Ankara Life Dergisi

Şeffaf Plak Tedavisine Dair Her Şey

Ortodonti Uzmanı Dr. Zeynep Yetkin, başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne şeffaf plak tedavisinin hayatımızdaki önemi üzerine bilgilerini aktardı. İyi okumalar dileriz.

Merhaba Zeynep Hanım. Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kendinizden söz edebilir misiniz?
Ortaokul ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 2008 – 2013 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans, 2014 – 2018 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü’nde uzmanlık eğitimimi tamamladım. Türk Ortodonti Derneği ve Ankara Diş Hekimleri Odası üyesiyim. Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Çayyolu mahallesindeki muayenehanemizde Pedodonti Uzmanı Dt. Tuğba Çınar ile birlikte yetişkinlere ve çocuklara ideal tedaviler sunmak üzere hizmet vermekteyiz.

Dişlerimizdeki ortodontik sorunları gidermezsek ne gibi problemlerle karşılaşabiliriz?
Özellikle iskeletsel probleme bağlı ortodontik problemler giderilmezse çenede ağrı, asimetri, fonksiyon ve estetik bozukluk meydana gelebilir.

Kulaklarımızdaki ve yüzümüzün herhangi bir yerindeki ağrı dişlerimizdeki bozuklukla ilgili olabilir mi?
Diş sıkmaya bağlı çene eklem problemleri kulaklarda dolgunluk hissi, çınlama, baş ve boyun hatta sırt ağrılarına neden olabilir. Diş sıkmaya bağlı çene eklem problemleri de splint ile çözülebilir.

Ortodontide en son yeniliklerden biri olan şeffaf plak tedavisi nedir?
İlerleyen teknoloji ve hastaların estetik kaygı yaşamadan tedavi olma talebi ile beraber geleneksel tedavi yöntemlerin yerini şeffaf plaklarla ortodontik tedavi aldı. Şeffaf plaklar kullanılarak yapılan tedavi, diş görünümlerinden memnun olmayan fakat tel takmak da istemeyen kişiler için ideal ve estetik bir seçenek. Ayrıca bu tedavi yönteminde bir ağız içi kamera sistemi yardımıyla dijital olarak alınan kayıtlar üzerinde planlamalar yapılıyor ve daha tedaviye başlanmadan hastalara tedavi sonuçları gösterilebiliyor.

Şeffaf plakların kullanımı yaşamı kısıtlıyor mu? Örneğin spor yapılabilir mi, müzik aleti çalınabilir mi?
Şeffaf plaklar ile sosyal hayatınız olumsuz bir şeklide etkilenmeden sportif faaliyetlerinizi sürdürebilir, düğün ve toplantı gibi özel etkinliklerinize plaklarınızı çıkartarak katılabilirsiniz.

Erken ortodontik tedaviler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Çapraşık dişler ve uyumsuz çene ilişkisi erken yaşta tedavi edilmediğinde çiğneme, konuşma ve solunum fonksiyonu kayıplarına neden olabiliyor. Bu nedenle kliniğimizde ortodontik tedaviler ve bu tedavilerin rutin kontrollerini yaparken sebebi her ne olursa olsun diş çürüğü gibi nedenlerden ötürü gelen çocukların ortodontik muayenesi de yapıyoruz. Çocuklarda parmak emme, dil itme, dudak veya kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkları zamanında tespit edip önlüyor ve böylelikle ileride oluşabilecek diş ve yüz bozukluklarının da önüne geçiyoruz.

Şeffaf plak tedavisinde en uygun yaş aralığı nedir? Çocuk ve yetişkinlerde uygulanabiliyor mu?
Şeffaf plak tedavisi 7’den 70’e ağzında sağlıklı diş bulunan her bireye uygulanabilir. Ortodontik tedavi sadece çocuklar için değil yetişkinler için de ideal bir tedavi yöntemidir. Yetişkinler bu tedavi sayesinde kendi dişlerini koruyarak ideal gülüşlere sahip olabiliyorlar. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ağız içerisinde neredeyse hiç görünmeyen şeffaf plaklar ile dişler düzeltilebiliyor.

Kontrol süreçlerinde hastaların kliğine fiziksel olarak gelme zorunluluğu var mı? Kontrol süreci nasıl yönetiliyor?
Bu tedavide her bir dişin hareketi için ağız içinde neredeyse hiç görünmeyen ve takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar üretilir. Plaklar ortodontist kontrolünde haftalık veya on günlük periyotlar ile değiştirilerek başlangıçtan bitime kadar kullanılır ve bu sayede dişler ideal pozisyonlarına taşınır.

Hastalar geleneksel yöntemler yerine neden şeffaf plak kullanmalı? Avantajları nelerdir?
Hastalar şeffaf plaklarını yemek yerken çıkarabilir ve herhangi bir kısıtlama olmadan her şeyi yiyip içebilir. Ayrıca pandemi koşularında hastalarımızın özellikle şeffaf plakların kullanıldığı tedavilere talebi de arttı. Çünkü şeffaf plak tedavileri, kontrol için sık sık kliniğe gelme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Hastalar evde plaklarını belirli aralıklarla değiştirerek kendi kendilerine tedavilerini sürdürebiliyor.

Yorumlar

0 yorumlar