastaya uygun bir planlama yapılır.

All On Four prosedürü, cerrahi ve diş protezi işlemleri olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Tedavi günü hastaya planlamaya uygun şekilde 4 adet dental implant yerleştirildikten sonra aynı gün geçici diş protezi, dental implantların üstüne sabitlenir.

All On Four işlemi sonrası ağrı olur mu?

Her dental implant operasyonu sonrasında olduğu gibi işlem sonrası bir miktar ağrı ve şişlik görülebilmektedir. Ancak bu şikayetler, doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak kullanacağınız ilaçlarla rahatlıkla kontrol altına alınabilmektedir.

All On Four işlemi, lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilen bir prosedürdür. Ancak anksiyete ve korkusu yüksek düzeyde olan hastalarda sedasyon ya da genel anestezi altında da yapılabilmektedir.

All On Four işlemi sonrası nasıl beslenmeliyim?

İşlem sonrası dental implantların üzerine sabitlenen geçici diş protezinizi hemen kullanabilirsiniz. Ancak dental implantlar ile kemiğin kaynaşma süreci olan 3 aylık dönemde doktorunuzun size tavsiye edeceği bir diyet şekliyle beslenmeniz gerekmektedir. 3 aylık süreç tamamlandıktan sonrasında yapılacak daimi protezinizle arzu ettiğiniz şekilde beslenebileceksiniz.

All On Four işlemi başarılı bir prosedür müdür?

Yapılan çalışmalar, All On Four işleminin uzun dönemli takiplerinde yüksek başarı oranına sahip bir tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir.

Yorumlar

0 yorumlar