SMR Hukuk
Sektöründe Lider Hukuk Bürosu
Av. Semra ılık
SMR Hukuk Kurucusu Av. Semra ILIK, Türkiye’nin deneyimli avukatlarından. Oldukça idealist bir hukukçu. YDA Center’daki muhteşem ofisinde hukukun birçok farklı branşında deneyimli kadrosuyla hizmet veriyor. Av. Semra ILIK, SMR Hukuk Bürosu olarak hedeflerini; sahip olduğu tecrübe ve birikim ile eldeki mevcut veriler çerçevesinde davaların en iyi şekilde ve en kısa süre içerisinde sonuçlandırılmasını sağlamak olarak açıklıyor.
Temel hak ve özgürlüklerin esas alındığı, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, hukuk devleti idealine hizmet ederek adaletin bütün kuram ve kuralları ile her anlamda ve her alanda gerçekleşmesini ve bu kapsamda avukatlık mesleğini hukuk kurallarına uygun bir şekilde yerine getirmeye gayret ettiklerini vurgulayan Ceza hukukçusu Av. Semra ILIK, ülkemizde hukuk hizmetini çağdaş, yenilikçi yaklaşımla ve uzmanlıkla müvekkillerine sunduklarını da sözlerine ekliyor.
Avukat kimliği haricinde kurmuş olduğu araştırma şirketi ile medya organlarında yaptığı araştırma sonuçları sıklıkla paylaşılan bir iş insanı olarak da iş dünyasına başarılı bir giriş yapan ILIK; Londra’da kurduğu dış ticaret şirketi ile de uluslararası alanda da ticari faaliyetlerini sürdürüyor.
Alanında birçok ödüle sahip olan ve siyaset, sanat ve iş dünyasında önemli insanların avukatlığını yapan Av. Semra ILIK, Ankara’nın en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi Yazı İşleri Müdürü Sertaç Kantarcı’nın sorularını yanıtladı:
TRT Kürdi’deki belgeselinizi izledik, bununla ilgili birtakım sorularımız olacak;
Akademik kariyeriniz oldukça başarılı, kendinizden biraz bahseder misiniz?
1991 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde doğdum. Siyasete olan merakım ve hevesim sebebiyle yaşımı büyülterek 1989 olarak değiştirdim. Suruç Şeddadi aşireti mensubuyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Şanlıurfa’da tamamladım. Önce Niğde Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nü 3. sınıfta bırakıp daha sonrasında tekrar sınava girip mezun oldum. Halen İstanbul Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği ile Anadolu Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümü’nde eğitimime devam etmekteyim. Kurucusu olduğum SMR Hukuk çatısı altında serbest avukatlık mesleğimi icra etmekteyim. Ayrıca, yine kurucusu olduğum Smr Group Araştırma ve Anket Şirketi ve Londra merkezli bir dış ticaret şirketim bulunmaktadır. Anket şirketimiz kısa sürede TOGG anketi başta olmak üzere doğru veri ve sonuçlarla ismini Altın harflerle kendi alanında duyurmuştur.
Kişisel gelişiminize ve eğitime oldukça önem veriyorsunuz…
Doğrudur. Bir hukukçu için eğitim ve kişisel gelişim asla tamamlanmayacak olan bir yolculuktur. Bu yolculuk benim için asla bitmeyecek. Bu uğurda yurt içi ve yurt dışında konferans, seminer ve kurslara katıldım, Ceza Hukuk alanında da birtakım konferanslar verdim. Başta Ceza Hukuku, kadın, siyaset, girişimcilik olmak üzere birçok alanda eğitim ve çalışmalar içerisinde bulundum. (Kadının Siyasi Hayata Katılımı, Toplumsal Cinsiyet, Avrupa Birliği Eğitim, Ticari Uyuşmazlık Çözümleri Risk Analizi, Mülteci Hukuku, Ceza Hukuku, Tahkim, Sözleşme, NLP, kişisel gelişim eğitimi başlıklı eğitim ve sertifika programlarına katılım) Ayrıca, gençleri eğitime teşvik etmek gayesiyle de Avrupa’da bazı üniversitelerde eğitim danışmanlığı yaptım.
Sivil toplum kuruluşlarında da oldukça aktifsiniz. Hangi STK’lara üyesiniz?
Bir ülkede demokrasinin güçlenmesinde sivil toplum kuruluşlarının rolünün büyük ve önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple bugüne kadar birçok sivil toplum kuruluşunda üyelik, kurucu üyelik ve başkanlık yaptım. Memleketim olan Şanlıurfa yerelinde, kurucusu olduğum Haliliye Toplumsal Dayanışma Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu Kadın Platformu Başkanlığı, Eyyubiye Kent Konseyi Başkalıklarında görev aldım. Sonrasında Ankara’ya yerleşip Hukukçu Aydınlar Konsey Genel Başkan Yardımcılığı, Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Yönetim Kurulu Üyeliği, Ticaret ve Ekonomi Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği ile beraber Sivil Toplum Kuruluşları’nda da üyeliğim bulunmaktadır.
Sivil Toplumlarla yürütmüş olduğunuz ve çeşitli projelerde de aktif rol aldınız mı?
Elbette… İçişleri Bakanlığı destekli ‘Şiddetten Uzak Duralım’, ‘Suruç’u Güzel Yaşatalım’ Suruç merkez ve köylerde kadınlarımızla birlikte tamamladık. Yine Ankara – Şanlıurfa köprüsü projemizi turizm amaçlı katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdik. Sağlıkla ilgili olarak, ‘Sağlıklı nesil, Sağlıklı toplum’ projesine anne adaylarımızı bilinçlendirme projesini bitirdik.
Siyasi hayatınızla da dikkatleri üzerinize çekiyorsunuz…
Doğrudur, bir siyasi partide çok ciddi emeğim ve çalışmalarım oldu. Ancak artık mesleğime ve iş hayatıma öncelik veriyorum.
SMR Hukuk olarak faaliyet alanlarınız nelerdir?
Şahsen kendimi Ceza Hukukçusu olarak tanımlayabilirim. Hukuk büromuzda da ağırlıklı olarak Ceza Hukuku ve Ticaret Hukuku çalışmaktayız. Ancak tabii ki bunun yanı sıra, İcra ve İflas, İş ve Sosyal Güvenlik, Aile ve Miras Hukuku’na ilişkin çalışmalarımız da yoğun olarak devam etmektedir. SMR Hukuk olarak, internet sitemizde de vurgu yaptığımız üzere, “Geç Gelen Adalet Adalet Değildir.” sözünü kendimize ilke edinerek çalışmaktayız.
İşletme Avukatlığı Yaygınlaşıyor
Yeni nesil avukatların başarıları sektörde duyulmaya başladıkça hukukçulara duyulan güven de artıyor. Önceleri sadece ‘işimiz düşünce’ aradığımız avukatlar, artık hayatımızın her aşamasında bir başvuru makamı olarak kendini gösteriyor. İş dünyasından özel hayata, sosyal yaşamın her aşamasında ‘aranılan kişi’ olan avukatlar özellikle iş dünyasında en parlak dönemlerini yaşıyor. Önceleri sadece icra ve iflas gibi konularda aranılan avukatlar şimdilerde profesyonel yaşamın her anında bir süper kahraman olarak dikkat çekiyor. Yeni nesil iş insanları, önemli görüşmelerine giderken yanına avukatını, yeni nesil tabirle, “işletme hukukçusu’nu da götürüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1945’te başlayan oradan Avrupa’ya geçen “işletme avukatlığı” yaklaşımı, son 10 yıldır Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Kimi şirketler bünyelerinde kimileri de hukuk bürolarıyla çalışarak bu eğilime ayak uyduruyor. Artık iş adamları önemli iş görüşmelerine, özellikle de anlaşma müzakerelerine, yanlarında avukatlarıyla gidiyorlar. SMR Hukuk da bu alanda Türkiye genelinde hizmet veren hukuk bürolarından biri.
Kentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuşan SMR Hukuk Kurucusu Av. Semra ILIK, şirketlerdeki kurumsallaşmayla birlikte, kendilerine yönelik ihtiyacın arttığına dikkat çekerek şöyle devam ediyor: “Önceleri kişiler ya da şirketler arasında ihtilaf çıktığı zaman hukukçular akla gelirdi. Yani hukuk koruyan değil, tedavi eden merciiydi oysa şimdi önleyici hukuk dediğimiz ihtilaf çıkmadan gerçekleştirilen hukuk hizmeti ön planda.”
Küresel piyasada şirketlerin yönetim kurullarında avukatlara da yer veriliyor. Türkiye’de bu konuda nasıl bir tablo var?
İş hukuku denince, akla ilk işçi işveren anlaşmazlıkları ile icra iflas meseleleri geliyor. Oysa durum hiç de öyle değil. “İşletme hukuku” diye kullanmak istediğimiz bu terim dünyada da yeni bir kavram. Bizde hukukçu ihtilaf çıktığı zaman aranır. Yakın zamana kadar dünyada da bu böyleydi. Yani koruyan hukuk değil, tedavi eden hukuk. Ne zaman ki anlaşmazlık çıkar, işte o zaman “Biz kavgaya başladık, gel” denir. İşletme hukukçuluğu bu noktada başlıyor. Sorun çıkmadan önleniyor. Böylelikle hem zaman hem de işletmeler açısından hukuk maliyeti düşmüş oluyor.
Türkiye’de şirketlerin işletme hukukçuluğuna ilgisi ne seviyede?
Batı’da 1950’li, 60’lı yıllarla birlikte gelişti. Bizde de 80’lerden itibaren bu yönde adımlar atılmaya başlandı. Özellikle büyük kuruluşlarda, ayrıca kurumsallaşmaya doğru giden şirketlerde hukukçular yönetim kurullarına alınıyor. Bugün özellikle büyük gruplar, hukukçuları yönetim kurullarına alarak onlara gereken önemi veriyorlar. Zira hukukçunun yapısal olarak riski sevmemesi, mevzularda net yorum yapması yani grisinin olmaması onları bu alanda vazgeçilmez kılmaktadır. En basitinden bir sözleşmeyi hukukçuya bırakırsınız, kendi tarafını o kadar garantiye almak ister ki, bu da işletmenin lehine olan bir durumdur.
SMR Hukuk’un avukatları hangi alanlarda yoğunlaşıyor? Şirketler daha çok hangi alanlarda danışmanlık istiyor sizden?
Konsorsiyum tarzı ortak girişimlerin kurulmasına ihtiyaç duyuluyor. Hangi bünyede, ne şekilde, ne tür bir sözleşme düzenlemesi gerektiği konusu da en sık danışılan alanlardan. Ayrıca, yoğun olarak kurumsal yönetim konusunda işletme avukatlarımızdan görüş talep ediliyor. Şirketler içinde kurumsal bir düzenin kurulmasında da aktif rol oynuyoruz. Vergi konularında da işletmeler bizimle çalışmak istiyor. Bununla beraber, müvekkilimiz olan şirketlerin kendi faaliyet alanlarının gerektirdiği özel konular da var. Mesela bir yatırım ortaklığıysa, gayrimenkul hukuku, kat mülkiyeti hukuku, imar hukuku gibi birçok alanda katkıda bulunabiliyoruz.
Bize vakit ayırdığınız ve değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
Yorumlar
0 yorumlar